1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bezy

Bezy

Szukasz przepisu na idealną bezę? A może chcesz przygotować ciasto z dodatkiem chrupiącej bezy? Jeśli tak to dobrze, że tu jesteś. Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na te pyszne ciasto. 

  1. ciepłe lody w czekoladzie z posypkami złoto i czerń
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Ciepłe lody

    Ciepłe lody niegdyś można było znaleźć w każdej cukierni i sklepiku „tuż za...

  2. Tort bezowy z truskawkami, syropem klonowym i waniliową bitą śmietaną na paterze
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Trudny

    Tort bezowy z truskawkami i waniliową bitą śmietaną

  3. Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny

    Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

  4. Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza z kremem dyniowym i pieczonymi śliwkami

  5. Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie

  6. Pavlova malinowa
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Pavlova malinowa

  7. Tort bezowy z kremem i sezonowymi owocami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Letni tort bezowy

    Jeżeli masz ochotę na słodką, owocową rozpustę, zachęcamy do wypróbowania...

  8. rustykalna beza truskawkowa na desce wylozonej papierem do pieczenia
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Rustykalna beza truskawkowa

  9. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni

    Bezy z kremem pistacjowym i truskawkami

  10. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Świąteczna beza z żurawiną

  11. Tort bezowy z owocami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tort bezowy z owocami

  12. beza kokosowa z mascarpone i białą czekoladą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza kokosowa

  13. mini beziki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    60
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Mini beziki

    Mini beziki - słodkie bezowe maleństwa. Kruche i delikatnie, idealne „na jeden...

  14. rolada bezowa z masą malinową i malinami
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Malinowa rolada bezowa

  15. bezowe kości z sosem malinowym na halloween
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni

    Kości z sosem malinowym

  16. bezy czekoladowe z kremem i granatem wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni

    Bezy czekoladowe z granatem

  17. beza z krmem amaretto i ciasteczkami amaretti
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Beza z kremem amaretto

  18. pavlova banoffee
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Pavlova Banoffee

Wśród przepisów na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz zarówno sprawdzone przepisy na rustykalne torty bezowe jak i również tarty, tartaletki i ciasta z dodatkiem bezy na wierzchu. Nie zabrakło również owoców zapiekanych z bezą, deserów z bezą, małych bezików, a także bezy nad bezami czyli Bezy Pavlova!

Jak ubić pianę z białek?

W zakładce porady znajdziesz wiele ciekawych i przydatnych informacji dotyczących przygotowania perfekcyjnej bezy, jej ubijania i pieczenia. Do jej przygotowania wystarczą białka (w temperaturze pokojowej) i drobny cukier, który najlepiej się rozpuszcza. W niektórych przepisach znajdziesz też dodatkowe składniki tj. mąka ziemniaczana, sok z cytryny, ocet winny czy sól. Nie zapomnij o tym, że piana z białek nie ubije się dobrze, jeśli będzie miała kontakt z tłuszczem lub wodą. Wśród naszych przepisów znajdziesz pomysły na przeróżne torty bezowe.

Czym przełożyć tort bezowy?

Przełożone lub pokryte kremem lub masą śmietanową i owocami, idealnie sprawdzą się na urodzinowym przyjęciu. Nikt im się nie oprze! Jeżeli lubisz smak bezy i jej chrupkość koniecznie przygotuj ciasto z jej dodatkiem. Doda ona Twojemu wypiekowi lekkości, delikatności i oczywiście oryginalności. Popularne są szarlotki, tartaletki czy ciasta przekładane, które na wierzchu są pokryte tą chrupką warstwą upieczonej piany z białek.

Małe beziki

W kawiarniach bardzo często kupowane są beziki do kawy czy do deseru. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby takie beziki przygotować również z naszych sprawdzonych przepisów i mieć je zawsze pod ręką. Wystudzone najlepiej przechowywać z dala od wilgoci. Jeśli przełożysz je do przezroczystej puszki lub słoika to będą dodatkowo stanowić wspaniałą dekorację Twojej kuchni.

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej