Wegańskie

Pyszne i proste przepisy na wegańskie ciasta i desery. Inny styl życia wcale nie musi oznaczać rezygnacji ze słodkich pyszności! 

Wszystkiego słodkiego
03:00
12
Średni

Wegański makowiec

Wszystkiego słodkiego
00:30
25
Średni

Sezamki z owocami

00:10
1
Łatwy

Przyprawa korzenna

Ciasta wegańskie – czyli ciasta dla osób na diecie roślinnej

Weganizm to nie tylko dieta. To również styl życia z którym wiąże się dbałość o środowisko naturalne, zwierzęta. Weganie unikają jedzenia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego wykluczają więc ze swojej diety masło, jajka, twaróg czy mleko, które są podstawą wielu ciast i deserów. Czy można w takim razie przygotować ciasto dla wegan? Oczywiście, że tak. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz przepisy na wypieki i desery dla osób prowadzących właśnie ten styl życia.

Czym zastąpić jajka, masło czy mleko w wegańskich przepisach?

W naszych przepisach na ciasta wegańskie jajka zastępowane są bananem, musem z jabłek czy zmielonym siemieniem lnianym. Zobacz przepis na pyszne wegańskie muffinki, gdzie siemię lniane odgrywa rolę jajka. Zamiast masła w przepisach na crumble czy spodach do ciast często używany jest olej kokosowy albo margaryna wegańska. Z kolei mleko krowie zastępowane jest mlekiem migdałowym, ryżowym, owsianym, kokosowym czy jaglanym. Spróbuj kremu z przepisu na wegańską tartę słony karmel i przekonaj się jaki jest pyszny! I w dodatku bardzo aksamitny. Gorzka czekolada, która nie zawiera mleka jest również podstawą wielu wegańskich deserów.

Popularne ciasta i desery wegańskie

Wśród wegan dużą popularnością cieszą się tofurniki. Są to a’la serniki z których ser twarogowy został zastąpiony tofu. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz przepis na tofurnik z bananem i czereśniami czy czekoladowy z figami. Nie można również zapomnieć o sernikach z nerkowców, które budzą tyle kontrowersji! Zobacz przepis na sernik z nerkowców w wersji letniejświątecznej. Nie możemy zapomnieć również o wegańskiej bezie! Przygotowuje się ją na bazie aquafaby (aqua = woda, faba = fasola) czyli wody po ciecierzycy lub innych roślinach strączkowych. Aquafaba jest świetnym zamiennikiem jajek, a w dodatku da się ją ubić podobnie jak białka! Dzięki temu weganie nie muszą odmawiać sobie bezy! Po ubiciu np. wody po ciecierzycy staje się ona bezsmakowa. Koniecznie sprawdź nasz przepis na bezę wegańską z kremem jaglanym i malinami. Wśród deserów nie obca jest weganom panna cotta, pudding z chia czy pudding z tapioki na bazie mleka kokosowego.