Makowce i ciasta z makiem

Szukasz sprawdzonego przepisu na makowiec lub ciasto z makiem? Przygotowaliśmy dla Ciebie garść wyjątkowych pomysłów na wykorzystanie maku w wypiekach! Nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia!

Wszystkiego słodkiego
06:00
12
Średni

Tort Kutia z makiem

Mak – co o nim wiemy? 

Znamy kilka rodzajów maku. Najbardziej popularnym jest mak niebieski, który wykorzystuje się w kuchni. Masa makowa, którą mieli się z dodatkiem miodu, cukru czy bakalii to podstawowy składnik świątecznych wypieków. Do ciast można użyć zarówno tej masy, ale są także przepisy z wykorzystaniem niemielonego maku. W piekarniach używa się go dekoracji chlebów, bułek, czy rogali. Mak biały z kolei kojarzony jest głównie z rogalami marcińskimi z Poznania. Są one główną atrakcją cukierniczą w dniu 11 Listopada z okazji Dnia Niepodległości.

Mak posiada również właściwości lecznicze, które znane są od czasów starożytności, gdzie stosowano go jako pomoc w dolegliwościach ze snem. Zawiera on wiele witamin takich jak A, C, D, E i B3 oraz makroelementów: wapń, potas oraz magnez. Innym rodzajem jest mak lekarski, którego używa się przy produkcji leków (morfiny, kodeiny na bazie wytwarzanego z niego opium).

Latem na łąkach czerwieni się mak polny, który obecnie spotkać można w kosmetyce. Wykorzystuje się zarówno ziarna, ale także płatki kwiatów oraz olej makowy, głównie stosowany jako składnik szamponów, odżywek czy masek do włosów.

Dlaczego makowce pękają? 

Zastanawiasz się, dlaczego Twój makowiec lub strucla pękły? Należy pamiętać, że masa makowa przygotowana do wypieku, podczas nakładania na ciasto musi mieć temperaturę pokojową. Nie może być schłodzona.

Dlaczego makowce często są „dziurawe”? 

Masa makowa waży dużo, dlatego podczas zawijania ciasta należy pozostawić luz. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze masa zwiększa swoją objętość i rozsadza ciasto, które powoduje powstawanie dziur w naszym wypieku.