Bułki na proszku do pieczenia - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Pieczywo

Bułki na proszku do pieczenia

Bułki na proszku do pieczenia posypane sezamem na białej desce w kropki. Obok bułeczki w misce i bukiet kwiatów - Wszystkiego Słodkiego

Bułki na proszku do pieczenia

  • 00:35
  • 6
  • Łatwy
00:35
6
Łatwy

Szukasz szybkiego przepisu na domowe pieczywo? Przygotowanie pszennych bułeczek z dodatkiem proszku do pieczenia jest dziecinnie proste i ekspresowe! Mimo, że nie zawierają drożdży są miękkie i puszyste, a ich świeży aromat zawsze napawa dobrym humorem.

Pamiętaj- najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. 🥪

Składniki

Bułki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 2 łyżki napoju sojowego (lub mleka)
Warto wiedzieć:
  • Bułeczki są najlepsze do spożycia tego samego dnia.
Wskazówki

Bułki na proszku do pieczenia:

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli i szczyptę cukru.

Mąka pszenna w misce, sól na łyżeczce i proszek do pieczenia Dr. Oetkera.
Krok 2

Następnie dodaj wodę i wyrób za pomocą miksera. Na koniec wlej cienkim strumieniem oliwę i zmiksuj.

W misce wymieszana mąka z proszkiem do pieczenia, łyżeczką soli i cukrem. Obok w szklankach woda i oliwa z oliwek. Całość jest wymieszana mikserem ręcznym firmy Bosch.
Krok 3

Piekarnik rozgrzej do 200°C, a blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 6 części.

Wyrobione ciasto na bułeczki w misce.
Krok 4

Z każdego kawałka uformuj bułeczkę i przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Uformowane bułeczki na blasze z wyposażenia pierkarnika.
Krok 5

Bułeczki przetnij delikatnie na krzyż. Posmaruj napojem sojowym lub mlekiem i posyp sezamem.

Bułeczki przekrojone na krzyż, posmarowane mlekiem i posypane sezamem.
Krok 6

Bułki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut. Upieczone, pozostaw na kratce do wystudzenia.

Upieczone bułeczki z sezamem.
Składniki
Bułki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 200 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
  • 2 łyżki napoju sojowego (lub mleka)
Warto wiedzieć:
  • Bułeczki są najlepsze do spożycia tego samego dnia.
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo