Przepisy na ciasta i desery z gruszkami 🍐 Tarty, torciki, pieczone gruszki i nie tylko. Daj się zainspirować!
Szukasz przepisu na idealny, puszysty omlet w iście królewskim wydaniu? Spróbuj omletu cesarskiego z karmelizowanymi gruszkami i orzechami włoskimi 🫶🏻
Gruszki pieczone z wanilią ❤️ Idealny pomysł na popołudniowy deser. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Koniecznie sprawdź!
Torcik gruszkowy z białą czekoladą. Klasyczny biszkopt nasączony sokiem i przełożony kremem z mascarpone, musu gruszkowego i galaretki agrestowej. 🍐
Istnieje wiele ciast i deserów, które możesz przygotować z dodatkiem gruszek. Niecodziennym ciastem będzie szarlotka z dodatkiem gruszek. Idealnie komponują się w połączeniu z kakaowym, kruchym spodem. Wśród naszych przepisów nie zabrakło również przepisu na tartę z gruszkami. W połączeniu z mąką kasztanową, czekoladą i migdałami smakuje wyśmienicie!
Belle Helene to klasyczny francuski deser, któremu trudno się oprzeć. To nic innego jak gruszki gotowane w syropie z nutą wanilii i sosem z gorzkiej czekolady. Pycha! Gruszka daje szereg możliwości również w zakresie tortów. Pyszny torcik z białą czekoladą to biszkopt przełożony musem gruszkowym, galaretką agrestową i serkiem mascarpone. Gruszek nie może również zabraknąć w przetworach np. z dodatkiem cynamonu czy goździków! Owoc ten dobrze współgra z ciastami z orzechami np. migdałami czy orzechami włoskimi. A może lubisz zapiekane owoce? Jeśli tak, to polecamy przepis na pieczone gruszki z orzechami! Idealne na chłodniejsze wieczory.
Odmiany grusz dzielą się na letnie, jesienne i zimowe. Do odmian letnich zaliczane są lipcówka kolorowa i faworytka, która jest znana również pod nazwą klapsa. Lipcówka kolorowa, jak sama nazwa wskazuje dojrzewa pod koniec lipca. Jej owoce są duże, soczyste i bardzo słodkie. Faworytka jest najpopularniejszą odmianą letnich gruszek, która dojrzewa pod koniec sierpnia. Gruszki jesienne są twarde i mięsiste. Gruszka konferencja jest najsmaczniejsza, idealna do przetworów i ciast. Bonkreta Williamsa mają bardzo dużo soku, przez co są aromatyczne. Odmian zimowych jest więcej, ale te najsmaczniejsze to komisówka i noiabrskaja. Obie odmiany mają słodko-kwaśny smak.
Sezon na gruszki rozpoczyna się wraz z końcem lipca i trwa do końca września. Jednak są łatwo dostępne przez cały rok. Gruszki bogate są w witaminy, lubią je zarówno dzieci jak i dorośli. Dlaczego warto wzbogacić swoją dietę o ten soczysty owoc? Gruszki bogate są w witaminy A, C, K oraz z witaminy z grupy B. Gruszki są również dobrym źródłem potasu i są łatwo strawne. Gruszka w postaci soku ma właściwości bakteriobójcze, wspomaga leczenie gorączki i stanów zapalnych. Co więcej gruszki zawierają dużą ilość jodu, który wspomaga pracę tarczycy i przyspiesza przemianę materii.