1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez cukru

Ciasta i desery bez cukru

Unikanie cukru wcale nie musi być trudne! Poniżej znajdziesz przepisy na  ciasta i desery, które przygotowaliśmy bez dodatku cukru. Zdrowsze, a równie smaczne!

Czym zastąpić biały cukier w ciastach i deserach?

Istnieje kilka sposobów na zastąpienie cukru w ciastach i deserach. W sklepach możesz kupić coraz więcej naturalnych substancji słodzących. Jedną z nich jest syrop klonowy, który oprócz wspaniałych właściwości smakowych, posiada szereg korzyści dla zdrowia. Syrop ten jest źródłem cynku, fosforu, mangezu, wielu witamin z grupy B. Ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Najczęściej kojarzy nam się z amerykańskimi pancakes z syropem klonowym. Nie można zapomnieć także o bananach i daktylach, które również dobrze sprawdzą się dla osób unikających białego cukru w wypiekach.

Biały cukier można również zastąpić syropem z agawy w niektórych przepisach na ciasta i desery m.in. w przepisie na kokosową panna cottę. Syrop ten jest często stosowany w przepisach wegańskich i ma niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15. Czym właściwie jest ten indeks? Jest to wskaźnik, który pokazuje jak gwałtownie wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Wysoki indeks to indeks powyżej 70, średni pomiędzy 56 a 69, a niski poniżej 55. Niski indeks glikemiczny ma również cukier brzozowy zwany również ksylitolem (IG=8). Świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach dla diabetyków.

Jak przygotować spód do ciasta bez cukru?

Spód do ciasta bez cukru można przygotować z dodatkiem daktyli. Są one najczęściej mieszane z orzechami i wiórkami kokosowymi lub z olejem kokosowym i płatkami owsianymi. Sposób na przygotowanie spodu do ciasta z daktylami znajdziesz w tym przepisie na tofurnik czekoladowy.

Przepisy na ciasta i desery bez cukru

Wśród naszych przepisów na ciasta bez cukru znajdziesz pyszną tartę dyniową z dodatkiem daktyli i syropu z agawy. Dla wielbicieli orzechów przygotowaliśmy aksamitny sernik z orzechów nerkowca z syropem klonowym. Z kolei na śniadanie idealnie sprawdzi się chlebek kukurydziany. 

  1. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)
  2. wegańskie muffinki dyniowe bez cukru z czekoladą i orzechami pekan na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Muffinki dyniowe bez cukru
  3. Skyrnik z mango i malinami z waflowymi motylkami - Dr. Oetker
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    05:20
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Skyrnik z mango i malinami
  4. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  5. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  6. wegańska tarta banoffee pie z kawałkiem na złotej łopatce do ciasta na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska tarta banoffee pie
  7. Jaglane kulki mocy kokosowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Na talerzyku jedna kulka kokosowa na złotej łyżeczce. Część kulek do obtoczenia w misce z wiórkami kokosowymi.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jaglane kulki mocy kokosowe
  8. Prosty chleb z kaszą jaglaną i siemieniem lnianym bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Prosty chleb z kaszą jaglaną
  9. Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
  10. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  11. wegański czekoladowy mus z tofu podany z ubitą śmietanką kokosową
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański mus czekoladowy z tofu
  12. lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym
  13. Wszystkiego słodkiego - mazurek wegański bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej, polewą czekoladową i bakaliami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami
  14. Przyprawa korzenna z kolendrą, zielem angielskim, goździkami, kardamonem, zmielonym cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową - Wszystkiego Słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Przyprawa korzenna
  15. Chlebek kukurydziany a la polenta z chilli w okrągłej formie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Chlebek kukurydziany a 'la polenta z chilli
  16. Tarta dyniowa z wyciętym kawałkiem tarty na paterze
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta dyniowa bez glutenu i cukru
  17. Pudding z tapioki z mango w szklanych pojemnikach, Obok limonka.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pudding z tapioki z mango

Ciasta i desery bez cukru

Unikanie cukru wcale nie musi być trudne! Poniżej znajdziesz przepisy na  ciasta i desery, które przygotowaliśmy bez dodatku cukru. Zdrowsze, a równie smaczne!

Czym zastąpić biały cukier w ciastach i deserach?

Istnieje kilka sposobów na zastąpienie cukru w ciastach i deserach. W sklepach możesz kupić coraz więcej naturalnych substancji słodzących. Jedną z nich jest syrop klonowy, który oprócz wspaniałych właściwości smakowych, posiada szereg korzyści dla zdrowia. Syrop ten jest źródłem cynku, fosforu, mangezu, wielu witamin z grupy B. Ma właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Najczęściej kojarzy nam się z amerykańskimi pancakes z syropem klonowym. Nie można zapomnieć także o bananach i daktylach, które również dobrze sprawdzą się dla osób unikających białego cukru w wypiekach.

Biały cukier można również zastąpić syropem z agawy w niektórych przepisach na ciasta i desery m.in. w przepisie na kokosową panna cottę. Syrop ten jest często stosowany w przepisach wegańskich i ma niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15. Czym właściwie jest ten indeks? Jest to wskaźnik, który pokazuje jak gwałtownie wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Wysoki indeks to indeks powyżej 70, średni pomiędzy 56 a 69, a niski poniżej 55. Niski indeks glikemiczny ma również cukier brzozowy zwany również ksylitolem (IG=8). Świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach dla diabetyków.

Jak przygotować spód do ciasta bez cukru?

Spód do ciasta bez cukru można przygotować z dodatkiem daktyli. Są one najczęściej mieszane z orzechami i wiórkami kokosowymi lub z olejem kokosowym i płatkami owsianymi. Sposób na przygotowanie spodu do ciasta z daktylami znajdziesz w tym przepisie na tofurnik czekoladowy.

Przepisy na ciasta i desery bez cukru

Wśród naszych przepisów na ciasta bez cukru znajdziesz pyszną tartę dyniową z dodatkiem daktyli i syropu z agawy. Dla wielbicieli orzechów przygotowaliśmy aksamitny sernik z orzechów nerkowca z syropem klonowym. Z kolei na śniadanie idealnie sprawdzi się chlebek kukurydziany. 

  1. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)

    Moja wegańska tarta z nadzieniem czekoladowym na bazie kakao jest najlepszym dowodem na to,...

  2. wegańskie muffinki dyniowe bez cukru z czekoladą i orzechami pekan na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Muffinki dyniowe bez cukru
  3. Skyrnik z mango i malinami z waflowymi motylkami - Dr. Oetker
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    05:20
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Skyrnik z mango i malinami
  4. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  5. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  6. wegańska tarta banoffee pie z kawałkiem na złotej łopatce do ciasta na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska tarta banoffee pie
  7. Jaglane kulki mocy kokosowe obtoczone w wiórkach kokosowych. Na talerzyku jedna kulka kokosowa na złotej łyżeczce. Część kulek do obtoczenia w misce z wiórkami kokosowymi.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jaglane kulki mocy kokosowe

    Kokosowe kulki z kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis na deser lub przekąskę,...

  8. Prosty chleb z kaszą jaglaną i siemieniem lnianym bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Prosty chleb z kaszą jaglaną
  9. Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Tofurnik czekoladowy z figami na zimno
  10. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  11. wegański czekoladowy mus z tofu podany z ubitą śmietanką kokosową
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański mus czekoladowy z tofu
  12. lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody czekoladowo-kokosowe z syropem klonowym
  13. Wszystkiego słodkiego - mazurek wegański bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej, polewą czekoladową i bakaliami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek bez pieczenia z kremem z kaszy jaglanej i bakaliami

    Wielkanoc to istna rozpusta dla podniebienia! Na świątecznym stole pięknie, a przede...

  14. Przyprawa korzenna z kolendrą, zielem angielskim, goździkami, kardamonem, zmielonym cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową - Wszystkiego Słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Przyprawa korzenna
  15. Chlebek kukurydziany a la polenta z chilli w okrągłej formie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Chlebek kukurydziany a 'la polenta z chilli
  16. Tarta dyniowa z wyciętym kawałkiem tarty na paterze
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta dyniowa bez glutenu i cukru
  17. Pudding z tapioki z mango w szklanych pojemnikach, Obok limonka.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pudding z tapioki z mango
Bez cukru
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej