1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie

Przepisy z ciasta francuskiego

Pomysły na ciasto francuskie na słodko

Ciasteczka z ciasta francuskiego stanowią idealny wybór, gdy do Waszego domu z niezapowiedzianą wizytą wpadną goście. Wystarczy wówczas płat gotowego ciasta francuskiego, budyń, masa kremowa, miód i owoce, aby przyrządzić coś pysznego. Jeśli nie macie tego produktu w swojej lodówce bądź stawiacie na w pełni domowy wyrób, zawsze możecie samodzielnie przygotować je we własnej kuchni.

Ciasto francuskie, ale także wszelkie cukiernicze wyroby powstające na jego bazie, charakteryzują się wyjątkową łatwością i szybkością, a ich wykonanie nie jest skomplikowane. Świetnym pomysłem na słodkie popołudnie nawet w domach tych osób, które z pieczeniem nie mają na co dzień zbyt wiele wspólnego. W przeciwieństwie do ciast drożdżowych, kruchych czy ręcznie wyrabianych nie wymagają dużej wprawy ani znawstwa. Zawsze się udają i dają pewność przygotowania pysznego deseru.

Jakie ciastka zrobić z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego?

Nadzienie do ciasteczek z ciasta francuskiego przygotujesz na serku ricotta, twarogu, miodzie, świeżych pokrojonych owocach, orzechach i migdałach. Wariantów jest nieskończenie wiele, dlatego też ciastka z ciasta francuskiego będą smakować każdemu. Swoich zwolenników znajdzie również na pewno ciasto półfrancuskie, które przygotowuje się na bazie dobrze znanego każdej gospodyni domowej ciasta drożdżowego. Serowe lub śmietankowe ciasteczka półfrancuskie na pewno zachwycą niejednego smakosza!

Jeśli zainteresowało Cię ciasto francuskie, przepisy znajdziesz u nas! Gorąco zachęcamy do ich wypróbowania.

Przepisy z ciasta francuskiego

Pomysły na ciasto francuskie na słodko

Ciasteczka z ciasta francuskiego stanowią idealny wybór, gdy do Waszego domu z niezapowiedzianą wizytą wpadną goście. Wystarczy wówczas płat gotowego ciasta francuskiego, budyń, masa kremowa, miód i owoce, aby przyrządzić coś pysznego. Jeśli nie macie tego produktu w swojej lodówce bądź stawiacie na w pełni domowy wyrób, zawsze możecie samodzielnie przygotować je we własnej kuchni.

Ciasto francuskie, ale także wszelkie cukiernicze wyroby powstające na jego bazie, charakteryzują się wyjątkową łatwością i szybkością, a ich wykonanie nie jest skomplikowane. Świetnym pomysłem na słodkie popołudnie nawet w domach tych osób, które z pieczeniem nie mają na co dzień zbyt wiele wspólnego. W przeciwieństwie do ciast drożdżowych, kruchych czy ręcznie wyrabianych nie wymagają dużej wprawy ani znawstwa. Zawsze się udają i dają pewność przygotowania pysznego deseru.

Jakie ciastka zrobić z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego?

Nadzienie do ciasteczek z ciasta francuskiego przygotujesz na serku ricotta, twarogu, miodzie, świeżych pokrojonych owocach, orzechach i migdałach. Wariantów jest nieskończenie wiele, dlatego też ciastka z ciasta francuskiego będą smakować każdemu. Swoich zwolenników znajdzie również na pewno ciasto półfrancuskie, które przygotowuje się na bazie dobrze znanego każdej gospodyni domowej ciasta drożdżowego. Serowe lub śmietankowe ciasteczka półfrancuskie na pewno zachwycą niejednego smakosza!

Jeśli zainteresowało Cię ciasto francuskie, przepisy znajdziesz u nas! Gorąco zachęcamy do ich wypróbowania.

  1. Usmażone gofry z ciasta francuskiego z bitą śmietaną i owocami - Przepis Wszystkiego Slodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gofry z ciasta francuskiego

    Jeśli jeszcze nie odkryliście idealnego przepisu na gofry, które po upieczeniu są...

  2. Ciastka francuskie z jabłkami posypane płatkami migdałów na drewnianej tacy - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:05
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciastka francuskie z jabłkami
  3. rogale marcińskie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Rogale marcińskie
  4. ciasto francuskie na słodko wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami
  5. kawałek ciasta napoleonka bez mleka posypana cukrem pudrem na białym talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Napoleonka bez mleka
  6. napoleonka z cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Napoleonka
  7. croissant francuski rogalik z konfiturą i owocami na słodkie śniadanie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    12:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Croissant

    Croissant to wyjątkowy rogalik o delikatnej strukturze, pełen maślanego smaku....

  8. pasteis de nata - portugalskie minitarty z waniliowym nadzieniem budyniowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pasteis de nata
  9. Francuskie trójkąciki z ricottą i figami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Francuskie trójkąciki z figami
  10. Rogaliki z budyniem i śliwkami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Rogaliki z budyniem i śliwkami
  11. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto francuskie
  12. Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami oraz płatkami migdałowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto francuskie z serkiem ricotta i śliwkami
  13. rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie z nadzieniem z białego maku z orzechami włoskimi i migdałami, polane lukrem i posypane posiekanymi migdałami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

    Już niedługo Dzień Świętego Marcina, dlatego przygotowałam dla Was moją wersję...

Ciasta francuskie i półfrancuskie
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej