Pieczywo

Chleb dyniowy

chleb dyniowey z pestkami dyni

Chleb dyniowy

  • 02:00
  • 16
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
16
Średni

Coś innego niż zwykle – domowy chleb dyniowy. Proste w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne i wyjątkowo smaczne pieczywo urozmaici każde śniadanie. :)

Składniki

Składniki:d
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 opakowania Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 700 g mąki
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 200 g łuskanych pestek dyni
  • 300 g dyni (obranej i oczyszczonej z pestek)
Wskazówki

Chleb dyniowy

Krok 1

Dynię obierz ze skóry i wykrój miękki środek z pestkami. Twardy miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Mąkę przesiej przez sito, dodaj drożdże i sól, wymieszaj. Następnie wlej wodę.

Krok 3

Dosypałam około 175 g pestek dyni (pozostałą ilość odłóż do wysypania blachy). Na koniec dodaj startą dynię i wszystko dokładnie zagnieć, po czym odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 4

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je przemieszaj i włóż do formy 30 x 11 cm, którą wcześniej posmarowanej masłem i obsyp pozostawionymi pestkami dyni. Ciasto w formie zostaw jeszcze do podrośnięcia na około 10 minut.

Krok 5

Po tym czasie wstaw formę do piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 200°C. Sprawdź patyczkiem, czy chleb jest już upieczony i zostaw go jeszcze w formie na 5 minut, następnie wyjmij go na kratkę i odstaw do ostygnięcia.

Chleb dyniowy możesz zamrozić na później, po rozmrożeniu będzie równie smaczny.

Składniki
Składniki:d
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 opakowania Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 700 g mąki
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 200 g łuskanych pestek dyni
  • 300 g dyni (obranej i oczyszczonej z pestek)
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo

Wszystkiego słodkiego
02:00
16
Średni
Chleb dyniowy