1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Sernik z nerkowców z jagodami

Sernik z nerkowców z jagodami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik z nerkowców z jagodami, to moja propozycja na ciasto wegańskie (a do tego bezglutenowe i bezlaktozowe)! Jeśli nigdy nie korzystaliście z przepisów kuchni wegańskiej - bez obaw, przygotujcie deser krok po kroku a zobaczycie, że efekt będzie przepyszny! Spód tworzą orzechy nerkowca z daktylami i wiórkami kokosowymi. Przepyszna, orzechowa masa z syropem klonowym, olejem kokosowym i nutą aromatycznej wanilii bez wątpienia zaskoczy Wasze podniebienia. Na wierzch postanowiłam przygotować polewę z jagód z nasionami chia, aby dodać delikatnego, owocowego orzeźwienia całości i przedłużyć przemijające już lato. Całość jest bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut. Następnie je odsącz i wymieszaj z pokrojonymi orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi. Całość wymieszaj dokładnie w malakserze.

  • Krok 2

    Masa powinna być delikatnie klejąca. Wyłóż ją do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij delikatnie do formy i pozostaw w lodówce do schłodzenia.

Masa z orzechów:

  • Krok 3

    Nerkowce zalej wodą i mocz je przez kilka godzin. Najlepiej przez całą noc. Następnie odlej pozostałą wodę z orzechów.

  • Krok 4

    Orzechy umieść w malakserze, dodaj wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka, które również dodaj do malaksera (wydrążoną laskę pozostaw do wykorzystania w dalszej części przepisu).

  • Krok 5

    Całość dokładnie zmiksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw ciasto na około godzinę do zamrażarki. W tym czasie wykonaj polewę.

Polewa:

  • Krok 6

    Jagody przełóż do garnka razem z wydrążoną laską wanilii.

  • Krok 7

    Całość gotuj przez około 10 minut, na średnim ogniu. Gorące owoce przełóż do miseczki i dodaj nasiona chia. Mieszaj intensywnie przez około minutę, a następnie odstaw do przestudzenia. Na zmrożone ciasto wylej polewę i wstaw ciasto do lodówki na czas napęcznienia nasion chia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej