Ciasta czekoladowe

Je┼Ťli uwielbiasz czekolad─Ö to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrak┼éo równie┼╝ ciast z popularn─ů lustrzan─ů polew─ů tzw. mirror glaze!

Wszystkiego słodkiego
01:30
13
Łatwy

Murzynek

Wszystkiego słodkiego
06:00
20
Średni

Kostka alpejska

W┼Ťród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetk─Ö, ciasta przek┼éadane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana ┼Üliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka prze┼éo┼╝one orzechowym kremem i konfitur─ů z czarnej porzeczki.

Jak rozpu┼Ťci─ç czekolad─Ö w k─ůpieli wodnej? 

Cz─Östo w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polew─Ö pojawia si─Ö wskazówka – rozpu┼Ť─ç w k─ůpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metod─ů roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i wi─Ökszej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrz─ůtek do wysoko┼Ťci 1/3 garnka i postaw na ma┼éym ogniu. Misk─Ö umie┼Ť─ç na garnuszku tak, ┼╝eby nie dotyka┼éa wody. Podgrzewaj czekolad─Ö na ma┼éym ogniu co jaki┼Ť czas mieszaj─ůc. Tak przygotowan─ů rozpuszczon─ů, p┼éynn─ů czekolad─Ö, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotowa─ç polew─Ö czekoladow─ů? 

Polew─Ö czekoladow─ů mo┼╝na przygotowa─ç na wiele sposobów. Najcz─Ö┼Ťciej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i ┼Ťmietanki lub mas┼éa. Wystarczy te dwa sk┼éadniki rozpu┼Ťci─ç w k─ůpieli wodnej i gotowe. Przyk┼éadowy przepis na polew─Ö czekoladow─ů znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Je┼╝eli nie masz w domu czekolady, mo┼╝esz przygotowa─ç j─ů tak┼╝e na bazie mas┼éa, mleka, cukru i kakao!

Czym ró┼╝ni si─Ö kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera wi─Öcej mas┼éa kakaowego ni┼╝ gorzka czekolady dzi─Öki czemu jest przyjemnie b┼éyszcz─ůca i chrupi─ůca. Jest powszechnie u┼╝ywana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Mo┼╝esz j─ů kupi─ç w formie drobnych pastylek lub bloków. Pami─Ötaj o tym, ┼╝e kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, sch┼éadzania i podgrzewania. Je┼╝eli nie masz du┼╝o do┼Ťwiadczenia w pracy z kuwertur─ů w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.