1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Ciasta czekoladowe

Przepisy na ciasta czekoladowe i kakaowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

  1. Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:25
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto słonecznikowiec
  2. Tort Royal Wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Royal
  3. ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Brzdąc
  4. ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z mascarpone
  5. kostka czarny las wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka czarny las
  6. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Sachera
  7. Ciasto Bounty wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Bounty
  8. Ciasto czekoladowe z bananami polane czekoladą i obsypane orzechami laskowymi na drewnianej desce - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto czekoladowe z bananami
  9. szybkie ciasto czekoladowa wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybkie ciasto czekoladowe
  10. karmelowe blondie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Karmelowe blondie
  11. kopiec kreta z truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kopiec kreta z truskawkami
  12. ciasto travel cake wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Travel Cake
  13. Kawałek czekoladowego ciasta musowego z galaretką truskawkową i biszkoptem migdałowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:50
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wegańskie)
  14. mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek czekoladowy
  15. ciasto kilimandżaro wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Kilimandżaro
  16. Czekoladowe ciasto z buraka udekorowane polewą czekoladową oraz pistacjami i płatkami róż - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z buraka
  17. Wegańska babka marmurkowa z wanilią i ciemnym kakao na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska babka marmurkowa

Przepisy na ciasta czekoladowe i kakaowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

  1. Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:25
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto słonecznikowiec

    Idealne ciasto dla tych, którzy kochają nasiona słonecznika, a także dla...

  2. Tort Royal Wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Royal
  3. ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Brzdąc
  4. ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z mascarpone
  5. kostka czarny las wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka czarny las
  6. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Sachera
  7. Ciasto Bounty wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Bounty

    Tym razem coś dla miłośników kokosowo-czekoladowych smaków🥥🍫 Oto...

  8. Ciasto czekoladowe z bananami polane czekoladą i obsypane orzechami laskowymi na drewnianej desce - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto czekoladowe z bananami
  9. szybkie ciasto czekoladowa wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybkie ciasto czekoladowe
  10. karmelowe blondie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Karmelowe blondie
  11. kopiec kreta z truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kopiec kreta z truskawkami
  12. ciasto travel cake wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Travel Cake
  13. Kawałek czekoladowego ciasta musowego z galaretką truskawkową i biszkoptem migdałowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:50
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wegańskie)

    Witajcie w mojej wegańskiej, czekoladowej bajce z lekkim zwrotem akcji w postaci...

  14. mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek czekoladowy
  15. ciasto kilimandżaro wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Kilimandżaro
  16. Czekoladowe ciasto z buraka udekorowane polewą czekoladową oraz pistacjami i płatkami róż - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z buraka
  17. Wegańska babka marmurkowa z wanilią i ciemnym kakao na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska babka marmurkowa
Ciasta czekoladowe
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej