1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez laktozy

Ciasta i desery bez laktozy

Ciasta i desery, które zachwycają smakiem, a nie zawierają laktozy. Idealne dla osób, które muszą unikać tego mlecznego cukru i nie tylko! 

  1. oponki wegańskie obsypane cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Średni

    Oponki wegańskie

    Dyspensa na pyszności należy się każdemu, zwłaszcza gdy na horyzoncie majaczy nam już...

  2. tofumisu czyli wegańskie tiramisu z nerkowców i tofu posypane kakao - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:10
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Średni

    Tofumisu - wegańskie tiramisu

  3. wegańskie biszkopty a'la savoiardi oprószone cukrem pudrem. Ułożone na zielonej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:24
    Ilość porcji:
    35
    Poziom trudności:
    Średni

    Wegańskie biszkopty a'la savoiardi (podłużne)

  4. piernik wegański przełożony powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą i posypany dużą ilością migdałów - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Łatwy piernik wegański

  5. tofurnik piernikowy z czekoladą i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Tofurnik piernikowy

  6. wegański keks bez mleka i jajek - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:05
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegański keks (bez mleka i jajek)

  7. Wegańskie czekoladowe ciasteczka z dodatkiem chili i kawałkami czekolady na drewnianej desce.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegańskie czekoladowe ciasteczka z chili

    Wszystkie słodkie historie rozpoczynają się od zdania „przygotuj szklankę...

  8. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)

  9. wegańskie muffinki dyniowe bez cukru z czekoladą i orzechami pekan na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Muffinki dyniowe bez cukru

  10. wegański omlet z tofu na słodko z gruszkami i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:35
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegański omlet z tofu na słodko z gruszkami

  11. migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu z płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu

  12. wegańska tarta banoffee pie z kawałkiem na złotej łopatce do ciasta na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegańska tarta banoffee pie

  13. czekoladowy tort wegański z ozdobami z czekolady i liofilizowanymi malinami na bialej, ceramicznej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny

    Czekoladowy tort wegański

    Jeśli kuchnia, to Twoje królestwo, a rodzina i przyjaciele od dawna wiedzą, że...

  14. Wegański chlebek bananowy z czekoladą na białej desce- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:10
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegański chlebek bananowy

  15. owsiane ciasto z jagodami posypane migdałami na białym talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Owsiane ciasto z jagodami

  16. wegańskie pancakes z malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Pancakes bez jajek z malinami

  17. Kruche ciasto z budyniem i truskawkami bez mleka i jajek - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Kruche ciasto z budyniem i truskawkami bez mleka i jajek

  18. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym na białym talerzyku w kropki. Obok w słoiczku sos cynamonowy, kawałki ciasta na desce i biały wazon z kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym

Laktoza – co to takiego?

Laktoza to cukier występujący w mleku tzw. cukier mleczny. Najwięcej laktozy zawiera owcze i krowie mleko. Do trawienia laktozy w organizmie potrzebny jest enzym – laktaza. Gdy go nie posiadamy lub posiadamy w małych ilościach, laktoza nie jest prawidłowo trawiona przez nasz organizm. Produkty mleczne, które nie zawierają laktozy powstają poprzez dodawanie do nich właśnie laktazy.

Produkty bez laktozy do ciast i deserów

Na półkach w sklepach możesz zobaczyć coraz więcej produktów dla osób nietolerujących laktozy. Są to m.in. mleko, śmietanka, masło, twaróg, serki homogenizowane czy mascarpone, które idealnie sprawdzą się w ciastach i deserach, do których przygotowania niezbędne są produkty mleczne.

Produkty, które z natury nie zawierają w sobie laktozy, a wykazują właściwości podobne do przetworów mlecznych to m.in. mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe, jaglane czy owsianej.  Wymienione mleka można wykorzystać do ciast i deserów. Mleko kokosowe idealnie sprawdzi się do budyni i deserów np. z dodatkiem chia czy tapioki. Można je również wykorzystać do przygotowania śmietanki kokosowej, którą wykorzystamy do deserów. Mleka roślinne i orzechowe można użyć np. do kawy. Dobrze jednak wiedzieć, że mleko kokosowe ma intensywny smak, który będzie mocno wyczuwalny, podobnie jak mleko z np. orzechów laskowych.

Wszystkie mleka roślinne są nie tylko bez laktozy, ale także nie zawierają białek mleka krowiego dzięki czemu ich smakiem mogą się cieszyć się osoby, które są uczulone na produkty mleczne, a także weganie.

Przepisy na ciasta i desery bez laktozy

W przepisach na serniki, ciasta czekoladowe czy ciasto naleśnikowe możesz zamienić niektóre składniki np. masło, mleko czy śmietankę na takie bez laktozy. Sernik wiedeński możesz przygotować z twarogu i masła bez laktozy. Do tarty kokosowej możesz wykorzystać jogurty naturalne bez laktozy. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również wiele przepisów na desery na mleku roślinnym np. wegańskie brownie, ciasteczka z masłem orzechowym czy sernik z nerkowców. Warto pamiętać o tym, że prawdziwa gorzka czekolada również jest bez laktozy więc można ją wykorzystać do przygotowania polewy, ciasta czekoladowego, brownie czy ciasteczek.

 

Bez laktozy
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej