1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Jak roztopić czekoladę?

Jak roztopić czekoladę?

kostki czekolady
kostki czekolady
Zaktualizowano:

Ganache, czekoladowy krem na bazie śmietanki, polewa czekoladowa do ulubionego ciasta - za każdym z tym przepisów stoi królowa słodkiego świata, CZEKOLADA 🍫🍫🍫

Jak ją rozpuścić, aby była gładka, jednolita i błyszcząca? A możesz szukasz sposobu jak uratować zwarzoną podczas rozpuszczania czekoladę? 

Sprawdź nasz praktyczny poradnik i dowiedz się jak roztapiać czekoladę, aby była idealna 🤎


Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej?

Pierwszym sposobem na roztopienie czekolady jest kąpiel wodna. Metoda ta polega na ustawieniu nad garnkiem z gotującą się wodą miski z posiekaną czekoladą Pod wpływem unoszącej się pary i jej temperatury czekolada zacznie się roztapiać. Przy większej ilości czekolady proces ten może trwać trochę dłużej, jednak jest najbezpieczniejszą formą rozpuszczania czekolady - temperatura nie jest wysoka, czekolada roztapia się powoli, ale nie przegrzeje się.

Zobacz krok po kroku jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

1. Przygotuj szklaną lub metalową miskę oraz niewielki garnek (rondelek).

2. W rondelku zagotuj wodę, doprowadzając ją do wrzenia. Zmniejsz moc palnika, aby woda nie gotowała się zbyt mocno i nie dotykała dna miski.

3. Czekoladę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałki. 

4. Miskę z czekoladą umieść na garnuszku pilnując, aby nie dotykała tafli wody oraz aby krople gotującej się wody nie dostały się do czekolady.

5. Czekoladę przemieszaj co jakiś czas, aby równomiernie się rozpuszczała.


Jak roztopić czekoladę w mikrofali?

Drugim sprawdzonym sposobem na roztopienie czekolady jest podgrzewanie jej w mikrofalówce. Ważne, aby nie robić tego na największej mocy kuchenki i podgrzewać czekoladę interwałowo - czyli przemieszać ją co około 15 sekund. Mamy wtedy pewność, że czekolada się przypali się.

Zobacz, jak roztopić czekoladę w kuchence mikrofalowe.

1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

2. Umieść ją w miseczce przeznaczonej do użytku w mikrofali.

3. Podgrzej najpierw przez 20-30 sekund. Wyjmij miseczkę, przemieszaj czekoladę.

4. Ponownie podgrzej, tym razem przez około 15 sekund, ponownie przemieszaj.

5. Powtarzaj podgrzewanie do momentu, aż czekolada całkowicie się roztopi, będzie gładka i jednolita.

 


Jak roztopić czekoladę ze śmietanką lub mlekiem?

W niektórych przepisach czekoladę rozpuszcza się w śmietance lub mleku, na przykład do ganache czy polewy. Czekolada pozostaje wtedy plastyczna, nie kruszy się i nie łamie przy krojeniu. Ganache czekolady świetnie sprawdzi się także jako dodatek do czekoladowego kremu.

Zobacz, jak prawidłowo rozpuszczać czekoladę w śmietance lub mleku.

1. Czekoladę posiekaj na jak najdrobniejsze kawałki. Im drobniej pokrojona czekolada, tym łatwiej i szybciej się rozpuści.

2. Śmietankę lub mleko zagotuj w rondelku. Zdejmij z palnika.

3. Czekoladę zalej gorącym płynem i odstaw na około minutę, aby temperatura obu składników wyrównała się. 

4. Mieszaj czekoladę do momentu, aż całkowicie się rozpuści, będzie gładka i jednolita.


Jak uratować zwarzoną czekoladę?

Podczas rozpuszczania czekolada rozwarstwila się i od masy wyraźnie oddzielił się tłuszcz? Być może nie wszystko stracone! Zanim wyrzucisz zwarzoną masę, spróbuj ją uratować.

Czekoladę przełóż do malego rondelka i dodaj 2-3 łyżki gorącej wody, śmietanki lub mleka. Podgrzewaj powoli, na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Czekolada powinna ponownie się upłynnić i odzyskać swoją gładką, jedwabistą konsystencję. 

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/porady/jak-roztopic-czekolade

Komentarze


  1. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Sachera

    Jeżeli masz ochotę na bardzo aromatyczne, czekoladowe ciasto to ten przepis zdecydowanie jest dla Ciebie! 🍰 Koniecznie sprawdź przepis na tort Sachera.🍫

  2. Wuzetka wegańska na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wuzetka wegańska
  3. Roślinne musowe ciasto czekoladowe z karmelizowanymi orzechami  laskowymi na białym talerzu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:20
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Roślinne musowe ciasto czekoladowe
  4. Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami udekorowana świeżymi owocami, wiórkami z czekolady i migdałami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:25
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami
  5. Tarta czekoladowa z miętą na kruchym cieście kakaowym z galaretką miętową i kremem czekoladowym, udekorowana zielonym kremem miętowym i listkami świeżej mięty - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tarta czekoladowa z miętą
  6. wegański czekoladowy mus z tofu podany z ubitą śmietanką kokosową
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański mus czekoladowy z tofu
  7. Wegański deser czekoladowy lava cake z sosem owocowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Deser czekoladowy (lava cake) bez jajek i mleka
  8. czekoladowy tort wegański z ozdobami z czekolady i liofilizowanymi malinami na bialej, ceramicznej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Czekoladowy tort wegański
  9. Fondue czekoladowe z truskawkami
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe founde
  10. czekolada z dodatkiem owoców liofilizowanych i orzechów nerkowca
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekolada z dodatkiem owoców i orzechów
  11. ciasteczka bezglutenowe czekoladowo-orzechowe do kawy - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasteczka bezglutenowe czekoladowo-orzechowe
  12. gorąca wegańska czekolada ze śmietanką kokosową i kawałami czekolady - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska gorąca czekolada
  13. wegański krem orzechowo-czekoladowy z orzechów laskowych
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański krem orzechowo-czekoladowy
  14. Brownie z chili pokrojone w kostkę.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z chili
  15. Torcik czekoladowo-truflowy na paterze
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik czekoladowo-truflowy
  16. Murzynek ciasto czekoladowe z polewą na talerzu - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    13
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto czekoladowe z polewą
  17. Lekki sernik cytrynowy z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Lekki sernik cytrynowy z czekoladą
  18. czekoladowe ciasteczka z chili w ozdobnym pudełeczku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe ciasteczka z chili
  19. kawałek ciasta mocno czekoladowego ze śliwkami i kawałkami czekolady na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami
  20. trufle czekoladowe z mascarpone i orzechami laskowymi obtoczone w kakao - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Trufle czekoladowe z orzechami
  21. ciasto czekoladowe z marcepanem, orzechami laskowymi i wiśniami, polane polewą czekoladową i udekorowane posiekanymi orzechami laskowymi oraz dekoracją cukrową Blask pereł dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z marcepanem i wiśniami
  22. popękane ciasteczka czekoladowe obtoczone cukrem pudrem na blacie stołu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Popękane ciasteczka czekoladowe
  23. czekoladowe pancakes (pankejki) z sosem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe pancakes
  24. tort orzechowy z kremem czekoladowym i czekoladową polewą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort orzechowy z kremem czekoladowym
  25. brownie z masłem orzechowym - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z masłem orzechowym
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej