Wspaniałe makowce tradycyjne (strucle), makowce japońskie i inne ciasta z makiem - autorskie przepisy od Wszystkiego Słodkiego. Sprawdź!
Znamy kilka rodzajów maku. Najbardziej popularnym jest mak niebieski, który wykorzystuje się w kuchni. Masa makowa, którą mieli się z dodatkiem miodu, cukru czy bakalii to podstawowy składnik świątecznych wypieków. Do ciast można użyć zarówno tej masy, ale są także przepisy z wykorzystaniem niemielonego maku. W piekarniach używa się go dekoracji chlebów, bułek, czy rogali. Mak biały z kolei kojarzony jest głównie z rogalami marcińskimi z Poznania. Są one główną atrakcją cukierniczą w dniu 11 Listopada z okazji Dnia Niepodległości.
Mak posiada również właściwości lecznicze, które znane są od czasów starożytności, gdzie stosowano go jako pomoc w dolegliwościach ze snem. Zawiera on wiele witamin takich jak A, C, D, E i B3 oraz makroelementów: wapń, potas oraz magnez. Innym rodzajem jest mak lekarski, którego używa się przy produkcji leków (morfiny, kodeiny na bazie wytwarzanego z niego opium).
Latem na łąkach czerwieni się mak polny, który obecnie spotkać można w kosmetyce. Wykorzystuje się zarówno ziarna, ale także płatki kwiatów oraz olej makowy, głównie stosowany jako składnik szamponów, odżywek czy masek do włosów.
Zastanawiasz się, dlaczego Twój makowiec lub strucla makowa pękły? Należy pamiętać, że masa makowa przygotowana do wypieku, podczas nakładania na ciasto musi mieć temperaturę pokojową. Nie może być schłodzona.
Masa makowa waży dużo, dlatego podczas zawijania ciasta należy pozostawić luz. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze masa zwiększa swoją objętość i rozsadza ciasto, które powoduje powstawanie dziur w naszym wypieku.
Przepisy na ciasta i desery z wykorzystaniem maku niewątpliwie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. To właśnie podczas tych świąt najczęściej pieczemy wszelkiego rodzaju makowce i strucle makowe. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz m.in prosty przepis na makowiec zawijany, w wersji z bogatym nadzieniem i domową kandyzowaną skórką, który w mgnieniu oka zniknie z świątecznego stołu. Poszukujesz klasycznego przepisu na ciasto z makiem? Sprawdź makowiec na kruchym spodzie, który jest absolutnym "must have" bożonarodzeniowego stołu. Ten aromattyczny i przede wszystkim smaczny przepis na makowiec przypadnie do gustu każdemu!
Wspaniałe makowce tradycyjne (strucle), makowce japońskie i inne ciasta z makiem - autorskie przepisy od Wszystkiego Słodkiego. Sprawdź!
Znamy kilka rodzajów maku. Najbardziej popularnym jest mak niebieski, który wykorzystuje się w kuchni. Masa makowa, którą mieli się z dodatkiem miodu, cukru czy bakalii to podstawowy składnik świątecznych wypieków. Do ciast można użyć zarówno tej masy, ale są także przepisy z wykorzystaniem niemielonego maku. W piekarniach używa się go dekoracji chlebów, bułek, czy rogali. Mak biały z kolei kojarzony jest głównie z rogalami marcińskimi z Poznania. Są one główną atrakcją cukierniczą w dniu 11 Listopada z okazji Dnia Niepodległości.
Mak posiada również właściwości lecznicze, które znane są od czasów starożytności, gdzie stosowano go jako pomoc w dolegliwościach ze snem. Zawiera on wiele witamin takich jak A, C, D, E i B3 oraz makroelementów: wapń, potas oraz magnez. Innym rodzajem jest mak lekarski, którego używa się przy produkcji leków (morfiny, kodeiny na bazie wytwarzanego z niego opium).
Latem na łąkach czerwieni się mak polny, który obecnie spotkać można w kosmetyce. Wykorzystuje się zarówno ziarna, ale także płatki kwiatów oraz olej makowy, głównie stosowany jako składnik szamponów, odżywek czy masek do włosów.
Zastanawiasz się, dlaczego Twój makowiec lub strucla makowa pękły? Należy pamiętać, że masa makowa przygotowana do wypieku, podczas nakładania na ciasto musi mieć temperaturę pokojową. Nie może być schłodzona.
Masa makowa waży dużo, dlatego podczas zawijania ciasta należy pozostawić luz. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze masa zwiększa swoją objętość i rozsadza ciasto, które powoduje powstawanie dziur w naszym wypieku.
Przepisy na ciasta i desery z wykorzystaniem maku niewątpliwie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. To właśnie podczas tych świąt najczęściej pieczemy wszelkiego rodzaju makowce i strucle makowe. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz m.in prosty przepis na makowiec zawijany, w wersji z bogatym nadzieniem i domową kandyzowaną skórką, który w mgnieniu oka zniknie z świątecznego stołu. Poszukujesz klasycznego przepisu na ciasto z makiem? Sprawdź makowiec na kruchym spodzie, który jest absolutnym "must have" bożonarodzeniowego stołu. Ten aromattyczny i przede wszystkim smaczny przepis na makowiec przypadnie do gustu każdemu!
Domowa masa makowa jest prostsza w przygotowaniu, niż Ci się wydaje! Pełna...
Mak to nieodłączny element bożonarodzeniowych deserów. Jego spożycie ma nam...
Wieniec bożonarodzeniowy 🎄 to drożdżowe ciasto z czekoladą, orzechami i makiem. Z...