1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

chleb dyniowy na drożdżach z pestkami dyni - wszystkiego słodkiego
chleb dyniowy na drożdżach z pestkami dyni - wszystkiego słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Dziś proponuję Wam coś innego niż zwykle: 🍞 domowy chleb dyniowy z dodatkiem pestek dyni. 🍞 Proste w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, wyjątkowo smaczne i pięknie prezentujące się pieczywo urozmaici każde śniadanie. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie chleba dyniowego:

  • Krok 1

    Dynię obierz ze skóry i wykrój miękki środek z pestkami. Odważ 300 g twardego miąższu i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej przez sito, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Następnie wlej wodę i wymieszaj.

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Dosyp około 175 g pestek dyni (pozostałą ilość odłóż do wysypania blachy) i dodaj startą dynię. Wszystko dokładnie zagnieć, po czym ciasto na chleb dyniowy odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Formę o wymiarach 30 cm x 11 cm posmaruj masłem i obsyp pozostawionymi pestkami dyni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je przemieszaj i włóż do formy. Zostaw do podrośnięcia jeszcze na około 10 minut.

  • Krok 5

    Po tym czasie wstaw formę do piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 200°C. Sprawdź patyczkiem, czy chleb dyniowy jest już upieczony. Jeśli tak, wyjmij go z piekarnika i zostaw na 5 minut w formie, a następnie wyjmij na kratkę i odstaw do ostygnięcia.

  • Może się przydać

    Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.

Porada:

Chleb dyniowy możesz zamrozić na później, po rozmrożeniu będzie równie smaczny. 🍞 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-dyniowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej