1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie

Brownie i blondie

Brownie – znane i lubiane. Mocno czekoladowe, wilgotne, intensywnie pachnące. Poniżej znajdziecie przepisy na takie właśnie brownie. Nie zabrakło również pomysłów na słodszą siostrę tego ciasta czyli blondie!

  1. brownie weganskie z orzechami wloskimi na drewnianym talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Wegańskie brownie

    Klasyczne amerykańskie brownie powinno być bardzo słodkie i mocno czekoladowe!🤤...

  2. Brownie z awokado bez glutenu
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:50
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie z awokado

  3. Brownie z chili pokrojone w kostkę.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    15
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie z chili

  4. Sernikobrownie z matchą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni

    Sernikobrownie z matchą

  5. Migdałowe brownie z truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Migdałowe brownie z truskawkami

  6. Brownie z kajmakiem i solonymi migdałami na papierze do pieczenia
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie z kajmakiem i solonymi migdałami

  7. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Blondie z serkiem mascarpone i jagodami

    Blondie z serkiem mascarpone i jagodami to jasna wersja brownie z białą czekoladą. Serek...

  8. sernikobrownie z malinami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni

    Sernik na mocno czekoladowym spodzie z malinami

  9. brownie z masą sernikową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Sernikobrownie

  10. blondie z masą serową, masłem orzechowym i solonym karmelem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Blondies z masłem orzechowym i solonym karmelem

  11. walentynkowe blondies w kształcie serduszek w kolorze biało-czerwonym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni

    Walentynkowe blondies

  12. pokrojone cytrynowe blondie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Cytrynowe blondie

  13. cynamonowe brownie z orzechami laskowymi
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Cynamonowe brownie z orzechami laskowymi

    Cynamonowe brownie z orzechami laskowymi to idealne ciasto dla wszystkich, którzy...

  14. brownie z pomarańczą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie z pomarańczą

  15. brownie z kremem karmelowym, solonym karmelem i orzeszkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie z karmelem i solonymi orzeszkami

  16. brownie z fasoli
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie z fasoli

  17. brownie piernikowe ze śliwką i kremem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie piernikowe ze śliwką

  18. brownie z masłem orzechowym
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Brownie z masłem orzechowym

Obecnie jedno z najpopularniejszych ciast na świecie! Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, składa się głównie z czekolady, jajek, masła, cukru i mąki. Możesz je również przygotować w wersji bezglutenowej czy bez laktozy. Blondie w przeciwieństwie do brownie przygotowuje się z dodatkiem białej czekolady. Zachwyca smakiem i konsystencją!

O czym musisz pamiętać przy przygotowywaniu brownie?

Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wskazówek jak upiec idealne, wilgotne i mocno czekoladowe brownie. Pamiętaj o tym, żeby w przepisie nie zmniejszać podanej ilości masła. To właśnie ono wpływa zarówno na smak ciasta jak i na jego wilgotność. Ważne jest również to, żeby nie wlewać gorącej, rozpuszczonej czekolady do ciasta. Ostudź czekoladę przez co najmniej 20 minut przed dodaniem jej do masy. Zbyt gorąca czekolada może spowodować, że brownie w efekcie końcowym będzie zbyt twarde. W zależności od piekarnika, czas pieczenia może się nieznacznie różnić. Z tego powodu warto w czasie pieczenia użyć drewnianego patyczka. Jeśli ciasto się do niego nie przykleja można je wyjąć z piekarnika. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, włóż je na noc do lodówki. Najlepiej będzie jeśli je szczelnie zapakujesz w folię spożywczą. W ten sposób nie wchłonie żadnych zapachów i pozostanie cudownie pachnące i mocno czekoladowe!

Czy brownie można mrozić?

Tak, brownie można w łatwy sposób zamrozić. Poczekaj aż ciasto całkowicie ostygnie, podziel je na kawałki (jeśli chcesz) i zawiń w folię spożywczą. Aby mieć pewność, że ciasto dobrze do niej przylega możesz je jeszcze owinąć folią aluminiową. Brownie możesz przechowywać nawet do 3 miesięcy w zamrażarce. Czas rozmrażania zależy od wielkości kawałków i wynosi około 2 godzin.

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej