Torty

Masz ochotę przygotować własnoręcznie tort dla swoich najbliższych? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na torty biszkoptowe, bezowe, z kremem, z czekoladą czy z owocami. Spróbuj je przygotować! Efekt będzie zniewalający, a radość na twarzach najbliższych bezcenna!

Dr. Oetker poleca
02:40
14
Średni

Owocowy torcik ombre

Wszystkiego słodkiego
03:00
18
Trudny

Tort porzeczkowy

Wszystkiego słodkiego
02:00
10
Średni

Tort serduszko

Jakie torty są popularne?

Urodziny, imieniny, śluby,  rocznice, Kinderbale… co najbardziej pasuje do tych okazji? TORTY! Mogą być przekładane, piętrowe, czy ostatnio bardzo popularne tzw. „naked cake”, w których krem jest tylko lekko muśnięty po bokach, a całość wygląda niezwykle prosto i naturalnie. Innym trendy ciastem jest „drip cake”, w którym charakterystycznym elementem jest czekolada, spływająca po bokach (z ang. czasownik „drip” oznacza spływać, skapywać). 

Na topie są także delikatne, kremowe torty z efektem cieniowania warstw (Ombre), przechodzące np. od najjaśniejszej u góry do najciemniejszej warstwy u podstawy. Tutaj sprawdzi się również dodanie żywych kwiatów, które nadadzą lekkości i spektakularnego wyglądu. Od kilku lat popularnością cieszą się także ciasta urodzinowe z masą cukrową, które uwielbiają najmłodsi smakosze. Z masy możesz wykonać dowolne dekoracje lub pokryć całość, tworząc gładką strukturę. Kolorowe koraliki czy perełki przykują dodatkowo uwagę dzieci, a tort zniknie ze stołu w kilka chwil. Jeżeli chcesz, możesz wykorzystać nasze dekoracje, które znajdziesz tutaj

Czym przełożyć tort?

Tort możesz przełożyć na wiele sposobów, np. warstwą kremu śmietankowego, maślanego, czekoladowego, jogurtowego, budyniowego, galaretką, owocami czy konfiturą. Aby tort miał odpowiedni smak i konsystencję warto nasączyć go ponczem. W zależności od przepisu możesz go nasączyć wodą z sokiem z cytryny, kawą, herbatą czy nawet odrobiną alkoholu.