1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Makowce i ciasta z makiem
  4. Makowiec zawijany wykwintny

Makowiec zawijany wykwintny

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
4.96/5 23 oceny

Ten makowiec zawijany zawsze się udaje! Tutaj macie go w wersji z bogatym nadzieniem, słodkim lukrem i domową kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gwarantuję, że natychmiast zniknie ze stołu! Dlatego podaję przepis od razu na dwie sztuki. Koniecznie wypróbuj ten przepis na makowca zawijanego zwanego również struclą z makiem! 🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na makowiec zawijany:

  • Krok 1

    Rozpuść masło i odstaw do lekkiego przestudzenia. Następnie podgrzej mleko.

    rozpuszczone masło w rondelku, mleko w szklance
  • Krok 2

    Przesiej mąkę do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj.

    mąka wymieszana z drożdżami suszonymi w misie miksera, opakowanie drożdży suszonych obok
  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

  • Krok 3

    Dodaj cukier, żółtka, sól, ciepłe mleko i wszystko dokładnie zagnieć. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dalej zagniataj do momentu, w którym masło się wchłonie, a ciasto stanie się gładkie i sprężyste. 

    Zagniecione ciasto drożdżowe w misie miksera, rozpuszczone masło w miseczce obok
  • Krok 4

    Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

    kula z wyrobionego ciasta drożdżowego w misce

Masa makowa:

  • Krok 5

    Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masę makową (możesz też przygotować ją wcześniej).

    Mielony mak wsyp do miski, zalej gorącym mlekiem lub wodą, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę do przestudzenia.

    mielony mak w misce i gorące mleko w szklance
  • Krok 6

    Następnie dodaj do maku miękkie masło, miód, cukier z wanilią, cukier i wymieszaj. Całość zblenduj krótko w malakserze na jednolitą masę.

    masa makowa z masłem, miodem, cukrem i cukrem z wanilią Dr. Oetkera
  • Krok 7

    Dodaj do masy płatki migdałów, orzechy włoskie i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

    masa makowa w misce z dodanymi rodzynkami i płatkami migdałów, grubo posiekane orzechy włoskie w miseczce
  • Krok 8

    Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, wymieszaj pianę do masy.

     

     

    masa makowa z bakaliami w misce i ubite białka w drugiej misce z mikserem

Zawijanie makowca (strucli):

  • Krok 9

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3-4 mm. Nie powinien być szerszy niż papier do pieczenia, z którego korzystasz.

    rozwałkowane ciasto na makowiec z wałkiem na blacie oprószonym mąką
  • Krok 10

    Wyłóż na niego równomiernie połowę masy makowej, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony, a następnie zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca.

    rozwałkowane ciasto na makowiec wyłożone masą makową na blacie oprószonym mąką
  • Krok 11

    Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i ciasno zawiń dwukrotnie w papier.* W podobny sposób postępuj z drugą częścią ciasta. Oba makowce ułóż na jednej blasze i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 185°C. Kiedy czas wyrastania minie, wstaw makowce do piekarnika i piecz około 35-40 minut.

    dwa makowce zawijane zawinięte w papier do pieczenia na blaszce do pieczenia
  • Krok 12

    Po upieczeniu delikatnie rozwiń je z papieru i odstaw do wystudzenia. 

    upieczone dwa makowce na papierze do pieczenia na kratce
  • Krok 13

    Na koniec wierzch oblej lukrem i udekoruj śnieżynkami, perełkami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

    upieczone dwa makowce polane lukrem i ozdobione posypką o kształcie śnieżynek
  • Lukier gotowy biały Dr. Oetker

    Gotowy biały lukier to bardzo prosta w przygotowaniu dekoracja dla Twoich wypieków. Świetnie komponuje się z różnymi posypkami!

Porada:

Jeżeli zawiniesz makowiec w papier zbyt luźno, wówczas może popękać i nie utrzyma kształtu. Pękanie ciasta w makowcu z tak bogatym nadzieniem jest naturalne, więc nawet, jeżeli pęknięcia na boku lub końcach się zdarzą, to nie oznacza, że stało się coś złego z ciastem.

Zobacz przepis na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową!

 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/makowce-i-ciasta-z-makiem/zawijany-makowiec-wykwintny-zawsze-sie-udaje

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej