1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Sernik z nerkowców z jagodami

Sernik z nerkowców z jagodami

Sernik wegański z orzechów nerkowca z polewą jagodową z nasionami chia, na spodzie z daktyli, orzechów nerkowca i wiórków kokosowych, udekorowany świeżymi jagodami - Wszystkiego Słodkiego
Sernik wegański z orzechów nerkowca z polewą jagodową z nasionami chia, na spodzie z daktyli, orzechów nerkowca i wiórków kokosowych, udekorowany świeżymi jagodami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

💜 Sernik z nerkowców z jagodami to moja propozycja na ciasto wegańskie (do tego bezglutenowe i bezlaktozowe)! Jeśli nigdy nie korzystaliście z przepisów kuchni wegańskiej - bez obaw, przygotujcie deser krok po kroku, a zobaczycie, że efekt będzie przepyszny!

Spód tworzą orzechy nerkowca połączone z daktylami i wiórkami kokosowymi. Przepyszna, orzechowa masa z syropem klonowym, olejem kokosowym i nutą aromatycznej wanilii bez wątpienia zaskoczy Wasze podniebienia. Na wierzch postanowiłam przygotować polewę z jagód z nasionami chia, aby dodać całości delikatnego, owocowego orzeźwienia i przedłużyć przemijające już lato. Całość jest bardzo delikatna i rozpływa się w ustach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut. Następnie je odsącz i wymieszaj w malakserze z posiekanymi drobno orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.

    daktyle suszone, wiórki kokosowe i posiekane drobno orzechy nerkowca w osobnych miskach
  • Krok 2

    Masa powinna być delikatnie klejąca. Wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij delikatnie i pozostaw w lodówce do schłodzenia.

    masa daktylowo-kokosowo-nerkowcowa wyłożona na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

Masa "sernikowa" z orzechów nerkowca:

  • Krok 3

    Nerkowce zalej wodą i mocz je przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Następnie odlej wodę.

    orzechy nerkowca w misce
  • Krok 4

    Orzechy umieść w malakserze, dodaj wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka, które również dodaj do malaksera (wydrążoną laskę pozostaw do wykorzystania w dalszej części przepisu).

    orzechy nerkowca w malakserze, obok rozpuszczony olej kokosowy i syrop klonowy w osobnych miseczkach, laska wanilii na deseczce, wydrążone z laski wanilii ziarenka na nożu oraz opakowanie laski wanilii dr. oetkera na blacie
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 5

    Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylej na spód z daktyli i wstaw na około godzinę do zamrażarki. W tym czasie przygotuj polewę.

    masa sernikowa z orzechów nerkowca przelana do tortownicy na spód z daktyli, kokosa i nerkowców

Polewa jagodowa:

  • Krok 6

    Jagody przełóż do garnka razem z wydrążoną laską wanilii.

    mrożone jagody oraz wydrążona laska wanilii w rondelku razem z łyżką
  • Krok 7

    Całość gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Gorące owoce przełóż do miseczki i dodaj nasiona chia. Mieszaj intensywnie przez około minutę, a następnie odstaw do przestudzenia. Na zmrożone ciasto wylej polewę, sernik wstaw do lodówki na czas napęcznienia nasion chia.

    miska z ugotowanymi jagodami i łyżką, obok miseczka z nasionami chia
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/sernik-z-nerkowcow-z-jagodami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej