Wegańskie

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno

  • 01:30
  • 10
  • Średni
Zaktualizowano:
01:30
10
Średni

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno to propozycja skierowana specjalnie do wegan 😊 Czekolada połączona z orzechami nerkowca, daktylami i figami tworzy ciekawą mieszankę smaków, która idealnie sprawdzi się w formie letniego deseru. Do dekoracji polecam wykorzystać pistacje. Prosty przepis na wyjątkowy deser, który pokocha każdy weganin. Przekonaj się o tym już teraz, smacznego 😊

Składniki

Spód:
  • 100 g daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 70 g wiórków kokosowych
Masa:
  • 50 g daktyli
  • 3 łyżeczki agaru
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 3 kostki tofu (po 180 g)
  • szczypta soli
  • 100 ml syropu z agawy
  • 2 łyżeczki Kakao Ciemnego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • 6 fig
  • 30 ml syropu z agawy
  • 50 g pistacji
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.

Daktyle namoczone w wodzie w miseczce
Krok 2

Orzechy nerkowca i wiórki kokosowe umieść w misie malaksera. Dokładnie rozdrobnij.

orzechy nerkowca i wiórki kokosowe w osobnych miseczkach
Krok 3

Daktyle odsącz i dodaj do rozdrobnionych orzechów i wiórków kokosowych. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.

Rozdrobnione orzechy i wiórki kokosowe w melakserze
Krok 4

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Tortownica w stylu retro z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
Krok 5

Masę wyłóż na spód tortownicy i dociśnij za pomocą łyżki.

Masa daktylowo-kokosowo-orzechowa wyłożona na spód tortownicy

Masa:

Krok 6

Daktyle zalej wodą i odstaw na 10 minut.

Daktyle namoczone w wodzie w miseczce
Krok 7

Agar zalej wodą i wymieszaj (Użyj taką ilość wody, żeby rozmieszać agar. W moim przypadku było to 50 ml).

Agar zalany wodą w miseczce
Krok 8

Mleko migdałowe przelej do garnka i dodaj agar. Następnie podgrzewaj przez około 5 minut.

Mleko migdałowe i agar w miseczkach
Krok 9

Odsącz daktyle z wody i pokrój tofu w kostki. Do miski dodaj mleko migdałowe z agarem, tofu, sól, syrop z agawy, kakao i ekstrakt cytrynowy. Dokładnie zblenduj.

Mleko migdałowe w garnuszku, agar, pokrojone tofu, odsączone daktyle i kakao w osobnych miseczkach i Ekstrakt cytrynowy Dr. Oetkera
Krok 10

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelej ją do masy z tofu, a następnie dobrze zblenduj.

Masa z tofu i rozpuszczona czekolada w osobnych miseczkach
Krok 11

Przełóż masę do formy i dobrze wygładź.

Masa z tofu wyłożona na daktylowo-orzechowo-kokosowy spód
Krok 12

Pokrój figi na plasterki.

Pokrojone figi
Krok 13

Ułóż je na górze tofurnika.

Figi ułożone na tofurniku w tortownicy

Do dekoracji:

Krok 14

Posmaruj górę fig syropem z agawy. Posyp posiekanymi pistacjami.

Tofurnik z figami w tortownicy z miseczką z pistacjami i syropem z agawy
Krok 15

Smacznego!

Tofurnik z figami posypany pistacjami i polany syropem z agawy
Składniki
Spód:
  • 100 g daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 70 g wiórków kokosowych
Masa:
  • 50 g daktyli
  • 3 łyżeczki agaru
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 3 kostki tofu (po 180 g)
  • szczypta soli
  • 100 ml syropu z agawy
  • 2 łyżeczki Kakao Ciemnego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • 6 fig
  • 30 ml syropu z agawy
  • 50 g pistacji
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie