1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez cukru
  4. Tarta dyniowa bez glutenu i cukru

Tarta dyniowa bez glutenu i cukru

Dr. Oetker - zdj臋cie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jak jesie艅 to dynia! Tarta dyniowa to idealny pomys艂 na jesienne popo艂udnia. Jej spód zosta艂 przygotowany na bazie migda艂ów, daktyli i pestek dyni. Natomiast wype艂nienie stanowi dynia, imbir i pomara艅cza - najlepsze po艂膮czenie na jesie艅! Ten przepis zosta艂 przygotowany równie偶 z my艣l膮 o tych, którzy unikaj膮 glutenu i cukru. Koniecznie wypróbujcie!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sp贸d do tarty (bez glutenu i cukru):

  • Krok 1

    Zmiel nasiona dyni i daktyle w blenderze. 

  • Krok 2

    Nast臋pnie zagnie膰 je razem z mas艂em, migda艂ami, jajkiem i proszkiem do pieczenia w misce.

  • Krok 3

    Roz艂ó偶 ciasto w formie do tarty o 艣rednicy 28 cm (z wyjmowanym dnem) i w艂ó偶 do lodówki do sch艂odzenia na oko艂o 20 minut.  

Wype艂nienie tarty dyniowej:

  • Krok 4

    Nagrzej piekarnik do 150°C. Umyj dyni臋, podziel na cz臋艣ci i obierz ze skóry. Pokrój na ma艂e kawa艂ki i gotuj j膮 we wrz膮cej wodzie przez oko艂o 10 minut. Zlej wod臋.

  • Krok 5

    Obierz i drobno zetrzyj imbir. Zmiksuj w blenderze ugotowan膮 dyni臋, skórk臋 z pomara艅czy, imbir, jogurt, jajka, syrop z agawy i m膮k臋 kukurydzian膮.

  • Krok 6

    Roz艂ó偶 mas臋 dyniowa na spodzie tarty i piecz na 艣rodkowym poziomie piekarnika przez 50 minut*. Pozostaw do ostudzenia.

*Je偶eli ciasto b臋dzie si臋 za bardzo rumieni膰 przed up艂ywem 50 minut, mo偶esz je przykry膰 papierem do pieczenia.


Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej