1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe

Ciasta czekoladowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

  1. hiszpańska kostka na drewnianym stole w wazonie gipsówka - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    -1
    Poziom trudności:
    Średni

    Kostka hiszpańska

    Hiszpańska kostka to całkiem bliska kuzynka tortu, której podstawę stanowi...

  2. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)

  3. klasyczne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym z posypką konfetti Dr. Oetkera - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Ciasto czekoladowe z kremem

  4. na stole różowy mazurek z białej czekolady
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni

    Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami

  5. na talerzyku sernik Izaura z wiórkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Sernik Izaura

  6. torcik czekoladowy bez glutenu do kawy na walentynki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Czekoladowy torcik bezglutenowy

  7. w dłoniach tarta z kremem czekoladowym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni

    Kawowa tarta z mascarpone

     Jeśli marzy Ci się smakowity deser na osłodę pochmurnych dni, nic nie sprawdzi się...

  8. Buche de Noel i bezowe grzybki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni

    Bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel

  9. Czekoladowy biszkopt z owocami, galaretką i kremem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni

    Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką

  10. Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami z wyciętym kawałkiem położona na drewnianym blacie.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni

    Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami

  11. Torcik czekoladowo-truflowy
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Torcik czekoladowo-truflowy

  12. Czekoladowy torcik z adwokatem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Czekoladowy torcik z adwokatem

  13. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    11
    Poziom trudności:
    Średni

    Mini torciki czekoladowe z rabarbarową galaretką

    Biszkoptowe mini torciki czekoladowe z domową galaretką z rabarbaru. Oryginalny...

  14. Migdałowe brownie z truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Migdałowe brownie z truskawkami

  15. Babka z kakao i skórką pomarańczową położona na paterze
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Babka z kakao i skórką pomarańczową

  16. Murzynek z polewą na talerzu
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    13
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Ciasto czekoladowe z polewą

  17. placek z kremem czekoladowym i orzechami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Szybki placek z kremem czekoladowym i orzechami

  18. czekoladowa tarta z malinami i pokruszonymi bezami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni

    Czekoladowa tarta z malinami

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

Ciasta czekoladowe
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej