1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z karmelizowanymi śliwkami

Tarta z karmelizowanymi śliwkami

kawałek tarty z karmelizowanymi śliwkami na niebieskim talerzyku
kawałek tarty z karmelizowanymi śliwkami na niebieskim talerzyku
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta z karmelizowanymi śliwkami to deser, który koniecznie musi się znaleźć na Twoim stole tej jesieni! Delikatne ciasto, kremowy budyń i aromatyczne śliwki w cynamonowym karmelu. Przyjemność, której nie sposób sobie odmówić, zwłaszcza w chłodne, jesienne popołudnie. Jeśli szukasz czegoś pysznego, co można łatwo przygotować w weekend czy w ciągu tygodnia - to ciasto jest zdecydowanie dla Ciebie! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód kakaowy do tarty:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

    zagniecione ciasto czekoladowe na tartę w formie kuli na blacie kuchennym, rolka folii spożywczej obok
  • Kakao ciemne Dr. Oetker

    Oryginalne i intensywnie czekoladowe ciemne kakao od Dr. Oetkera sprawdzi się w wielu przepisach na ciasta, desery, polewy, a także do picia.

  • Krok 2

    Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek nieco większy niż forma.

    rozwałkowane ciasto czekoladowe na tartę oraz biała forma do tarty wysmarowana masłem i oprószona mąka
  • Krok 3

    Wyłóż ciastem formę i zetnij ewentualny nadmiar z brzegów, nakłuj ciasto widelcem i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C.

    Po tym czasie na ciasto wyłóż papier do pieczenia, obciąż go kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut.

    ciasto czekoladowe na tartę w formie do pieczenia przykryte papierem do pieczenia i obciążone kulkami ceramicznymi

Budyń:

  • Krok 4

    Połowę śmietanki rozmieszaj z zawartością opakowania budyniu, a pozostałą część zagotuj razem z cukrem.

    śmietanka w garnku, opakowanie budyniu waniliowego, ubijaczka (rózga) kuchenna
  • Krok 5

    Odsuń śmietankę z palnika, dodaj rozrobiony budyń i dokładnie wymieszaj rózgą, doprowadzając do ponownego zagotowania. Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wystudzenia.

    gotowy budyń waniliowy w szklanej misce

Karmelizowane śliwki:

  • Krok 6

    Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Na umiarkowanie rozgrzaną patelnię wysyp cukier. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i lekko brązowieć, dodaj masło i delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj śliwki i cynamon.

    Smaż  na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aby śliwki nieco zmiękły, ale zachowały kształt i się nie rozpadły (przez ok. 3 minuty). Przełóż śliwki na duży płaski talerz, aby wystygły.

    pokrojone śliwki w miseczce, opakowanie cynamonu mielonego, łyżeczka z cynamonem
  • Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetker

    Cynamon mielony to intensywna, słodko-korzenna przyprawa idealna do wypieków, deserów, kawy czy grzanego wina.

  • Krok 7

    Na gotowy spód włóż równomiernie wystudzony budyń, a na wierzch karmelizowane śliwki i koniecznie polej powstałym sosem.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-kruche-i-tarty/tarta-z-karmelizowanymi-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej