Mirabelki, węgierki, renklody - śliwki w różnych odmianach grają główną rolę w przygotowaniu ciast i deserów na jesień. Zobacz jakie pyszności można z nich wyczarować!
Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą to ciasto przywołujące jesień. Delikatne, kruche ciasto wypełnione pysznie owocowym, śliwkowym smakiem. Spróbuj! ☕
Domowa nutella ze śliwek, czyli przepis na powidła śliwkowe z kakao. Znana również jako czekodżem ze śliwek. Konfitura ze śliwek.
Ze śliwek można przygotować wiele ciast i deserów. Na rozpoczęcie sezonu na śliwki świetnie sprawdzi się tarta ze śliwkami i kruszonką, która jest bardzo aromatyczna oraz łatwa i szybka w przygotowaniu. Dla wielbicieli ciast drożdżowych przygotowaliśmy odrywane bułeczki z nutką cynamonu. Śliwka stanowi dobre połączenie również z czekoladą lub kakao w postaci ciasta czekoladowego lub nutelli ze śliwek. Pieczona śliwka dobrze sprawdzi się do lodów. Na deser w chłodne, jesienne dni warto wypróbować przepis na śliwki zapiekane w winie, w którym śliwki w połączeniu z winem, aromatycznymi przyprawami oraz delikatnym kremem waniliowym skradną twoje serce. Szukasz przepisu na szybki placek ze śliwkami? To ciasto migdałowe ze śliwkami sprawdzi się idealnie! Przygotowuje się je szybko i w oka mgnieniu!
Kiedy rozpoczyna się sezon na śliwki?
Sezon na śliwki rozpoczyna się pod koniec lata, w sierpniu i trwa do jesieni. Owoce te mają wiele cennych wartości odżywczych.
Odmiany śliwek - którą wybrać?
Odmian śliwek jest wiele, ale najbardziej popularne to węgierki, renklody i mirabelki. Śliwki węgierki idealnie się sprawdzą do wypieku ciast. Mają słodki smak z lekką nutą kwasowości świetnie się sprawdzą do kruchego ciasta. Renklody to odmiana deserowa. Trochę niedoceniane u nas w Polsce, lecz równie smaczne co pozostałe odmiany - mirabelki. Ta odmiana jest znakomita do przygotowywania przetworów. Dzięki przetworom możesz cieszyć się smakiem śliwek przez cały rok.