Bez cukru

Tarta dyniowa bez glutenu i cukru

Tarta dyniowa z wyci臋tym kawa艂kiem tarty na paterze

Tarta dyniowa bez glutenu i cukru

  • 01:20
  • 16
  • 艢redni
01:20
16
艢redni

Jak jesie艅 to dynia! Tarta dyniowa to idealny pomys艂 na jesienne popo艂udnia. Jej spód zosta艂 przygotowany na bazie migda艂ów, daktyli i pestek dyni. Natomiast wype艂nienie stanowi dynia, imbir i pomara艅cza - najlepsze po艂膮czenie na jesie艅! Ten przepis zosta艂 przygotowany równie偶 z my艣l膮 o tych, którzy unikaj膮 glutenu i cukru. Koniecznie wypróbujcie!

Sk艂adniki

Na sp贸d:
  • 70 g pestek dyni
  • 30 g suszonych daktyli bez pestek
  • 70 g mas艂a
  • 250 g mielonych migda艂贸w
  • 1 jajko
  • 7 g Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
Wype艂nienie:
  • 400 g dyni Hokkaido
  • sk贸rka starta z jednej pomara艅czy
  • 15 g imbiru
  • 400 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 jajka
  • 90 ml syropu z agawy
  • 1 艂y偶ka m膮ki kukurydzianej
Wskaz贸wki

Sp贸d:

Krok 1

Zmiel nasiona dyni i daktyle w blenderze. 

Krok 2

Nast臋pnie zagnie膰 je razem z mas艂em, migda艂ami, jajkiem i proszkiem do pieczenia w misce.

Krok 3

Roz艂ó偶 ciasto w formie do tarty o 艣rednicy 28 cm (z wyjmowanym dnem) i w艂ó偶 do lodówki do sch艂odzenia na oko艂o 20 minut.  

Wype艂nienie tarty:

Krok 4

Nagrzej piekarnik do 150°C. Umyj dyni臋, pokrój na ma艂e kawa艂ki i gotuj j膮 we wrz膮cej wodzie przez oko艂o 10 minut. Zlej wod臋.

Krok 5

Obierz i drobno zetrzyj imbir. Utrzyj w blenderze ugotowan膮 dyni臋, skórk臋 z pomara艅czy, imbir, jogurt, jajka, syrop z agawy i m膮k臋 kukurydzian膮.

Krok 6

Roz艂ó偶 mas臋 dyniowa na spodzie tarty i piecz na 艣rodkowym poziomie piekarnika przez 50 minut*. Pozostaw do ostudzenia.

*Je偶eli ciasto b臋dzie si臋 za bardzo rumieni膰 przed up艂ywem 50 minut, mo偶esz je przykry膰 papierem do pieczenia.

Sk艂adniki
Na sp贸d:
  • 70 g pestek dyni
  • 30 g suszonych daktyli bez pestek
  • 70 g mas艂a
  • 250 g mielonych migda艂贸w
  • 1 jajko
  • 7 g Proszku do pieczenia bez glutenu Dr. Oetkera
Wype艂nienie:
  • 400 g dyni Hokkaido
  • sk贸rka starta z jednej pomara艅czy
  • 15 g imbiru
  • 400 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 jajka
  • 90 ml syropu z agawy
  • 1 艂y偶ka m膮ki kukurydzianej
Bez cukru ->

Przepisy z kategorii Bez cukru