1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Bezy

Bezy

Szukasz przepisu na idealną bezę? A może chcesz przygotować ciasto z dodatkiem chrupiącej bezy? Jeśli tak to dobrze, że tu jesteś. Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na te pyszne ciasto. 

Wśród przepisów na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz zarówno sprawdzone przepisy na rustykalny tort bezowy, jak również tarty, tartaletki i ciasta z dodatkiem bezy na wierzchu. Nie zabrakło również owoców zapiekanych z bezą, deserów bezowych, małych bezików, a także bezy nad bezami, czyli Bezy Pavlova!

Jak ubić pianę z białek?

W zakładce porady znajdziesz wiele ciekawych i przydatnych informacji dotyczących przygotowania perfekcyjnej bezy, jej ubijania i pieczenia. Do jej przygotowania wystarczą białka (w temperaturze pokojowej) i drobny cukier, który najlepiej się rozpuszcza. W niektórych przepisach znajdziesz też dodatkowe składniki tj. mąka ziemniaczana, sok z cytryny, ocet winny czy sól. Nie zapomnij o tym, że piana z białek nie ubije się dobrze, jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem lub wodą. Wśród naszych przepisów znajdziesz pomysły na przeróżne torty bezowe.

Czym przełożyć tort bezowy?

Przełożone lub pokryte kremem lub masą śmietanową i owocami, idealnie sprawdzą się na urodzinowym przyjęciu. Nikt im się nie oprze! Jeżeli lubisz smak bezy i jej chrupkość koniecznie przygotuj ciasto z jej dodatkiem. Doda ona Twojemu wypiekowi lekkości, delikatności i oczywiście oryginalności. Popularne są szarlotki, tartaletki czy ciasta przekładane, które na wierzchu są pokryte tą chrupką warstwą upieczonej piany z białek.

Małe beziki

W kawiarniach bardzo często kupowane są beziki do kawy czy do deseru. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie beziki przygotować również z naszych sprawdzonych przepisów i mieć je zawsze pod ręką. Wystudzone najlepiej przechowywać z dala od wilgoci. Jeśli przełożysz je do przezroczystej puszki lub słoika to będą dodatkowo stanowić wspaniałą dekorację Twojej kuchni.

  1. Pavlova Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova
  2. Beza Pavlova z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:15
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza Pavlova
  3. Beza z rabarbarem i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z rabarbarem i truskawkami
  4. beza mango marakuja wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza mango marakuja
  5. Wegańskie mini bezy z lemon curdem, truskawkami i pistacjami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańskie mini bezy z lemon curd
  6. tort dacquoise (dakłas), czyli tort bezowy przełożony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Dacquoise (Dakłas)
  7. beza z kremem ajerkoniakowym na paterze - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem ajerkoniakowym
  8. tarta cytrynowa z lemon curd na czarnym spodzie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tarta cytrynowa
  9. domowe ciepłe lody w czekoladzie z posypkami złoto i czerń - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciepłe lody
  10. Tort bezowy z truskawkami, syropem klonowym i waniliową bitą śmietaną na paterze
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną
  11. pavlova,krem waniliowy, truskawki, sos truskawkowy
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova z kremem waniliowym i sosem truskawkowym
  12. Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami
  13. Beza z kremem dyniowym z przyprawą pumpkin pie i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
  14. Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
  15. Pavlova malinowa na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova malinowa
  16. Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Letni tort bezowy
  17. rustykalna beza truskawkowa na desce wylozonej papierem do pieczenia
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Rustykalna beza truskawkowa

Bezy

Szukasz przepisu na idealną bezę? A może chcesz przygotować ciasto z dodatkiem chrupiącej bezy? Jeśli tak to dobrze, że tu jesteś. Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na te pyszne ciasto. 

Wśród przepisów na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz zarówno sprawdzone przepisy na rustykalny tort bezowy, jak również tarty, tartaletki i ciasta z dodatkiem bezy na wierzchu. Nie zabrakło również owoców zapiekanych z bezą, deserów bezowych, małych bezików, a także bezy nad bezami, czyli Bezy Pavlova!

Jak ubić pianę z białek?

W zakładce porady znajdziesz wiele ciekawych i przydatnych informacji dotyczących przygotowania perfekcyjnej bezy, jej ubijania i pieczenia. Do jej przygotowania wystarczą białka (w temperaturze pokojowej) i drobny cukier, który najlepiej się rozpuszcza. W niektórych przepisach znajdziesz też dodatkowe składniki tj. mąka ziemniaczana, sok z cytryny, ocet winny czy sól. Nie zapomnij o tym, że piana z białek nie ubije się dobrze, jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem lub wodą. Wśród naszych przepisów znajdziesz pomysły na przeróżne torty bezowe.

Czym przełożyć tort bezowy?

Przełożone lub pokryte kremem lub masą śmietanową i owocami, idealnie sprawdzą się na urodzinowym przyjęciu. Nikt im się nie oprze! Jeżeli lubisz smak bezy i jej chrupkość koniecznie przygotuj ciasto z jej dodatkiem. Doda ona Twojemu wypiekowi lekkości, delikatności i oczywiście oryginalności. Popularne są szarlotki, tartaletki czy ciasta przekładane, które na wierzchu są pokryte tą chrupką warstwą upieczonej piany z białek.

Małe beziki

W kawiarniach bardzo często kupowane są beziki do kawy czy do deseru. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie beziki przygotować również z naszych sprawdzonych przepisów i mieć je zawsze pod ręką. Wystudzone najlepiej przechowywać z dala od wilgoci. Jeśli przełożysz je do przezroczystej puszki lub słoika to będą dodatkowo stanowić wspaniałą dekorację Twojej kuchni.

  1. Pavlova Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova

    Żadne letnie przyjęcie nie może się odbyć bez jej udziału - zwłaszcza latem, kiedy...

  2. Beza Pavlova z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:15
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza Pavlova
  3. Beza z rabarbarem i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z rabarbarem i truskawkami
  4. beza mango marakuja wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza mango marakuja
  5. Wegańskie mini bezy z lemon curdem, truskawkami i pistacjami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańskie mini bezy z lemon curd
  6. tort dacquoise (dakłas), czyli tort bezowy przełożony kremem kawowym oraz kajmakowym z bakaliami, oprószony kakao - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Dacquoise (Dakłas)
  7. beza z kremem ajerkoniakowym na paterze - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem ajerkoniakowym

    Na specjalne okazje i bez okazji. Beza z kremem ajerkoniakowym i sosem z czarnej porzeczki to...

  8. tarta cytrynowa z lemon curd na czarnym spodzie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tarta cytrynowa
  9. domowe ciepłe lody w czekoladzie z posypkami złoto i czerń - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciepłe lody
  10. Tort bezowy z truskawkami, syropem klonowym i waniliową bitą śmietaną na paterze
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną
  11. pavlova,krem waniliowy, truskawki, sos truskawkowy
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova z kremem waniliowym i sosem truskawkowym
  12. Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami
  13. Beza z kremem dyniowym z przyprawą pumpkin pie i pieczonymi śliwkami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami 🎃 to połączenie klasycznych, jesiennych...

  14. Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
  15. Pavlova malinowa na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova malinowa
  16. Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Letni tort bezowy
  17. rustykalna beza truskawkowa na desce wylozonej papierem do pieczenia
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Rustykalna beza truskawkowa
Bezy
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej