Makowce i ciasta z makiem

Makowiec zawijany wykwintny

Makowiec zawijany wykwintny

  • 03:00
  • 24
  • Średni
03:00
24
Średni

Ten makowiec zawijany zawsze się udaje. W tej wersji z bogatym nadzieniem, udekorowany pięknymi śnieżynkami z lukru. Gwarantuję, że natychmiast zniknie ze stołu! Dlatego podaję przepis od razu na dwie sztuki. :)

Składniki

Ciasto:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 4 łyżki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 4 żółtka (nie wyrzucamy białek, będą potrzebne do masy makowej)
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
Masa makowa:
  • 350 g maku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 100 g płatków migdałów
  • 150 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 2 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 4 białka
  • Szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 Lukier klasyczny Dr. Oetkera (na śnieżynki)
  • 1 Lukier gotowy biały Dr. Oetkera
  • 1 Perełki błyszczące Dr. Oetkera
  • 1Mix dekoracji cukrowych Blask pereł Dr. Oetkera
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania

Jeżeli zawiniesz makowiec w papier zbyt luźno, wówczas może popękać i nie utrzyma kształtu. Pękanie ciasta w makowcu z tak bogatym nadzieniem jest naturalne, więc nawet, jeżeli pęknięcia na boku lub końcach się zdarzą, to nie oznacza, że stało się coś złego z ciastem.

Przy wyciskaniu ramion śnieżynki pamiętaj, aby nie były one zbyt cienkie, gdyż po wyschnięciu będą się łatwo łamać. Najlepiej robić ramiona minimalnie 2-3 mm grubości lub nieco grubsze, w zależności od wielkości śnieżynki, jaką chcesz stworzyć.

Składniki
Ciasto:
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 4 łyżki cukru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 4 żółtka (nie wyrzucamy białek, będą potrzebne do masy makowej)
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
Masa makowa:
  • 350 g maku
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 100 g płatków migdałów
  • 150 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
  • 2 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 4 białka
  • Szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1 Lukier klasyczny Dr. Oetkera (na śnieżynki)
  • 1 Lukier gotowy biały Dr. Oetkera
  • 1 Perełki błyszczące Dr. Oetkera
  • 1Mix dekoracji cukrowych Blask pereł Dr. Oetkera
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania
Zobacz ten przepis na ws.pl
Makowce i ciasta z makiem ->

Przepisy z kategorii Makowce i ciasta z makiem

Wszystkiego słodkiego
03:00
12
Średni
Wegański makowiec
Wszystkiego słodkiego
06:00
12
Średni
Tort Kutia z makiem
Dr. Oetker poleca
01:40
12
Średni
Makowiec bezglutenowy