Ciasta i desery, które zachwycają smakiem, a nie zawierają laktozy. Idealne dla osób, które muszą unikać tego mlecznego cukru i nie tylko!
Laktoza to cukier występujący w mleku tzw. cukier mleczny. Najwięcej laktozy zawiera owcze i krowie mleko. Do trawienia laktozy w organizmie potrzebny jest enzym – laktaza. Gdy go nie posiadamy lub posiadamy w małych ilościach, laktoza nie jest prawidłowo trawiona przez nasz organizm. Produkty mleczne, które nie zawierają laktozy powstają poprzez dodawanie do nich właśnie laktazy.
Na półkach w sklepach możesz zobaczyć coraz więcej produktów dla osób nietolerujących laktozy. Są to m.in. mleko, śmietanka, masło, twaróg, serki homogenizowane czy mascarpone, które idealnie sprawdzą się w ciastach i deserach, do których przygotowania niezbędne są produkty mleczne.
Produkty, które z natury nie zawierają w sobie laktozy, a wykazują właściwości podobne do przetworów mlecznych to m.in. mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe, jaglane czy owsianej. Wymienione mleka można wykorzystać do ciast i deserów. Mleko kokosowe idealnie sprawdzi się do budyni i deserów np. z dodatkiem chia czy tapioki. Można je również wykorzystać do przygotowania śmietanki kokosowej, którą wykorzystamy do deserów. Mleka roślinne i orzechowe można użyć np. do kawy. Dobrze jednak wiedzieć, że mleko kokosowe ma intensywny smak, który będzie mocno wyczuwalny, podobnie jak mleko z np. orzechów laskowych.
Wszystkie mleka roślinne są nie tylko bez laktozy, ale także nie zawierają białek mleka krowiego dzięki czemu ich smakiem mogą się cieszyć się osoby, które są uczulone na produkty mleczne, a także weganie.
W przepisach na serniki, ciasta czekoladowe czy ciasto naleśnikowe możesz zamienić niektóre składniki np. masło, mleko czy śmietankę na takie bez laktozy. Sernik wiedeński możesz przygotować z twarogu i masła bez laktozy. Do tarty kokosowej możesz wykorzystać jogurty naturalne bez laktozy. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również wiele przepisów na desery na mleku roślinnym np. wegańskie brownie, ciasteczka z masłem orzechowym czy sernik z nerkowców. Warto pamiętać o tym, że prawdziwa gorzka czekolada również jest bez laktozy więc można ją wykorzystać do przygotowania polewy, ciasta czekoladowego, brownie czy ciasteczek.
Ciasta i desery, które zachwycają smakiem, a nie zawierają laktozy. Idealne dla osób, które muszą unikać tego mlecznego cukru i nie tylko!
Laktoza to cukier występujący w mleku tzw. cukier mleczny. Najwięcej laktozy zawiera owcze i krowie mleko. Do trawienia laktozy w organizmie potrzebny jest enzym – laktaza. Gdy go nie posiadamy lub posiadamy w małych ilościach, laktoza nie jest prawidłowo trawiona przez nasz organizm. Produkty mleczne, które nie zawierają laktozy powstają poprzez dodawanie do nich właśnie laktazy.
Na półkach w sklepach możesz zobaczyć coraz więcej produktów dla osób nietolerujących laktozy. Są to m.in. mleko, śmietanka, masło, twaróg, serki homogenizowane czy mascarpone, które idealnie sprawdzą się w ciastach i deserach, do których przygotowania niezbędne są produkty mleczne.
Produkty, które z natury nie zawierają w sobie laktozy, a wykazują właściwości podobne do przetworów mlecznych to m.in. mleko kokosowe, ryżowe, migdałowe, jaglane czy owsianej. Wymienione mleka można wykorzystać do ciast i deserów. Mleko kokosowe idealnie sprawdzi się do budyni i deserów np. z dodatkiem chia czy tapioki. Można je również wykorzystać do przygotowania śmietanki kokosowej, którą wykorzystamy do deserów. Mleka roślinne i orzechowe można użyć np. do kawy. Dobrze jednak wiedzieć, że mleko kokosowe ma intensywny smak, który będzie mocno wyczuwalny, podobnie jak mleko z np. orzechów laskowych.
Wszystkie mleka roślinne są nie tylko bez laktozy, ale także nie zawierają białek mleka krowiego dzięki czemu ich smakiem mogą się cieszyć się osoby, które są uczulone na produkty mleczne, a także weganie.
W przepisach na serniki, ciasta czekoladowe czy ciasto naleśnikowe możesz zamienić niektóre składniki np. masło, mleko czy śmietankę na takie bez laktozy. Sernik wiedeński możesz przygotować z twarogu i masła bez laktozy. Do tarty kokosowej możesz wykorzystać jogurty naturalne bez laktozy. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również wiele przepisów na desery na mleku roślinnym np. wegańskie brownie, ciasteczka z masłem orzechowym czy sernik z nerkowców. Warto pamiętać o tym, że prawdziwa gorzka czekolada również jest bez laktozy więc można ją wykorzystać do przygotowania polewy, ciasta czekoladowego, brownie czy ciasteczek.
Jak być na fali w dzisiejszych czasach? Zamienić klasyczne wersje ciast na ich wegańskie...
Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe smaki - to ciasto UZALEŻNIA🍫🍫🍫 Brownie w...
Kolejna propozycja na Tłusty Czwartek w roślinnym wydaniu🍃, i kolejna, która...