Pieczywo

Chlebek kukurydziany a 'la polenta z chilli

Chlebek kukurydziany a la polenta z chilli w okrągłej formie

Chlebek kukurydziany a 'la polenta z chilli

  • 02:50
  • 12
  • Średni
02:50
12
Średni

Ten chlebek kukurydziany zasmakuje wszystkim domownikom. Pasuje do grilla, na śniadanie, do zupy, do sałatki, jako przekąska. Właściwie to ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Chlebek jest bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu. 

Składniki

Chlebek:
  • 200 g kaszki kukurydzianej
  • 280 ml maślanki lub kefiru
  • 25 g masła
  • 1 czerwona papryczka chilli, wypestkowana, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 50 g ziaren kukurydzy w pestki
  • 2 jajka
Do dekoracji:
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wskazówki

Chlebek:

Krok 1

Kaszkę kukurydzianą podpraż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty, stale mieszając. Połowę przesyp do dużej miski i zalej maślanką lub kefirem , wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm mocno wysmaruj masłem.

Krok 3

Jajka ubij na puszystą masę.

Krok 4

Do maślanki z polentą dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Masę wylej na przygotowaną formę. Na wierzchu połóż gałązki rozmarynu,wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut aż nabierze złotego koloru, a środek będzie zwarty. Odstaw do przestygnięcia, podawaj na ciepło.

Składniki
Chlebek:
  • 200 g kaszki kukurydzianej
  • 280 ml maślanki lub kefiru
  • 25 g masła
  • 1 czerwona papryczka chilli, wypestkowana, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
  • 50 g ziaren kukurydzy w pestki
  • 2 jajka
Do dekoracji:
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo

Wszystkiego słodkiego
02:30
16
Średni
Wielkanocne bułeczki