1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta kruche i tarty
  4. Tarta z karmelizowanymi śliwkami - Przepis

Tarta z karmelizowanymi śliwkami - Przepis

tarta z karmelizowanymi śliwkami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Tarta z karmelizowanymi śliwkami, to deser, który koniecznie musi się znaleźć na Twoim stole tej jesieni! Delikatne ciasto, kremowy budyń i aromatyczne śliwki w cynamonowym karmelu. Przyjemność, której nie sposób sobie odmówić, zwłaszcza w chłodne, jesienne popołudnie. Jeśli szukasz czegoś pysznego, co można łatwo przygotować w weekend czy w ciągu tygodnia - to ciasto jest zdecydowanie dla Ciebie! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

    ciasto czekoladowe na tartę
  • Krok 2

    Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na placek nieco większy niż forma.

    rozwałkowane ciasto czekoladowe na tartę
  • Krok 3

    Wyłóż ciastem formę i zetnij ewentualny nadmiar z brzegów, nakłuj ciasto widelcem i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Po tym czasie na ciasto wyłóż papier do pieczenia, obciąż go kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut.

    ciasto czekoladowe na tartę obciążone przed pieczeniem

Budyń:

  • Krok 4

    Połowę śmietanki rozmieszaj z zawartością opakowania budyniu, a pozostałą część zagotuj razem z cukrem.

    śmietanka i budyń waniliowy
  • Krok 5

    Odsuń śmietankę z palnika, dodaj rozrobiony budyń i dokładnie wymieszaj rózgą, doprowadzając do ponownego zagotowania. Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wystudzenia.

    gotowy budyń waniliowy

Karmelizowane śliwki:

  • Krok 6

    Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Na umiarkowanie rozgrzaną patelnię wysyp cukier. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i lekko brązowieć, dodaj masło i delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj śliwki i cynamon. Smaż je na średnim ogniu, delikatnie mieszając tak aby nieco zmiękły, ale zachowały kształt i się nie rozpadły (ok 3 minut). Przełóż śliwki na duży płaski talerz aby wystygły.

    śliwki z cynamonem
  • Krok 7

    Na gotowy spód włóż równomiernie wystudzony budyń, a na wierzch karmelizowane śliwki i koniecznie polej powstałym sosem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej