Sernik z nerkowców z jagodami
💜 Sernik z nerkowców z jagodami to moja propozycja na ciasto wegańskie (do tego bezglutenowe i bezlaktozowe)! Jeśli nigdy nie korzystaliście z przepisów kuchni wegańskiej - bez obaw, przygotujcie deser krok po kroku, a zobaczycie, że efekt będzie przepyszny!
Spód tworzą orzechy nerkowca połączone z daktylami i wiórkami kokosowymi. Przepyszna, orzechowa masa z syropem klonowym, olejem kokosowym i nutą aromatycznej wanilii bez wątpienia zaskoczy Wasze podniebienia. Na wierzch postanowiłam przygotować polewę z jagód z nasionami chia, aby dodać całości delikatnego, owocowego orzeźwienia i przedłużyć przemijające już lato. Całość jest bardzo delikatna i rozpływa się w ustach.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód:
-
Krok 1
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 10 minut. Następnie je odsącz i wymieszaj w malakserze z posiekanymi drobno orzechami nerkowca i wiórkami kokosowymi.
-
Krok 2
Masa powinna być delikatnie klejąca. Wyłóż nią dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij delikatnie i pozostaw w lodówce do schłodzenia.
Masa "sernikowa" z orzechów nerkowca:
-
Krok 3
Nerkowce zalej wodą i mocz je przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Następnie odlej wodę.
-
Krok 4
Orzechy umieść w malakserze, dodaj wodę, syrop klonowy i olej kokosowy. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka, które również dodaj do malaksera (wydrążoną laskę pozostaw do wykorzystania w dalszej części przepisu).
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 5
Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylej na spód z daktyli i wstaw na około godzinę do zamrażarki. W tym czasie przygotuj polewę.
Polewa jagodowa:
-
Krok 6
Jagody przełóż do garnka razem z wydrążoną laską wanilii.
-
Krok 7
Całość gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Gorące owoce przełóż do miseczki i dodaj nasiona chia. Mieszaj intensywnie przez około minutę, a następnie odstaw do przestudzenia. Na zmrożone ciasto wylej polewę, sernik wstaw do lodówki na czas napęcznienia nasion chia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lzejsze-zdrowsze/sernik-z-nerkowcow-z-jagodami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze