Serniki na zimno

Sprawdzone, pyszne i proste przepisy na serniki na zimno. Owocowe, kremowe, z dodatkiem galaretki.  Każdy znajdzie coś dla siebie!

Nie sposób ich nie kochać! Sprawdzą się idealnie w upalne dni, a żeby je przygotować czasem nie potrzeba nawet włączać piekarnika. Ich czas przygotowania jest krótki, ale przed podaniem należy je schłodzić kilka godzin w lodówce. Serniki na zimno można przyrządzić na wiele różnych sposobów – z dodatkiem owoców, galaretki, z sosem, z czekoladą, ze spodem czy bez spodu.

Jak przygotować warstwę serową?

Pyszna, delikatna, kremowa masa serowa. Przygotowaliśmy dla Ciebie serniki na bazie twarogu i śmietanki, serka mascarpone czy serka homogenizowanego. Jeżeli chcesz przygotować ciasto na zimno w lżejszej wersji możesz do masy dodać jogurt jak w przepisie na limonkowy sernik. Dużą popularnością wśród wegan cieszą się ostatnio serniki z masą à la serową z orzechów np. nerkowca i oleju kokosowego, który sprawia, że masa gęstnieje. W przygotowaniu sernika na zimno przyda Ci się żelatyna w proszku czy w listkach lub galaretki. 

Jak przygotować spód do serników na zimno?

Istnieje wiele sposobów na przygotowanie spodu. Najprostszym i najszybszym sposobem są okrągłe biszkopty, które zostały wykorzystane w przepisie na brzoskwiniowy sernik na zimno. Innym popularnym sposobem jest wymieszanie pokruszonych ciasteczek lub herbatników z roztopionym masłem (zobacz przepis na lekki sernik cytrynowy z czekoladą). W tym malinowym serniku z chrupiącym spodem zostały wykorzystane płatki kukurydziane, które nadają ciastu przyjemnej chrupkości. W przepisach bezglutenowych do przygotowania spodu często wykorzystuje się daktyle, orzechy i np. wiórki kokosowe, lub daktyle, płatki owsiane i wiórki. Przepis na bezglutenowy i wegański sernik z nerkowców z takim właśnie spodem znajdziesz tutaj.