Ciasta kruche i tarty

Tarta z karmelizowanymi śliwkami - Przepis

tarta z karmelizowanymi śliwkami

Tarta z karmelizowanymi śliwkami - Przepis

  • 02:30
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
02:30
12
Średni

Tarta z karmelizowanymi śliwkami, to deser, który koniecznie musi się znaleźć na Twoim stole tej jesieni! Delikatne ciasto, kremowy budyń i aromatyczne śliwki w cynamonowym karmelu. Przyjemność, której nie sposób sobie odmówić, zwłaszcza w chłodne, jesienne popołudnie. Jeśli szukasz czegoś pysznego, co można łatwo przygotować w weekend czy w ciągu tygodnia - to ciasto jest zdecydowanie dla Ciebie! :)

Składniki

Spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
  • 40 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
Budyń:
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 80 g cukru
Śliwki w karmelu:
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 500 g wypestkowanych śliwek i pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

ciasto czekoladowe na tartę
Krok 2

Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj masłem i oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na placek nieco większy niż forma.

rozwałkowane ciasto czekoladowe na tartę
Krok 3

Wyłóż ciastem formę i zetnij ewentualny nadmiar z brzegów, nakłuj ciasto widelcem i włóż do lodówki na kolejne 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Po tym czasie na ciasto wyłóż papier do pieczenia, obciąż go kulkami ceramicznymi, fasolą lub ryżem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym ściągnij papier z obciążeniem i piecz kolejne 15 minut.

ciasto czekoladowe na tartę obciążone przed pieczeniem

Budyń:

Krok 4

Połowę śmietanki rozmieszaj z zawartością opakowania budyniu, a pozostałą część zagotuj razem z cukrem.

śmietanka i budyń waniliowy
Krok 5

Odsuń śmietankę z palnika, dodaj rozrobiony budyń i dokładnie wymieszaj rózgą, doprowadzając do ponownego zagotowania. Gotowy budyń przełóż do miski, przykryj folią i odstaw do wystudzenia.

gotowy budyń waniliowy

Karmelizowane śliwki:

Krok 6

Owoce umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki. Na umiarkowanie rozgrzaną patelnię wysyp cukier. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać i lekko brązowieć, dodaj masło i delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj śliwki i cynamon. Smaż je na średnim ogniu, delikatnie mieszając tak aby nieco zmiękły, ale zachowały kształt i się nie rozpadły (ok 3 minut). Przełóż śliwki na duży płaski talerz aby wystygły.

śliwki z cynamonem
Krok 7

Na gotowy spód włóż równomiernie wystudzony budyń, a na wierzch karmelizowane śliwki i koniecznie polej powstałym sosem.

Składniki
Spód:
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
  • 40 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
Budyń:
  • 1 Budyń waniliowy Dr. Oetkera
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 80 g cukru
Śliwki w karmelu:
  • 70 g cukru
  • 50 g masła
  • 500 g wypestkowanych śliwek i pokrojonych w ćwiartki
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Ciasta kruche i tarty ->

Przepisy z kategorii Ciasta kruche i tarty