1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami

Szarlotki i ciasta z jabłkami

Ciasta z jabłkami w wielu wydaniach! Z bezą, z migdałami, z kruszonką, z karmelem. Dla każdego coś pysznego! Wybierz swój ulubiony przepis na szarlotkę spośród poniższych.

Takie proste, takie pyszne, w dodatku uwielbiane przez wszystkich ciasto z jabłkami! Jego zapach przywołuje nam miłe wspomnienia z dzieciństwa. Placek z jabłkami oraz szarlotkę kojarzymy ją z widokiem starej kuchni, w której mama czy babcia podawały nam ją na podwieczorek.

Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów i w różnych konfiguracjach. Z dodatkiem migdałów, konfitury, bitej śmietany czy lodów. W niektórych przepisach ciasto z jabłkami podawane jest z aromatycznym waniliowym sosem. Przepis na taki sos znajdziesz w przepisie na strudel z jabłkami. Jest on coraz bardziej popularny w Polsce i w innych krajach Europy.

Jakie rodzaje jabłek użyć do przygotowania szarlotki?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów jabłek. Niekiedy trudno wśród nich wybrać te, które najlepiej nadają się do szarlotek i placków z jabłkami. Najbardziej popularne i najlepsze odmiany jabłek do pieczenia to szara reneta, papierówka, szampion czy antonówka. Są kwaśne i mają wyrazisty smak dzięki czemu idealnie komponują się ze słodkim np. kruchym ciastem. Świetnie smakują również z przyprawami tj. cynamon, wanilia, goździki czy imbir, które nadają niezwykłego aromatu i smaku całemu wypieków. W supermarketach znajdziesz również jabłka odmiany Elstar, które charakteryzują się lekko kwaskowatym smakiem, mocno owocowym aromatem, mają zwarty miąższ i nie brązowieją tak szybko.

Jak podawać szarlotkę?

W cukierni szarlotka podawana jest na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. W podobny sposób możesz ją zaserwować gościom w swoim domu. Prosta do wykonania, a efekt zniewalający. Ciasto z jabłkami możesz również podawać na zimno. Warto je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

  1. roślinna szarlotka z budyniem posypana cukrem pudrem na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska szarlotka z budyniem
  2. Roślinna szarlotka alpejska z wegańską bitą śmietanką, oprószona cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Roślinna szarlotka alpejska
  3. Jabłka pod kruszonką podane z lodami waniliowymi na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jabłka pod kruszonką
  4. szarlotka z budyniem śmietankowym, jabłkami prażonymi z wanilią oraz z kruszonką serwowana na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka z budyniem
  5. ciasto z musem jabłkowym na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z musem jabłkowym
  6. Ryż zapiekany z jabłkami i migdałami w białej formie ceramicznej i na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami
  7. Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka z cynamonem na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)
  8. Szarlotka na kruchym cieście (spodzie) z laską wanilii
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:45
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka na kruchym cieście
  9. szarlotka bezglutenowa z lodami waniliowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka bezglutenowa
  10. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym na białym talerzyku w kropki. Obok w słoiczku sos cynamonowy, kawałki ciasta na desce i biały wazon z kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym
  11. na papierze do pieczenia galette z jabłkami i serem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Rustykalne galette z jabłkami i serem
  12. sypana szarlotka wegańska z migdałami na niebieskim talerzyku. Obok goździki i niebieska serweta.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sypana szarlotka wegańska
  13. Szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki z kratką z kruchego ciasta
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Klasyczna szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki
  14. Szarlotka w kształcie serca z białą czekoladą i orzechami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka sypana w kształcie serca
  15. Jabłecznik na biszkopcie cynamonowym udekorowany bitą śmietaną i oprószony cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Jabłecznik z bitą śmietaną
  16. świąteczny piernik z jabłkami udekorowany białym lukrem plastycznym oraz srebrną gwiazdą z perełek z mixu dekoracji cukrowych blask pereł - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Świąteczny piernik z jabłkami
  17. szarlotka z gruszkami na kakaowym ciscie na telerzyku z widelczykiem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka z gruszkami na kakaowym cieście

Szarlotki i ciasta z jabłkami

Ciasta z jabłkami w wielu wydaniach! Z bezą, z migdałami, z kruszonką, z karmelem. Dla każdego coś pysznego! Wybierz swój ulubiony przepis na szarlotkę spośród poniższych.

Takie proste, takie pyszne, w dodatku uwielbiane przez wszystkich ciasto z jabłkami! Jego zapach przywołuje nam miłe wspomnienia z dzieciństwa. Placek z jabłkami oraz szarlotkę kojarzymy ją z widokiem starej kuchni, w której mama czy babcia podawały nam ją na podwieczorek.

Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów i w różnych konfiguracjach. Z dodatkiem migdałów, konfitury, bitej śmietany czy lodów. W niektórych przepisach ciasto z jabłkami podawane jest z aromatycznym waniliowym sosem. Przepis na taki sos znajdziesz w przepisie na strudel z jabłkami. Jest on coraz bardziej popularny w Polsce i w innych krajach Europy.

Jakie rodzaje jabłek użyć do przygotowania szarlotki?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów jabłek. Niekiedy trudno wśród nich wybrać te, które najlepiej nadają się do szarlotek i placków z jabłkami. Najbardziej popularne i najlepsze odmiany jabłek do pieczenia to szara reneta, papierówka, szampion czy antonówka. Są kwaśne i mają wyrazisty smak dzięki czemu idealnie komponują się ze słodkim np. kruchym ciastem. Świetnie smakują również z przyprawami tj. cynamon, wanilia, goździki czy imbir, które nadają niezwykłego aromatu i smaku całemu wypieków. W supermarketach znajdziesz również jabłka odmiany Elstar, które charakteryzują się lekko kwaskowatym smakiem, mocno owocowym aromatem, mają zwarty miąższ i nie brązowieją tak szybko.

Jak podawać szarlotkę?

W cukierni szarlotka podawana jest na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. W podobny sposób możesz ją zaserwować gościom w swoim domu. Prosta do wykonania, a efekt zniewalający. Ciasto z jabłkami możesz również podawać na zimno. Warto je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

  1. roślinna szarlotka z budyniem posypana cukrem pudrem na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska szarlotka z budyniem

    Kiepski humor, niespodziewani goście, a może urodziny najlepszej przyjaciółki?...

  2. Roślinna szarlotka alpejska z wegańską bitą śmietanką, oprószona cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Roślinna szarlotka alpejska
  3. Jabłka pod kruszonką podane z lodami waniliowymi na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jabłka pod kruszonką
  4. szarlotka z budyniem śmietankowym, jabłkami prażonymi z wanilią oraz z kruszonką serwowana na talerzyku - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka z budyniem
  5. ciasto z musem jabłkowym na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z musem jabłkowym
  6. Ryż zapiekany z jabłkami i migdałami w białej formie ceramicznej i na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami
  7. Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka z cynamonem na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)

    Ryż z jabłkami to danie w stylu „coś pysznego zrobione praktycznie z...

  8. Szarlotka na kruchym cieście (spodzie) z laską wanilii
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:45
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka na kruchym cieście
  9. szarlotka bezglutenowa z lodami waniliowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka bezglutenowa
  10. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym na białym talerzyku w kropki. Obok w słoiczku sos cynamonowy, kawałki ciasta na desce i biały wazon z kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym
  11. na papierze do pieczenia galette z jabłkami i serem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Rustykalne galette z jabłkami i serem
  12. sypana szarlotka wegańska z migdałami na niebieskim talerzyku. Obok goździki i niebieska serweta.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sypana szarlotka wegańska
  13. Szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki z kratką z kruchego ciasta
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Klasyczna szarlotka z konfiturą z czerwonej porzeczki

    Szarlotka – delikatne kruche ciasto z jabłkami i cynamonem, delikatnie złamane...

  14. Szarlotka w kształcie serca z białą czekoladą i orzechami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Szarlotka sypana w kształcie serca
  15. Jabłecznik na biszkopcie cynamonowym udekorowany bitą śmietaną i oprószony cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Jabłecznik z bitą śmietaną
  16. świąteczny piernik z jabłkami udekorowany białym lukrem plastycznym oraz srebrną gwiazdą z perełek z mixu dekoracji cukrowych blask pereł - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Świąteczny piernik z jabłkami
  17. szarlotka z gruszkami na kakaowym ciscie na telerzyku z widelczykiem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka z gruszkami na kakaowym cieście
Szarlotki i ciasta z jabłkami
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej