Chlebek kukurydziany a 'la polenta z chilli


Ten chlebek kukurydziany zasmakuje wszystkim domownikom. Pasuje do grilla, na śniadanie, do zupy, do sałatki, jako przekąska. Właściwie to ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Chlebek jest bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chlebek:
-
Krok 1
Kaszkę kukurydzianą podpraż na suchej patelni przez ok 3-4 minuty, stale mieszając. Połowę przesyp do dużej miski i zalej maślanką lub kefirem , wymieszaj. Przykryj i odstaw na 2 godziny.
-
Krok 2
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm mocno wysmaruj masłem.
-
Krok 3
Jajka ubij na puszystą masę.
-
Krok 4
Do maślanki z polentą dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Masę wylej na przygotowaną formę. Na wierzchu połóż gałązki rozmarynu,wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut aż nabierze złotego koloru, a środek będzie zwarty. Odstaw do przestygnięcia, podawaj na ciepło.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze