1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Tofurnik czekoladowy z figami na zimno

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tofurnik czekoladowy z figami na zimno to propozycja skierowana specjalnie do wegan 😊 Czekolada połączona z orzechami nerkowca, daktylami i figami tworzy ciekawą mieszankę smaków, która idealnie sprawdzi się w formie letniego deseru. Do dekoracji polecam wykorzystać pistacje. Prosty przepis na wyjątkowy deser, który pokocha każdy weganin. Przekonaj się o tym już teraz, smacznego 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut.

    Daktyle namoczone w wodzie w miseczce
  • Krok 2

    Orzechy nerkowca i wiórki kokosowe umieść w misie malaksera. Dokładnie rozdrobnij.

    orzechy nerkowca i wiórki kokosowe w osobnych miseczkach
  • Krok 3

    Daktyle odsącz i dodaj do rozdrobnionych orzechów i wiórków kokosowych. Miel pulsacyjnie do momentu dokładnego połączenia składników.

    Rozdrobnione orzechy i wiórki kokosowe w melakserze
  • Krok 4

    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica w stylu retro z dnem wyłożonym papierem do pieczenia
  • Krok 5

    Masę wyłóż na spód tortownicy i dociśnij za pomocą łyżki.

    Masa daktylowo-kokosowo-orzechowa wyłożona na spód tortownicy

Masa:

  • Krok 6

    Daktyle zalej wodą i odstaw na 10 minut.

    Daktyle namoczone w wodzie w miseczce
  • Krok 7

    Agar zalej wodą i wymieszaj (Użyj taką ilość wody, żeby rozmieszać agar. W moim przypadku było to 50 ml).

    Agar zalany wodą w miseczce
  • Krok 8

    Mleko migdałowe przelej do garnka i dodaj agar. Następnie podgrzewaj przez około 5 minut.

    Mleko migdałowe i agar w miseczkach
  • Krok 9

    Odsącz daktyle z wody i pokrój tofu w kostki. Do miski dodaj mleko migdałowe z agarem, tofu, sól, syrop z agawy, kakao i ekstrakt cytrynowy. Dokładnie zblenduj.

    Mleko migdałowe w garnuszku, agar, pokrojone tofu, odsączone daktyle i kakao w osobnych miseczkach i Ekstrakt cytrynowy Dr. Oetkera
  • Krok 10

    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelej ją do masy z tofu, a następnie dobrze zblenduj.

    Masa z tofu i rozpuszczona czekolada w osobnych miseczkach
  • Krok 11

    Przełóż masę do formy i dobrze wygładź.

    Masa z tofu wyłożona na daktylowo-orzechowo-kokosowy spód
  • Krok 12

    Pokrój figi na plasterki.

    Pokrojone figi
  • Krok 13

    Ułóż je na górze tofurnika.

    Figi ułożone na tofurniku w tortownicy

Do dekoracji:

  • Krok 14

    Posmaruj górę fig syropem z agawy. Posyp posiekanymi pistacjami.

    Tofurnik z figami w tortownicy z miseczką z pistacjami i syropem z agawy
  • Krok 15

    Smacznego!

    Tofurnik z figami posypany pistacjami i polany syropem z agawy

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej