Makaroniki z lekkim kremem waniliowym

Makaroniki z lekkim kremem waniliowym to moja wersja klasycznych i eleganckich ciasteczek z Francji. Ja swoje ciasteczka zrobiłam w kolorze żółtym - żeby powitać nadchodzące lato :) Delikatne, pękające przy pierwszym gryzie ciastka przełożyłam kremem waniliowym na bazie serka mascarpone, śmietanki i cukru z wanilią. Ciasteczka są słodkie, urocze, przepyszne :) Będą wspaniałe jako deser do codziennej kawki lub herbatki ale również wspaniałym, słodkim i własnoręcznie przygotowanym prezentem :) Gorąco zachęcam Was do przygotowania makaroników!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Makaroniki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Na 2 blachach do pieczenia rozłóż matę silikonową do pieczenia makaroników.
-
Krok 2
Migdały dobrze rozdrobnij za pomocą malaksera (możesz także użyć mąki migdałowej). Do migdałów dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę przesiej przez sitko.
-
Krok 3
Białka ubij, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie już sztywna i błyszcząca dodaj trochę żółtego barwnika.
-
Krok 4
Do białek wsyp przesiane wcześniej składniki i intensywnie mieszaj. Tak, aby w masie było jak najmniej powietrza.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągła tylką i wyciskaj makaroniki na matę. Kilka razy uderz blachą o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Odstaw je na pół godziny do wysuszenia.
-
Krok 6
Po tym czasie włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-14 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Wystudzone makaroniki przekładaj kremem waniliowym.
Krem waniliowy:
-
Krok 7
Mascarpone, śmietankę i cukier z wanilią umieściłam w misie miksera. Miksuj do uzyskania puszystego i sztywnego kremu. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i przekładaj nim makaroniki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze