Makaroniki to małe ciasteczka zrobione ze zmielonych migdałów, białek, cukru, z dodatkiem barwnika. Prawdopodobnie były wypiekane w klasztorach w XIII wieku. Pochodzą z Francji i do dziś są tam bardzo popularne. Makaroniki to dwa ciasteczka złączone ze sobą za pomocą kremu na bazie czekolady lub masła. Ciasteczka cechują się gładką powierzchnią i charakterystyczną „stopką”(falbanka na dole makaronika). Są jednocześnie chrupiące z zewnątrz i lekko wilgotne w środku. Istnieją dwie metody przygotowania makaroników: francuska i włoska.
W metodzie francuskiej białka ubija się do powstania bezy, następnie powoli dodaje się pozostałe składniki i miesza do odpowiedniej konsystencji (proces ten nazywany jest macaronage).
W przypadku metody włoskiej, część białek ubija się z gorącym syropem cukrowym do wytworzenia bezy. Drugą część surowych białek miesza się z pozostałymi składnikami (masa migdałowa). Następnie ubitą bezę dodaje się partiami do masy migdałowej i miesza, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.