1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasteczka
  4. Makaroniki z lekkim kremem waniliowym

Makaroniki z lekkim kremem waniliowym

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Makaroniki z lekkim kremem waniliowym to moja wersja klasycznych i eleganckich ciasteczek z Francji. Ja swoje ciasteczka zrobiłam w kolorze żółtym - żeby powitać nadchodzące lato :) Delikatne, pękające przy pierwszym gryzie ciastka przełożyłam kremem waniliowym na bazie serka mascarpone, śmietanki i cukru z wanilią. Ciasteczka są słodkie, urocze, przepyszne :) Będą wspaniałe jako deser do codziennej kawki lub herbatki ale również wspaniałym, słodkim i własnoręcznie przygotowanym prezentem :) Gorąco zachęcam Was do przygotowania makaroników!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Makaroniki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 140°C. Na 2 blachach do pieczenia rozłóż matę silikonową do pieczenia makaroników.

  • Krok 2

    Migdały dobrze rozdrobnij za pomocą malaksera (możesz także użyć mąki migdałowej). Do migdałów dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę przesiej przez sitko.

  • Krok 3

    Białka ubij, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie już sztywna i błyszcząca dodaj trochę żółtego barwnika.

  • Krok 4

    Do białek wsyp przesiane wcześniej składniki i intensywnie mieszaj. Tak, aby w masie było jak najmniej powietrza.

  • Krok 5

    Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z okrągła tylką i wyciskaj makaroniki na matę. Kilka razy uderz blachą o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Odstaw je na pół godziny do wysuszenia.

  • Krok 6

    Po tym czasie włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 12-14 minut. Gotowe ciasteczka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Wystudzone makaroniki przekładaj kremem waniliowym.

Krem waniliowy:

  • Krok 7

    Mascarpone, śmietankę i cukier z wanilią umieściłam w misie miksera. Miksuj do uzyskania puszystego i sztywnego kremu. Przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego i przekładaj nim makaroniki.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej