1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Proste bułeczki drożdżowe

Proste bułeczki drożdżowe

proste bułeczki drożdżowe posypane sezamem i makiem - wszystkiego słodkiego
proste bułeczki drożdżowe posypane sezamem i makiem - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 7 ocen

Proste bułeczki drożdżowe to przepis dla każdego! Kto nie kocha świeżych, pachnących i jeszcze ciepłych bułeczek z ulubionymi dodatkami? Bułeczki są idealnie miękkie i puszyste w środku, natomiast z zewnątrz delikatnie chrupiące. Dodatkowo możesz je posypać sezamem lub makiem. Gorąco polecam! ❤️

Sprawdź przy okazji nasz  poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć! oraz inspiracje na bułki i bułeczki na słono i słodko! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie prostych bułeczek (bułek) drożdżowych:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier.

    mąka, drożdże suszone instant, sól i cukier w misce, oliwa i woda w osobnych szklankach, obok opakowanie drożdży suszonych instant dr. oetkera
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 2

    Wymieszaj suche składniki, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę, zagnieć.

    zagniecione ciasto drożdżowe na proste bułki drożdżowe w misce
  • Krok 3

    Ciasto dokładnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcie do podwojenia objętości.

    wyrośnięte ciasto drożdżowe na proste bułeczki drożdżowe w misce
  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką i lekko zagnieć. Podziel na 12 równych kawałków. Każdą bułeczkę wyrób na kulkę i pokryj delikatnie oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają.

    Bułeczki posyp sezamem lub makiem i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10-12 minut.

    proste bułeczki drożdżowe uformowane w kule z ciasta drożdżowego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/proste-buleczki-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej