1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Ciasta przekładane

Ciasta przekładane (z kremem)

Kremowe, aksamitne, po prostu pyszne. Ciasta przekładane (tzw. przekładańce)  które poniżej dla Ciebie przygotowaliśmy są właśnie takie! Daj się zainspirować!

Wśród naszych przepisów na przekładańce znajdziesz zarówno tradycyjne polskie ciasta jak i wymyślne, kilkuwarstwowe. Bazą do takich ciast jest najczęściej ciasto kruche, biszkopt jasny lub ciemny, herbatniki beza czy też ciasto ptysiowe.

Kremy do przekładańców

Krem do ciast można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest przygotowanie kremu budyniowego z mleka, żółtek, mąki i cukru. Dodanie masła do takiego kremu nadaje mu dodatkowej aksamitności. Popularne jest również przyrządzanie kremów z mascarpone, śmietanki, twarogu z dodatkiem żelatyny w listkach lub w proszku, która pozwala na zachowanie stabilności ciasta. Jeżeli uwielbiasz ciasta z kremem, a nie masz dużo czasu na ich przygotowanie możesz wykorzystać budyń w proszku. Wystarczy przygotować go przy użyciu mniejszej ilości mleka i dodać do gotującego się mleka kawałki masła. Przepis na taki krem znajdziesz przy przepisie na Miodownik z konfiturą z suszonych moreli. Bezy najczęściej przekładane są kremem na bazie śmietanki. Jeżeli chcesz żeby w Twoim jasnym kremie pojawiły się ziarenka wanilii wystarczy, że dodasz do niego pastę waniliową, ziarenka z laski wanilii lub odrobinę cukru z ziarenkami wanilii.

Inne dodatki do przekładańców

Przekładańce to nie tylko ciasto i krem. Dodatek owoców, orzechów, chałwy, czekolady, dżemu, alkoholu, kawy do nasączenia biszkoptu czy kremu czekoladowo-orzechowego nada Twojemu wypiekowi wyjątkowego smaku! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na proste i szybkie ciasta przekładane tj. Pani Walewska czy Ciasto Filadelfia czy też bardziej pracochłonne przekładańce tj. Ciasto Marysieńka, Ciasto Jamajka czy Kubanka.

  1. ciasto Leśny Mech z galaretką malinową i owocami z motylkiem z opłatka - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Leśny Mech na dużą blachę
  2. malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Malinowa księżniczka
  3. malinowa chmurka z sosem malinowym i prażonymi migdałami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Malinowa chmurka
  4. Tiramisu truskawkowe z prosecco w szklanym - przezroczystym naczyniu na ceramicznej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tiramisu truskawkowe
  5. Dwa kawałki karpatki posypanej cukrem pudrem na białych talerzykach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka
  6. Wuzetka wegańska na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wuzetka wegańska
  7. ciasto kilimandżaro wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Kilimandżaro
  8. ciasto pijak z alkoholem i czekoladową polewą - Wszystkiego  Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Pijak
  9. ciasto kukułka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto kukułka
  10. metrowiec do kawy - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Średni
    Metrowiec
  11. ciasto raffaello na biszkopcie wszystkiego słodkeigo
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Raffaello
  12. Ciasto Biskup z galaretką i malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Biskup
  13. Makowa panienka czyli ciasto przekładane na makowych blatach z kremem budyniowym i konfiturą z żurawiny, posypane wiórkami kokosowymi, pokrojone w kostkę i podane na białej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makowa panienka
  14. ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi do kawy - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Orzechowiec
  15. ciasto 3 Bit - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto 3 Bit
  16. dwa kawałki ciasta góra lodowa podane z kawą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Góra Lodowa
  17. ciasto krówka na biszkopcie toffi przełożonym kremem budyniowym toffi, z masą krówkową i kremem śmietankowym, posypane prażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto krówka

Ciasta przekładane (z kremem)

Kremowe, aksamitne, po prostu pyszne. Ciasta przekładane (tzw. przekładańce)  które poniżej dla Ciebie przygotowaliśmy są właśnie takie! Daj się zainspirować!

Wśród naszych przepisów na przekładańce znajdziesz zarówno tradycyjne polskie ciasta jak i wymyślne, kilkuwarstwowe. Bazą do takich ciast jest najczęściej ciasto kruche, biszkopt jasny lub ciemny, herbatniki beza czy też ciasto ptysiowe.

Kremy do przekładańców

Krem do ciast można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejszym jest przygotowanie kremu budyniowego z mleka, żółtek, mąki i cukru. Dodanie masła do takiego kremu nadaje mu dodatkowej aksamitności. Popularne jest również przyrządzanie kremów z mascarpone, śmietanki, twarogu z dodatkiem żelatyny w listkach lub w proszku, która pozwala na zachowanie stabilności ciasta. Jeżeli uwielbiasz ciasta z kremem, a nie masz dużo czasu na ich przygotowanie możesz wykorzystać budyń w proszku. Wystarczy przygotować go przy użyciu mniejszej ilości mleka i dodać do gotującego się mleka kawałki masła. Przepis na taki krem znajdziesz przy przepisie na Miodownik z konfiturą z suszonych moreli. Bezy najczęściej przekładane są kremem na bazie śmietanki. Jeżeli chcesz żeby w Twoim jasnym kremie pojawiły się ziarenka wanilii wystarczy, że dodasz do niego pastę waniliową, ziarenka z laski wanilii lub odrobinę cukru z ziarenkami wanilii.

Inne dodatki do przekładańców

Przekładańce to nie tylko ciasto i krem. Dodatek owoców, orzechów, chałwy, czekolady, dżemu, alkoholu, kawy do nasączenia biszkoptu czy kremu czekoladowo-orzechowego nada Twojemu wypiekowi wyjątkowego smaku! Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na proste i szybkie ciasta przekładane tj. Pani Walewska czy Ciasto Filadelfia czy też bardziej pracochłonne przekładańce tj. Ciasto Marysieńka, Ciasto Jamajka czy Kubanka.

  1. ciasto Leśny Mech z galaretką malinową i owocami z motylkiem z opłatka - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Leśny Mech na dużą blachę

    Z okazji nadejścia chyba najpiękniejszej pory roku, kiedy wszystko dookoła zaczyna się...

  2. malinowa księżniczka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Malinowa księżniczka
  3. malinowa chmurka z sosem malinowym i prażonymi migdałami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Malinowa chmurka
  4. Tiramisu truskawkowe z prosecco w szklanym - przezroczystym naczyniu na ceramicznej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tiramisu truskawkowe
  5. Dwa kawałki karpatki posypanej cukrem pudrem na białych talerzykach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka
  6. Wuzetka wegańska na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wuzetka wegańska
  7. ciasto kilimandżaro wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Kilimandżaro

    Zapraszam Was w kulinarną podróż w samo serce dzikiej Afryki 🐘🦁🐒 Ciasto...

  8. ciasto pijak z alkoholem i czekoladową polewą - Wszystkiego  Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Pijak
  9. ciasto kukułka wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto kukułka
  10. metrowiec do kawy - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Średni
    Metrowiec
  11. ciasto raffaello na biszkopcie wszystkiego słodkeigo
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Raffaello
  12. Ciasto Biskup z galaretką i malinami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Biskup
  13. Makowa panienka czyli ciasto przekładane na makowych blatach z kremem budyniowym i konfiturą z żurawiny, posypane wiórkami kokosowymi, pokrojone w kostkę i podane na białej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makowa panienka

    Mak to nieodłączny element bożonarodzeniowych deserów. Jego spożycie ma nam...

  14. ciasto orzechowiec z orzechami włoskimi do kawy - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Orzechowiec
  15. ciasto 3 Bit - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto 3 Bit
  16. dwa kawałki ciasta góra lodowa podane z kawą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Góra Lodowa
  17. ciasto krówka na biszkopcie toffi przełożonym kremem budyniowym toffi, z masą krówkową i kremem śmietankowym, posypane prażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto krówka
Ciasta przekładane
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej