1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Ciasta czekoladowe

Przepisy na ciasta czekoladowe i kakaowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

  1. na talerzyku sernik Izaura z wiórkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik Izaura
  2. Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:25
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto słonecznikowiec
  3. Tort Royal Wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Royal
  4. ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Brzdąc
  5. ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z mascarpone
  6. kostka czarny las wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka czarny las
  7. Kawałek ciasta sułtan na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:05
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto sułtan
  8. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Sachera
  9. Ciasto Bounty wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Bounty
  10. Ciasto czekoladowe z bananami polane czekoladą i obsypane orzechami laskowymi na drewnianej desce - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto czekoladowe z bananami
  11. szybkie ciasto czekoladowa wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybkie ciasto czekoladowe
  12. karmelowe blondie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Karmelowe blondie
  13. kopiec kreta z truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kopiec kreta z truskawkami
  14. ciasto travel cake wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Travel Cake
  15. Kawałek czekoladowego ciasta musowego z galaretką truskawkową i biszkoptem migdałowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:50
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wegańskie)
  16. Czekoladowe szyszki obsypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Nowy
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe szyszki
  17. mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek czekoladowy

Przepisy na ciasta czekoladowe i kakaowe

Jeśli uwielbiasz czekoladę to jest to miejsce dla Ciebie. Znajdziesz tutaj wiele sprawdzonych przepisów na aromatyczne ciasta czekoladowe z aksamitnym kremem czy owocami. Nie zabrakło również ciast z popularną lustrzaną polewą tzw. mirror glaze!

Wśród naszych ciast czekoladowych znajdziesz tradycyjnego murzynka, wuzetkę, ciasta przekładane, torty i torciki, popularne ciasto Pijana Śliwka z kremem budyniowym i rumem, czy ciasto Kubanka przełożone orzechowym kremem i konfiturą z czarnej porzeczki.

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Często w przepisach na ciasto czekoladowe lub na polewę pojawia się wskazówka – rozpuść w kąpieli wodnej. Jest to najbardziej znana i popularna metodą roztapiania czekolady czy kuwertury. Co to oznacza? Rozpocznij od przygotowania garnuszka i większej od niego metalowej lub szklanej miski. Wlej wrzątek do wysokości 1/3 garnka i postaw na małym ogniu. Miskę umieść na garnuszku tak, żeby nie dotykała wody. Podgrzewaj czekoladę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Tak przygotowaną rozpuszczoną, płynną czekoladę, pozostaw do przestudzenia.

Jak przygotować polewę czekoladową? 

Polewę czekoladową można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej przygotowywana jest ona na bazie czekolady i śmietanki lub masła. Wystarczy te dwa składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gotowe. Przykładowy przepis na polewę czekoladową znajdziesz w tym przepisie na murzynka. Jeżeli nie masz w domu czekolady, możesz przygotować ją także na bazie masła, mleka, cukru i kakao!

Czym różni się kuwertura od czekolady? 

Kuwertura zawiera więcej masła kakaowego niż gorzka czekolady dzięki czemu jest przyjemnie błyszcząca i chrupiąca. Jest powszechnie używana przez cukierników przy przygotowywaniu polew czy czekoladek. Możesz ją kupić w formie drobnych pastylek lub bloków. Pamiętaj o tym, że kuwertura wymaga temperowania – roztapiania, schładzania i podgrzewania. Jeżeli nie masz dużo doświadczenia w pracy z kuwerturą w kuchni, najlepiej wykorzystaj domowe sposoby na przygotowanie polewy.

  1. na talerzyku sernik Izaura z wiórkami kokosowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik Izaura

    W jaki sposób połączyć  dwa ulubione ciasta w jedno? Poznaj przepis na sernik...

  2. Kawałek ciasta słonecznikowiec na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:25
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto słonecznikowiec
  3. Tort Royal Wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Royal
  4. ciasto brzdąc wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Brzdąc
  5. ciasto z mascarpone wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto z mascarpone
  6. kostka czarny las wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka czarny las
  7. Kawałek ciasta sułtan na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:05
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto sułtan

    Jeśli masz ochotę przenieść się do baśni tysiąca i jednej nocy - ciasto sułtan, niczym...

  8. Czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort Sachera
  9. Ciasto Bounty wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Bounty
  10. Ciasto czekoladowe z bananami polane czekoladą i obsypane orzechami laskowymi na drewnianej desce - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:50
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto czekoladowe z bananami
  11. szybkie ciasto czekoladowa wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybkie ciasto czekoladowe
  12. karmelowe blondie wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Karmelowe blondie
  13. kopiec kreta z truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kopiec kreta z truskawkami

    Kopiec kreta w wersji letniej, czyli z TRUSKAWKAMI 🍓🍓🍓 Tego kultowego ciasta nie...

  14. ciasto travel cake wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto Travel Cake
  15. Kawałek czekoladowego ciasta musowego z galaretką truskawkową i biszkoptem migdałowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:50
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Czekoladowe ciasto musowe z truskawkami (wegańskie)
  16. Czekoladowe szyszki obsypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Nowy
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe szyszki
  17. mazurek czekoladowy wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek czekoladowy
Ciasta czekoladowe
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej