1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Proste bułeczki drożdżowe

Proste bułeczki drożdżowe

proste bułeczki drożdżowe posypane sezamem i makiem
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Proste bułeczki drożdżowe, to przepis dla każdego! Kto nie kocha świeżych, pachnących, jeszcze ciepłych bułeczek z ulubionymi dodatkami? Bułeczki są idealnie miękkie i puszyste w środku, natomiast z zewnątrz delikatnie chrupiące. Gorąco polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Proste bułeczki (bułki) drożdżowe:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier.

    mąka, drożdże suszone instant, sól, oliwa, ciepła woda
  • Krok 2

    Wymieszaj suche składniki, stopniowo dodaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę, zagnieć.

    zagniecione ciasto drożdżowe na bułki
  • Krok 3

    Ciasto dokładnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na bułki
  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką i lekko zagnieć. Ciasto podziel na 12 równych kawałków. Wyrób każdy na kulkę. Każdą bułeczkę pokryj delikatnie oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają. Bułeczki posyp sezamem lub makiem i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, no około 20 minut. Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut.7

    bułeczki uformowane z ciasta drożdżowego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/proste-buleczki-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej