Gruszkowy sad

Przepisy na ciasta i desery z gruszkami 🍐 Tarty, torciki, pieczone gruszki i nie tylko. Daj się zainspirować!

Dr. Oetker poleca
00:30
5
Łatwy

Dżem gruszkowy

Odmiany gruszek - którą wybrać?

Odmiany grusz dzielą się na letnie, jesienne i zimowe. Do odmian letnich zaliczane są lipcówka kolorowa i faworytka, która jest znana również pod nazwą klapsa. Lipcówka kolorowa, jak sama nazwa wskazuje dojrzewa pod koniec lipca. Jej owoce są duże, soczyste i bardzo słodkie. Faworytka jest najpopularniejszą odmianą letnich gruszek, która dojrzewa pod koniec sierpnia. Gruszki jesienne są twarde i mięsiste. Gruszka konferencja jest najsmaczniejsza, słodka i soczysta, idealna do przetworów i ciast. Bonkreta Williamsa mają bardzo dużo soku, przez co są aromatyczne. Odmian zimowych jest więcej, ale te najsmaczniejsze to komisówka i noiabrskaja. Obie odmiany mają słodko-kwaśny smak. 

Ciasta i desery z gruszkami - jakie przygotować?

Istnieje wiele ciast i deserów, które możesz przygotować z dodatkiem gruszek. Niecodziennym ciastem będzie szarlotka z dodatkiem gruszek. Idealnie komponują się w połączeniu z kakaowym, kruchym spodem. Belle Helene to klasyczny francuski deser, któremu trudno się oprzeć. To nic innego jak gruszki gotowane w syropie z nutą wanilii i sosem z gorzkiej czekolady. Pycha! Gruszka daje szereg możliwości również w zakresie tortów. Pyszny torcik z białą czekoladą to biszkopt przełożony musem gruszkowym, galaretką agrestową i serkiem mascarpone. Gruszek nie może również zabraknąć w dżemach np. z dodatkiem cynamonu czy goździków! Owoc ten dobrze współgra z ciastami z orzechami np. migdałami czy orzechami włoskimi.

Kiedy rozpoczyna się sezon na gruszki?

Sezon na gruszki rozpoczyna się wraz z końcem lipca i trwa do końca września. Jednak są łatwo dostępne przez cały rok. Gruszki bogate są w witaminy, lubią je zarówno dzieci jak i dorośli.