1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Orkiszowe chlebki

Orkiszowe chlebki

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Chlebki orkiszowe z kremowym serkiem i bazylią często pojawiają się u mnie w domu. Wyśmienicie smakują same jak i z dodatkami. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier i wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie dodaj serek i ciepłą wodę i olej, wszystko dokładnie zagnieć i wyrabiaj aż otrzymasz elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

  • Krok 3

    Wyrośnięte ciasto posyp mąką i wyjmij je z miski. Podziel je na cztery części.

  • Krok 4

    Każdy kawałek (po kolei) złap za końce i skręcaj, aby powstał 20 centymetrowy świderek. Chlebki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłóż do wyrośnięcia.

  • Krok 5

    Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę na 160°C i piecz jeszcze około 10 minut. Upieczone chlebki ułóż na kratce do ostudzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej