1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe

Przepisy na ciasta czekoladowe i kakaowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

  1. brownie z malinami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    9
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Brownie z malinami

    Brownie, choć przywędrowało do nas ze Stanów Zjednoczonych, na dobre zadomowiło...

  2. Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto czekoladowe z truskawkami i bitą śmietaną
  3. Ciasto kokosowe a'la Bounty bez mleka i jajek na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:20
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto kokosowe a'la Bounty
  4. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  5. Kostka hiszpańska - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka hiszpańska
  6. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)
  7. klasyczne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym z posypką konfetti Dr. Oetkera - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto czekoladowe z kremem

    Ciasto czekoladowe z kremem to jeden z deserowych klasyków. Ten przepis to...

  8. na stole różowy mazurek z białej czekolady
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Różowy mazurek czekoladowy z pistacjami
  9. na talerzyku sernik Izaura z wiórkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik Izaura
  10. torcik czekoladowy bez glutenu do kawy na walentynki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowy torcik bezglutenowy
  11. w dłoniach tarta z kremem czekoladowym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Kawowa tarta z mascarpone
  12. Buche de Noel i bezowe grzybki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Średni
    Bożonarodzeniowe polano czyli Buche de Noel
  13. trufle wegańskie z likierem cointreau obtoczone w proszku z liofilizowanych owoców w złotych papilotkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Trufle wegańskie z likierem cointreau

    Poznaj przepis na bardzo łatwe i zarazem efektowne wegańskie trufle daktylowe, gdzie smak...

  14. Czekoladowy biszkopt z owocami, galaretką i kremem czekoladowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowy biszkopt z owocami i galaretką
  15. Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami z wyciętym kawałkiem położona na drewnianym blacie.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Intensywnie czekoladowa tarta z truskawkami
  16. Torcik czekoladowo-truflowy
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik czekoladowo-truflowy
  17. Czekoladowy torcik z adwokatem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowy torcik z adwokatem
  18. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    11
    Poziom trudności:
    Średni
    Mini torciki czekoladowe z rabarbarową galaretką

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

Ciasta czekoladowe
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej