1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Ciasta czekoladowe

Przepisy na ciasta czekoladowe i kakaowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

  1. mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek czekoladowy
  2. na stole różowy mazurek z białej czekolady
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami
  3. ciasto kilimandżaro wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Kilimandżaro
  4. Czekoladowe ciasto z buraka udekorowane polewą czekoladową oraz pistacjami i płatkami róż - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z buraka
  5. Wegańska babka marmurkowa z wanilią i ciemnym kakao na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska babka marmurkowa
  6. domowy kopiec kreta wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Domowy kopiec kreta
  7. Wegańskie ciasto czekoladowe na walentynki, ciasto w kształcie serca z oreo i malinami na różowym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańskie ciasto czekoladowe na walentynki
  8. Brownie na halloween z polewą czekoladową pokrojone na kawałki i ozdobione oczkami - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z polewą na Halloween
  9. Czaszka ciasto na Halloween, babka z czekoladą, udekorowane kremem maślanym białym i szarym, pisakami cukrowymi i jadalnym pomarańczowym kwiatem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto na Halloween - Czaszka
  10. ciasto na halloween straszna dynia, ciasto czekoladowe w kształcie dyni pokolorowane pomarańczowym barwnikiem spożywczym - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto na Halloween - Straszna dynia
  11. wegańskie ciasto z cukinii z polewą czekoladową na czarnej kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:05
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańskie ciasto z cukinii
  12. brownie z malinami na papierze i na talerzyku serwowane z kremem śmietankowym -wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    9
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z malinami
  13. Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną
  14. Ciasto kokosowe a'la Bounty bez mleka i jajek na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto kokosowe a'la Bounty
  15. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  16. trufle wegańskie z likierem cointreau obtoczone w proszku z liofilizowanych owoców w złotych papilotkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Trufle wegańskie z likierem cointreau
  17. Kostka hiszpańska - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka hiszpańska

Przepisy na ciasta czekoladowe i kakaowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

  1. mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek czekoladowy

    Szybki i prosty przepis na wielkanocny mazurek czekoladowy, który skradnie Wasze...

  2. na stole różowy mazurek z białej czekolady
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami
  3. ciasto kilimandżaro wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Kilimandżaro
  4. Czekoladowe ciasto z buraka udekorowane polewą czekoladową oraz pistacjami i płatkami róż - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z buraka
  5. Wegańska babka marmurkowa z wanilią i ciemnym kakao na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska babka marmurkowa
  6. domowy kopiec kreta wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Domowy kopiec kreta
  7. Wegańskie ciasto czekoladowe na walentynki, ciasto w kształcie serca z oreo i malinami na różowym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańskie ciasto czekoladowe na walentynki

    Najlepsze prezenty to te wykonane własnoręcznie, a jeśli dodatkowo trafiają do serca...

  8. Brownie na halloween z polewą czekoladową pokrojone na kawałki i ozdobione oczkami - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z polewą na Halloween
  9. Czaszka ciasto na Halloween, babka z czekoladą, udekorowane kremem maślanym białym i szarym, pisakami cukrowymi i jadalnym pomarańczowym kwiatem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto na Halloween - Czaszka
  10. ciasto na halloween straszna dynia, ciasto czekoladowe w kształcie dyni pokolorowane pomarańczowym barwnikiem spożywczym - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto na Halloween - Straszna dynia
  11. wegańskie ciasto z cukinii z polewą czekoladową na czarnej kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:05
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańskie ciasto z cukinii
  12. brownie z malinami na papierze i na talerzyku serwowane z kremem śmietankowym -wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    9
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z malinami
  13. Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną

    Sprawdź jak w szybki i prosty sposób wyczarować pyszne ciasto czekoladowe z...

  14. Ciasto kokosowe a'la Bounty bez mleka i jajek na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto kokosowe a'la Bounty
  15. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  16. trufle wegańskie z likierem cointreau obtoczone w proszku z liofilizowanych owoców w złotych papilotkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Trufle wegańskie z likierem cointreau
  17. Kostka hiszpańska - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka hiszpańska
Ciasta czekoladowe
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej