1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Gruszkowy sad

Gruszkowy sad

Przepisy na ciasta i desery z gruszkami 🍐 Tarty, torciki, pieczone gruszki i nie tylko. Daj się zainspirować!

  1. wegański omlet z tofu na słodko z gruszkami i orzechami włoskimi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:35
    Ilość porcji:
    2
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegański omlet z tofu na słodko z gruszkami

    Wegański omlet z tofu na słodko z gruszkami. BEZ JAJEK! Sycący, idealny na śniadanie. Poznaj przepis!

  2. na desce krajanka z masłem orzechowym i gruszkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Krajanka orzechowa z gruszkami

  3. tarta z mąką kasztanową, czekoladą i gruszkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

  4. dżem gruszkowy z rozmarynem w słoiczku, gruszki obok na deseczce, wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Gładki dżem z gruszek z rozmarynem

  5. Gruszki pieczone z wanilią
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Gruszki pieczone z wanilią

  6. Dżem gruszkowy
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Dżem gruszkowy

  7. Gruszki Belle Helene
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Średni

    Gruszki Belle Helene

    Gruszki Belle Helene - Piękna Helena to klasyczny, francuski deser, któremu trudno się oprzeć! Kryje w sobie mnóstwo smaków i aromatów. Sprawdź przepis!

  8. Gruszki w sosie czekoladowym na talerzyku
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Gruszki w sosie czekoladowym

  9. Ciasto migdałowe z gruszkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Ciasto migdałowe z gruszkami

  10. szarlotka z gruszkami na kakaowym ciscie na telerzyku z widelczykiem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Szarlotka z gruszkami na kakaowym cieście

  11. torcik przełożony kremem z musem gruszkowym i mascarpone
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Torcik gruszkowy z białą czekoladą

  12. drożdżówka z karmelizowaną gruszką, miodem i orzechami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami

Odmiany gruszek - którą wybrać?

Odmiany grusz dzielą się na letnie, jesienne i zimowe. Do odmian letnich zaliczane są lipcówka kolorowa i faworytka, która jest znana również pod nazwą klapsa. Lipcówka kolorowa, jak sama nazwa wskazuje dojrzewa pod koniec lipca. Jej owoce są duże, soczyste i bardzo słodkie. Faworytka jest najpopularniejszą odmianą letnich gruszek, która dojrzewa pod koniec sierpnia. Gruszki jesienne są twarde i mięsiste. Gruszka konferencja jest najsmaczniejsza, idealna do przetworów i ciast. Bonkreta Williamsa mają bardzo dużo soku, przez co są aromatyczne. Odmian zimowych jest więcej, ale te najsmaczniejsze to komisówka i noiabrskaja. Obie odmiany mają słodko-kwaśny smak. 

Ciasta i desery z gruszkami - jakie przygotować?

Istnieje wiele ciast i deserów, które możesz przygotować z dodatkiem gruszek. Niecodziennym ciastem będzie szarlotka z dodatkiem gruszek. Idealnie komponują się w połączeniu z kakaowym, kruchym spodem. Belle Helene to klasyczny francuski deser, któremu trudno się oprzeć. To nic innego jak gruszki gotowane w syropie z nutą wanilii i sosem z gorzkiej czekolady. Pycha! Gruszka daje szereg możliwości również w zakresie tortów. Pyszny torcik z białą czekoladą to biszkopt przełożony musem gruszkowym, galaretką agrestową i serkiem mascarpone. Gruszek nie może również zabraknąć w dżemach np. z dodatkiem cynamonu czy goździków! Owoc ten dobrze współgra z ciastami z orzechami np. migdałami czy orzechami włoskimi.

Kiedy rozpoczyna się sezon na gruszki?

Sezon na gruszki rozpoczyna się wraz z końcem lipca i trwa do końca września. Jednak są łatwo dostępne przez cały rok. Gruszki bogate są w witaminy, lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o ten soczysty owoc? Gruszki bogate są w witaminy A, C, K oraz z witaminy z grupy B. Gruszki są również dobrym źródłem potasu i są łatwo strawne. Gruszka w postaci soku ma właściwości bakteriobójcze, wspomaga leczenie gorączki i stanów zapalnych. Co więcej gruszki zawierają dużą ilość jodu, który wspomaga pracę tarczycy i przyspiesza przemianę materii.

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej