Unikanie cukru wcale nie musi by膰 trudne! Poni偶ej znajdziesz przepisy na ciasta i desery, które przygotowali艣my bez dodatku cukru. Zdrowsze, a równie smaczne!
Istnieje kilka sposobów na zast膮pienie cukru w ciastach i deserach. W sklepach mo偶esz kupi膰 coraz wi臋cej naturalnych substancji s艂odz膮cych. Jedn膮 z nich jest syrop klonowy, który oprócz wspania艂ych w艂a艣ciwo艣ci smakowych, posiada szereg korzy艣ci dla zdrowia. Syrop ten jest 藕ród艂em cynku, fosforu, mangezu, wielu witamin z grupy B. Ma w艂a艣ciwo艣ci antynowotworowe i przeciwzapalne. Najcz臋艣ciej kojarzy nam si臋 z ameryka艅skimi pancakes z syropem klonowym. Nie mo偶na zapomnie膰 tak偶e o bananach i daktylach, które równie偶 dobrze sprawdz膮 si臋 dla osób unikaj膮cych bia艂ego cukru w wypiekach.
Bia艂y cukier mo偶na równie偶 zast膮pi膰 syropem z agawy w niektórych przepisach na ciasta i desery m.in. w przepisie na kokosow膮 panna cott臋. Syrop ten jest cz臋sto stosowany w przepisach wega艅skich i ma niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15. Czym w艂a艣ciwie jest ten indeks? Jest to wska藕nik, który pokazuje jak gwa艂townie wzrasta st臋偶enie glukozy we krwi po spo偶yciu danego produktu. Wysoki indeks to indeks powy偶ej 70, 艣redni pomi臋dzy 56 a 69, a niski poni偶ej 55. Niski indeks glikemiczny ma równie偶 cukier brzozowy zwany równie偶 ksylitolem (IG=8). 艢wietnie sprawdzi si臋 w ciastach i deserach dla diabetyków.
Spód do ciasta bez cukru mo偶na przygotowa膰 z dodatkiem daktyli. S膮 one najcz臋艣ciej mieszane z orzechami i wiórkami kokosowymi lub z olejem kokosowym i p艂atkami owsianymi. Sposób na przygotowanie spodu do ciasta z daktylami znajdziesz w tym przepisie na tofurnik czekoladowy.
W艣ród naszych przepisów na ciasta bez cukru znajdziesz pyszn膮 tart臋 dyniow膮 z dodatkiem daktyli i syropu z agawy. Dla wielbicieli orzechów przygotowali艣my aksamitny sernik z orzechów nerkowca z syropem klonowym. Z kolei na 艣niadanie idealnie sprawdzi si臋 chlebek kukurydziany.
Unikanie cukru wcale nie musi by膰 trudne! Poni偶ej znajdziesz przepisy na ciasta i desery, które przygotowali艣my bez dodatku cukru. Zdrowsze, a równie smaczne!
Istnieje kilka sposobów na zast膮pienie cukru w ciastach i deserach. W sklepach mo偶esz kupi膰 coraz wi臋cej naturalnych substancji s艂odz膮cych. Jedn膮 z nich jest syrop klonowy, który oprócz wspania艂ych w艂a艣ciwo艣ci smakowych, posiada szereg korzy艣ci dla zdrowia. Syrop ten jest 藕ród艂em cynku, fosforu, mangezu, wielu witamin z grupy B. Ma w艂a艣ciwo艣ci antynowotworowe i przeciwzapalne. Najcz臋艣ciej kojarzy nam si臋 z ameryka艅skimi pancakes z syropem klonowym. Nie mo偶na zapomnie膰 tak偶e o bananach i daktylach, które równie偶 dobrze sprawdz膮 si臋 dla osób unikaj膮cych bia艂ego cukru w wypiekach.
Bia艂y cukier mo偶na równie偶 zast膮pi膰 syropem z agawy w niektórych przepisach na ciasta i desery m.in. w przepisie na kokosow膮 panna cott臋. Syrop ten jest cz臋sto stosowany w przepisach wega艅skich i ma niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15. Czym w艂a艣ciwie jest ten indeks? Jest to wska藕nik, który pokazuje jak gwa艂townie wzrasta st臋偶enie glukozy we krwi po spo偶yciu danego produktu. Wysoki indeks to indeks powy偶ej 70, 艣redni pomi臋dzy 56 a 69, a niski poni偶ej 55. Niski indeks glikemiczny ma równie偶 cukier brzozowy zwany równie偶 ksylitolem (IG=8). 艢wietnie sprawdzi si臋 w ciastach i deserach dla diabetyków.
Spód do ciasta bez cukru mo偶na przygotowa膰 z dodatkiem daktyli. S膮 one najcz臋艣ciej mieszane z orzechami i wiórkami kokosowymi lub z olejem kokosowym i p艂atkami owsianymi. Sposób na przygotowanie spodu do ciasta z daktylami znajdziesz w tym przepisie na tofurnik czekoladowy.
W艣ród naszych przepisów na ciasta bez cukru znajdziesz pyszn膮 tart臋 dyniow膮 z dodatkiem daktyli i syropu z agawy. Dla wielbicieli orzechów przygotowali艣my aksamitny sernik z orzechów nerkowca z syropem klonowym. Z kolei na 艣niadanie idealnie sprawdzi si臋 chlebek kukurydziany.
Uczta dla podniebienia dla wszystkich poluj膮cych na s艂odkie przepisy wysokobia艂kowe,...
Najprostszy sposób na przygotowanie puree z dyni to jej upieczenie! Mus z tego warzywa...
Lubisz po艂膮czenie s艂odyczy z gorzk膮 lub s艂on膮 nutk膮? 馃槏 Zapewne pokochasz tart臋...