1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

chleb dyniowey z pestkami dyni
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Coś innego niż zwykle – domowy chleb dyniowy. Proste w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne i wyjątkowo smaczne pieczywo urozmaici każde śniadanie. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Dynię obierz ze skóry i wykrój miękki środek z pestkami. Twardy miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2

    Mąkę przesiej przez sito, dodaj drożdże i sól, wymieszaj. Następnie wlej wodę.

  • Krok 3

    Dosypałam około 175 g pestek dyni (pozostałą ilość odłóż do wysypania blachy). Na koniec dodaj startą dynię i wszystko dokładnie zagnieć, po czym odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Krok 4

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je przemieszaj i włóż do formy 30 x 11 cm, którą wcześniej posmarowanej masłem i obsyp pozostawionymi pestkami dyni. Ciasto w formie zostaw jeszcze do podrośnięcia na około 10 minut.

  • Krok 5

    Po tym czasie wstaw formę do piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 200°C. Sprawdź patyczkiem, czy chleb jest już upieczony i zostaw go jeszcze w formie na 5 minut, następnie wyjmij go na kratkę i odstaw do ostygnięcia.

Chleb dyniowy możesz zamrozić na później, po rozmrożeniu będzie równie smaczny.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej