Chleb dyniowy
Dziś proponuję Wam coś innego niż zwykle: 🍞 domowy chleb dyniowy z dodatkiem pestek dyni. 🍞 Proste w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, wyjątkowo smaczne i pięknie prezentujące się pieczywo urozmaici każde śniadanie. :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie chleba dyniowego:
-
Krok 1
Dynię obierz ze skóry i wykrój miękki środek z pestkami. Odważ 300 g twardego miąższu i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
-
Krok 2
Mąkę przesiej przez sito, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Następnie wlej wodę i wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 3
Dosyp około 175 g pestek dyni (pozostałą ilość odłóż do wysypania blachy) i dodaj startą dynię. Wszystko dokładnie zagnieć, po czym ciasto na chleb dyniowy odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Krok 4
Formę o wymiarach 30 cm x 11 cm posmaruj masłem i obsyp pozostawionymi pestkami dyni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na stolnicę oprószoną mąką. Lekko je przemieszaj i włóż do formy. Zostaw do podrośnięcia jeszcze na około 10 minut.
-
Krok 5
Po tym czasie wstaw formę do piekarnika i piecz około 60 minut w temperaturze 200°C. Sprawdź patyczkiem, czy chleb dyniowy jest już upieczony. Jeśli tak, wyjmij go z piekarnika i zostaw na 5 minut w formie, a następnie wyjmij na kratkę i odstaw do ostygnięcia.
-
Może się przydać
Kuchenna rękawica silikonowa to znaczne ułatwienie w wyjmowaniu gorących blach z piekarnika. Rękawica jest dwustronna, co oznacza, że pasuje na obie dłonie.
Porada:
☆ Chleb dyniowy możesz zamrozić na później, po rozmrożeniu będzie równie smaczny. 🍞
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-dyniowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze