Wegańskie

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno

  • 01:30
  • 10
  • Średni
01:30
10
Średni

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno to propozycja skierowana specjalnie do wegan 😊 Czekolada połączona z orzechami nerkowca, daktylami i figami tworzy ciekawą mieszankę smaków, która idealnie sprawdzi się w formie letniego deseru. Do dekoracji polecam wykorzystać pistacje. Prosty przepis na wyjątkowy deser, który pokocha każdy weganin. Przekonaj się o tym już teraz, smacznego 😊

Składniki

Spód:
  • 100 g daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 70 g wiórków kokosowych
Masa:
  • 50 g daktyli
  • 3 łyżeczki agaru
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 3 kostki tofu (po 180 g)
  • szczypta soli
  • 100 ml syropu z agawy
  • 2 łyżeczki Kakao Ciemnego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • 6 fig
  • 30 ml syropu z agawy
  • 50 g pistacji
Składniki
Spód:
  • 100 g daktyli
  • 130 g orzechów nerkowca
  • 70 g wiórków kokosowych
Masa:
  • 50 g daktyli
  • 3 łyżeczki agaru
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 3 kostki tofu (po 180 g)
  • szczypta soli
  • 100 ml syropu z agawy
  • 2 łyżeczki Kakao Ciemnego Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Cytryna z Sycylii Dr. Oetkera
  • 50 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • 6 fig
  • 30 ml syropu z agawy
  • 50 g pistacji
Zobacz ten przepis na ws.pl
Wegańskie ->

Przepisy z kategorii Wegańskie

Wszystkiego słodkiego
01:00
Średni
Krokant