1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Ciasta przekładane

Ciasta przekładane (z kremem)

Kremowe, aksamitne, po prostu pyszne. Ciasta przekładane (tzw. przekładańce)  które poniżej dla Ciebie przygotowaliśmy są właśnie takie! Daj się zainspirować!

Wśród naszych przepisów na przekładańce znajdziesz zarówno tradycyjne polskie ciasta jak i wymyślne, kilkuwarstwowe. Bazą do takich ciast jest najczęściej ciasto kruche, biszkopt jasny lub ciemny, herbatniki beza czy też ciasto ptysiowe.

Kremy do przekładańców

Krem do ciast można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest przygotowanie kremu budyniowego z mleka, żółtek, mąki i cukru. Dodanie masła do takiego kremu nadaje mu dodatkowej aksamitności. Popularne jest również przyrządzanie kremów z mascarpone, śmietanki, twarogu z dodatkiem żelatyny w listkach lub w proszku, która pozwala na zachowanie stabilności ciasta. Jeżeli uwielbiasz ciasta z kremem, a nie masz dużo czasu na ich przygotowanie możesz wykorzystać budyń w proszku. Wystarczy przygotować go przy użyciu mniejszej ilości mleka i dodać do gotującego się mleka kawałki masła. Przepis na taki krem znajdziesz przy przepisie na Miodownik z konfiturą z suszonych moreli. Bezy najczęściej przekładane są kremem na bazie śmietanki. Jeżeli chcesz żeby w Twoim jasnym kremie pojawiły się ziarenka wanilii wystarczy, że dodasz do niego pastę waniliową, ziarenka z laski wanilii lub odrobinę cukru z ziarenkami wanilii.

Inne dodatki do przekładańców

Przekładańce to nie tylko ciasto i krem. Dodatek owoców, orzechów, chałwy, czekolady, dżemu, alkoholu, kawy do nasączenia biszkoptu czy kremu czekoladowo-orzechowego nada Twojemu wypiekowi wyjątkowego smaku! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na proste i szybkie ciasta przekładane tj. Pani Walewska czy Ciasto Filadelfia czy też bardziej pracochłonne przekładańce tj. Ciasto Marysieńka, Ciasto Jamajka czy Kubanka.

  1. Kawałek ciasta dacquoise na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kostka Dacquoise (dakłas)
  2. ciasto makowa krówka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowa krówka
  3. ciasto z budyniem i brzoskwiniami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z budyniem i brzoskwiniami
  4. malinowiec ciasto z malinami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Malinowiec
  5. ciasto z galaretką mango i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z galaretką mango i truskawkami
  6. ciasto z galaretką i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z galaretką
  7. Tiramisu truskawkowe z prosecco w szklanym - przezroczystym naczyniu na ceramicznej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tiramisu truskawkowe
  8. ciasto Leśny Mech z galaretką malinową i owocami z motylkiem z opłatka - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Leśny Mech na dużą blachę
  9. malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Malinowa księżniczka
  10. Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:25
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto słonecznikowiec
  11. Kawałek ciasta miodownik na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:54
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Miodownik
  12. Kawałek piernikowego kopca kreta z bananami w karmelu i śmietanką - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Karmelowo-piernikowy kopiec kreta
  13. Kawałek ciasta pychotka na dużą blachę - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto pychotka na dużą blachę
  14. Kawałek ciasta sułtan na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:05
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto sułtan
  15. ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z mascarpone
  16. malinowa chmurka z sosem malinowym i prażonymi migdałami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Malinowa chmurka
  17. ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Brzdąc

Ciasta przekładane (z kremem)

Kremowe, aksamitne, po prostu pyszne. Ciasta przekładane (tzw. przekładańce)  które poniżej dla Ciebie przygotowaliśmy są właśnie takie! Daj się zainspirować!

Wśród naszych przepisów na przekładańce znajdziesz zarówno tradycyjne polskie ciasta jak i wymyślne, kilkuwarstwowe. Bazą do takich ciast jest najczęściej ciasto kruche, biszkopt jasny lub ciemny, herbatniki beza czy też ciasto ptysiowe.

Kremy do przekładańców

Krem do ciast można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest przygotowanie kremu budyniowego z mleka, żółtek, mąki i cukru. Dodanie masła do takiego kremu nadaje mu dodatkowej aksamitności. Popularne jest również przyrządzanie kremów z mascarpone, śmietanki, twarogu z dodatkiem żelatyny w listkach lub w proszku, która pozwala na zachowanie stabilności ciasta. Jeżeli uwielbiasz ciasta z kremem, a nie masz dużo czasu na ich przygotowanie możesz wykorzystać budyń w proszku. Wystarczy przygotować go przy użyciu mniejszej ilości mleka i dodać do gotującego się mleka kawałki masła. Przepis na taki krem znajdziesz przy przepisie na Miodownik z konfiturą z suszonych moreli. Bezy najczęściej przekładane są kremem na bazie śmietanki. Jeżeli chcesz żeby w Twoim jasnym kremie pojawiły się ziarenka wanilii wystarczy, że dodasz do niego pastę waniliową, ziarenka z laski wanilii lub odrobinę cukru z ziarenkami wanilii.

Inne dodatki do przekładańców

Przekładańce to nie tylko ciasto i krem. Dodatek owoców, orzechów, chałwy, czekolady, dżemu, alkoholu, kawy do nasączenia biszkoptu czy kremu czekoladowo-orzechowego nada Twojemu wypiekowi wyjątkowego smaku! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na proste i szybkie ciasta przekładane tj. Pani Walewska czy Ciasto Filadelfia czy też bardziej pracochłonne przekładańce tj. Ciasto Marysieńka, Ciasto Jamajka czy Kubanka.

  1. Kawałek ciasta dacquoise na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kostka Dacquoise (dakłas)

    Dacquoise, tym razem jako dodatek do ciasta! Chrupiąca, pełna orzechów włoskich...

  2. ciasto makowa krówka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowa krówka
  3. ciasto z budyniem i brzoskwiniami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z budyniem i brzoskwiniami
  4. malinowiec ciasto z malinami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Malinowiec
  5. ciasto z galaretką mango i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z galaretką mango i truskawkami
  6. ciasto z galaretką i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z galaretką
  7. Tiramisu truskawkowe z prosecco w szklanym - przezroczystym naczyniu na ceramicznej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tiramisu truskawkowe

    Czym zastąpić kawę w tiramisu? Tylko prosecco!🍸 Włoski klasyk w nieco innej, letniej...

  8. ciasto Leśny Mech z galaretką malinową i owocami z motylkiem z opłatka - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Leśny Mech na dużą blachę
  9. malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Malinowa księżniczka
  10. Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:25
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto słonecznikowiec
  11. Kawałek ciasta miodownik na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:54
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Miodownik
  12. Kawałek piernikowego kopca kreta z bananami w karmelu i śmietanką - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Karmelowo-piernikowy kopiec kreta
  13. Kawałek ciasta pychotka na dużą blachę - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto pychotka na dużą blachę

    Pychotka! Bo co innego można powiedzieć po kawałku tego bajecznie pysznego wypieku!...

  14. Kawałek ciasta sułtan na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:05
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto sułtan
  15. ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z mascarpone
  16. malinowa chmurka z sosem malinowym i prażonymi migdałami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Malinowa chmurka
  17. ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Brzdąc
Ciasta przekładane
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej