1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy

Bezy

Szukasz przepisu na idealną bezę? A może chcesz przygotować ciasto z dodatkiem chrupiącej bezy? Jeśli tak to dobrze, że tu jesteś. Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na te pyszne ciasto. 

  1. beza z kremem ajerkoniakowym na paterze - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza z kremem ajerkoniakowym

    Na specjalne okazje i bez okazji. Beza z kremem ajerkoniakowym i sosem z czarnej porzeczki to...

  2. tarta cytrynowa z lemon curd na czarnym spodzie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny

    Tarta cytrynowa

  3. ciepłe lody w czekoladzie z posypkami złoto i czerń
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Ciepłe lody

  4. Beza Pavlova z kremem mascarpone i sosem truskawkowym
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:15
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza Pavlova

  5. Tort bezowy z truskawkami, syropem klonowym i waniliową bitą śmietaną na paterze
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Trudny

    Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną

  6. Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny

    Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

  7. Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami to połączenie klasycznych, jesiennych...

  8. Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie

  9. Pavlova malinowa
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Pavlova malinowa

  10. Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Letni tort bezowy

  11. rustykalna beza truskawkowa na desce wylozonej papierem do pieczenia
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Rustykalna beza truskawkowa

  12. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni

    Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami

  13. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Świąteczna beza z żurawiną

    Świąteczna beza z żurawiną - zostało tylko kilka dni do Świąt, dlatego przedstawiam...

  14. Tort bezowy z owocami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tort bezowy z owocami

  15. beza kokosowa z mascarpone i białą czekoladą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza kokosowa

  16. mini beziki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    60
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Mini beziki

  17. rolada bezowa z masą malinową i malinami
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Malinowa rolada bezowa

  18. bezowe kości z sosem malinowym na halloween
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni

    Kości z sosem malinowym

Wśród przepisów na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz zarówno sprawdzone przepisy na rustykalne torty bezowe jak i również tarty, tartaletki i ciasta z dodatkiem bezy na wierzchu. Nie zabrakło również owoców zapiekanych z bezą, deserów z bezą, małych bezików, a także bezy nad bezami czyli Bezy Pavlova!

Jak ubić pianę z białek?

W zakładce porady znajdziesz wiele ciekawych i przydatnych informacji dotyczących przygotowania perfekcyjnej bezy, jej ubijania i pieczenia. Do jej przygotowania wystarczą białka (w temperaturze pokojowej) i drobny cukier, który najlepiej się rozpuszcza. W niektórych przepisach znajdziesz też dodatkowe składniki tj. mąka ziemniaczana, sok z cytryny, ocet winny czy sól. Nie zapomnij o tym, że piana z białek nie ubije się dobrze, jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem lub wodą. Wśród naszych przepisów znajdziesz pomysły na przeróżne torty bezowe.

Czym przełożyć tort bezowy?

Przełożone lub pokryte kremem lub masą śmietanową i owocami, idealnie sprawdzą się na urodzinowym przyjęciu. Nikt im się nie oprze! Jeżeli lubisz smak bezy i jej chrupkość koniecznie przygotuj ciasto z jej dodatkiem. Doda ona Twojemu wypiekowi lekkości, delikatności i oczywiście oryginalności. Popularne są szarlotki, tartaletki czy ciasta przekładane, które na wierzchu są pokryte tą chrupką warstwą upieczonej piany z białek.

Małe beziki

W kawiarniach bardzo często kupowane są beziki do kawy czy do deseru. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie beziki przygotować również z naszych sprawdzonych przepisów i mieć je zawsze pod ręką. Wystudzone najlepiej przechowywać z dala od wilgoci. Jeśli przełożysz je do przezroczystej puszki lub słoika to będą dodatkowo stanowić wspaniałą dekorację Twojej kuchni.

Bezy
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej