Szarlotki i ciasta z jabłkami

Ciasta z jabłkami w wielu wydaniach! Z bezą, z migdałami, z kruszonką, z karmelem. Dla każdego coś pysznego! Wybierz swój ulubiony przepis na szarlotkę spośród poniższych.

Wszystkiego słodkiego
02:00
16
Średni

Tarta jabłkowa

Wszystkiego słodkiego
02:00
24
Łatwy

Alpejska szarlotka

Takie proste, takie pyszne, w dodatku uwielbiane przez wszystkich ciasto – szarlotka! Jej zapach przywołuje nam miłe wspomnienia z dzieciństwa. Kojarzymy ją z widokiem starej kuchni, w której mama czy babcia podawały nam ją na podwieczorek. Szarlotkę można przygotować na wiele sposobów i w różnych konfiguracjach. Z dodatkiem migdałów, konfitury, bitej śmietany czy lodów. W niektórych przepisach ciasto z jabłkami podawane jest z aromatycznym waniliowym sosem. Przepis na taki sos znajdziesz w przepisie na strudel z jabłkami. Jest on coraz bardziej popularny w Polsce i w innych krajach Europy.

Jakie rodzaje jabłek użyć do przygotowania szarlotki?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów jabłek. Niekiedy trudno wśród nich wybrać te, które najlepiej nadają się do szarlotek i ciast z jabłkami. Najbardziej popularne i najlepsze odmiany jabłek do pieczenia to szara reneta, papierówka, szampion czy antonówka. Są kwaśne i mają wyrazisty smak dzięki czemu idealnie komponują się ze słodkim np. kruchym ciastem. Świetnie smakują również z przyprawami tj. cynamon, wanilia, goździki czy imbir, które nadają niezwykłego aromatu i smaku całemu wypieków. W supermarketach znajdziesz również jabłka odmiany Elstar, które charakteryzują się lekko kwaskowatym smakiem, mocno owocowym aromatem, mają zwarty miąższ i nie brązowieją tak szybko.

Jak podawać szarlotkę?

W cukierni szarlotka podawana jest na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany. W podobny sposób możesz ją zaserwować gościom w swoim domu. Prosta do wykonania, a efekt zniewalający. Ciasto z jabłkami możesz również podawać na zimno. Warto je przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.