1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Ciasta parzone

Przepisy na ciasto parzone (ciasto ptysiowe)

Jedno ciasto, masa możliwości. Tutaj znajdziesz wiele przepisów i pomysłów na ciasta parzone. Wśród nich znana wszystkim karpatka, eklerki, pączki parzone czy ptysie. Dla każdego coś pysznego!

Ciasto parzone (popularnie nazywane ciastem ptysiowym) cieszy się dużą popularnością w polskich cukierniach i w polskich domach. Zawdzięcza to głównie swojej lekkości, chrupkości i wyjątkowemu wyglądowi. Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść ptysia czy kawałka pysznej karpatki?

Co to jest ciasto parzone i jak je przygotować?

Ciasto parzone jak sama nazwa wskazuje otrzymuje się poprzez zaparzenie składników – wody, mąki pszennej i tłuszczu. Jego wykonanie jest dość proste. W zależności od przepisu dodaje się do niego jeszcze jajka, mąkę kukurydzianą czy odrobinę proszku do pieczenia. Przykładowy przepis na delikatne i kruche ciasto parzone znajdziesz tutaj. Gotowe ciasto ptysiowe jest lekkie i puszyste. Jego wnętrze nie może być wilgotne. Pamiętaj również o tym, żeby dopiero pod koniec pieczenia doglądnąć wypiek i jeśli jest kruche możesz delikatnie uchylić piekarnik. Ciasto ptysiowe jest bardzo podatne na wahania temperatury i jeśli wyciągniesz je zbyt szybko może opaść.

Karpatki, eklerki, pączki parzone, ptysie, torciki

Ciasto ptysiowe jest dobre na każdą okazję. Możesz je przygotować na Tłusty Czwartek w postaci pączków hiszpańskich, zwanych też popularnie gniazdkami czy pączkami wiedeńskimi. Są pyszne i delikatne. Do przygotowania krążków na pączki przyda Ci się rękaw cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ciasto parzone jest też nieodłącznym elementem karpatki – to właśnie ono tworzy „wysokie góry” na cieście. Eklerki z kremem i polewą czekoladową czy ptysie z bitą śmietaną sprawdzą się jako deser do kawy czy na przyjęciu. Wśród propozycji wykorzystania ciasta parzonego są również niebagatelne torty. Przełożone kremem lub dżemem konkurują z innymi popularnymi ciastami przekładanymi.

  1. ptysie z kruszonką i kremem Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    29
    Poziom trudności:
    Średni
    Ptysie z kruszonką
  2. Dwa kawałki karpatki posypanej cukrem pudrem na białych talerzykach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka
  3. ekler z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ekler
  4. Tort saint honore z ptysiami, karmelem i motylkami waflowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort Saint-Honore
  5. eklerki z kremem z owoców leśnych wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Średni
    Ekler z kremem z owoców leśnych
  6. ptysie z bezową cytrynową pianką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Ptysie
  7. wegańskie churros w cynamonowej posypce na zielonym podłużnym talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańskie churros z cynamonową posypką
  8. Mini ptysie z czarną kruszonką.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin
  9. Czekoladowa karpatka z truskawkami i cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowa karpatka z truskawkami
  10. torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami oproszony cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami
  11. bezglutenowe pączki hiszpańskie (gniazdka) polane lukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe pączki hiszpańskie
  12. pieczone churros posmarowane masłem i posypane cukrem trzcinowym nierafinowanym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone churros
  13. eklerki z czekoladą ruby i liofilizowanymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Trudny
    Eklerki z czekoladą ruby
  14. gniazdka (inaczej pączki hiszpańskie) z lukrem i kolorową cukrową posypką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gniazdka
  15. Pieczone pączki hiszpańskie z dodatkiem lukru cytrynowego - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym
  16. karpatka z kremem malinowym udekorowana cukrem pudrem, pokruszonymi malinami liofilizowanymi oraz świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka z kremem malinowym
  17. churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym

Przepisy na ciasto parzone (ciasto ptysiowe)

Jedno ciasto, masa możliwości. Tutaj znajdziesz wiele przepisów i pomysłów na ciasta parzone. Wśród nich znana wszystkim karpatka, eklerki, pączki parzone czy ptysie. Dla każdego coś pysznego!

Ciasto parzone (popularnie nazywane ciastem ptysiowym) cieszy się dużą popularnością w polskich cukierniach i w polskich domach. Zawdzięcza to głównie swojej lekkości, chrupkości i wyjątkowemu wyglądowi. Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść ptysia czy kawałka pysznej karpatki?

Co to jest ciasto parzone i jak je przygotować?

Ciasto parzone jak sama nazwa wskazuje otrzymuje się poprzez zaparzenie składników – wody, mąki pszennej i tłuszczu. Jego wykonanie jest dość proste. W zależności od przepisu dodaje się do niego jeszcze jajka, mąkę kukurydzianą czy odrobinę proszku do pieczenia. Przykładowy przepis na delikatne i kruche ciasto parzone znajdziesz tutaj. Gotowe ciasto ptysiowe jest lekkie i puszyste. Jego wnętrze nie może być wilgotne. Pamiętaj również o tym, żeby dopiero pod koniec pieczenia doglądnąć wypiek i jeśli jest kruche możesz delikatnie uchylić piekarnik. Ciasto ptysiowe jest bardzo podatne na wahania temperatury i jeśli wyciągniesz je zbyt szybko może opaść.

Karpatki, eklerki, pączki parzone, ptysie, torciki

Ciasto ptysiowe jest dobre na każdą okazję. Możesz je przygotować na Tłusty Czwartek w postaci pączków hiszpańskich, zwanych też popularnie gniazdkami czy pączkami wiedeńskimi. Są pyszne i delikatne. Do przygotowania krążków na pączki przyda Ci się rękaw cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ciasto parzone jest też nieodłącznym elementem karpatki – to właśnie ono tworzy „wysokie góry” na cieście. Eklerki z kremem i polewą czekoladową czy ptysie z bitą śmietaną sprawdzą się jako deser do kawy czy na przyjęciu. Wśród propozycji wykorzystania ciasta parzonego są również niebagatelne torty. Przełożone kremem lub dżemem konkurują z innymi popularnymi ciastami przekładanymi.

  1. ptysie z kruszonką i kremem Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    29
    Poziom trudności:
    Średni
    Ptysie z kruszonką

    Ptysie z kruszonką, czyli choux au craquelin! Eleganckie, urocze i nieziemsko pyszne!...

  2. Dwa kawałki karpatki posypanej cukrem pudrem na białych talerzykach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:20
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka
  3. ekler z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ekler
  4. Tort saint honore z ptysiami, karmelem i motylkami waflowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Tort Saint-Honore
  5. eklerki z kremem z owoców leśnych wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Średni
    Ekler z kremem z owoców leśnych
  6. ptysie z bezową cytrynową pianką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Ptysie
  7. wegańskie churros w cynamonowej posypce na zielonym podłużnym talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Wegańskie churros z cynamonową posypką

    Hiszpańskie churros najlepiej smakują jeszcze ciepłe i pokryte smakowitą cynamonową...

  8. Mini ptysie z czarną kruszonką.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Mini ptysie z czarną kruszonką i kawowym kremem – Choux au craquelin
  9. Czekoladowa karpatka z truskawkami i cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowa karpatka z truskawkami
  10. torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami oproszony cukrem pudrem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Torcik karpatkowy z kremem budyniowym i malinami
  11. bezglutenowe pączki hiszpańskie (gniazdka) polane lukrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    25
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowe pączki hiszpańskie
  12. pieczone churros posmarowane masłem i posypane cukrem trzcinowym nierafinowanym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone churros
  13. eklerki z czekoladą ruby i liofilizowanymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Trudny
    Eklerki z czekoladą ruby

    Eklerki z czekoladą ruby to nieco odmienna wersja tradycyjnych eklerków, idealna...

  14. gniazdka (inaczej pączki hiszpańskie) z lukrem i kolorową cukrową posypką - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gniazdka
  15. Pieczone pączki hiszpańskie z dodatkiem lukru cytrynowego - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Pieczone pączki hiszpańskie z lukrem cytrynowym
  16. karpatka z kremem malinowym udekorowana cukrem pudrem, pokruszonymi malinami liofilizowanymi oraz świeżymi malinami - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Karpatka z kremem malinowym
  17. churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym posypane cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Średni
    Churros z sosem czekoladowo-pomarańczowym
Ciasta parzone
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej