Jedno ciasto, masa możliwości. Tutaj znajdziesz wiele przepisów i pomysłów na ciasta parzone. Wśród nich znana wszystkim karpatka, eklerki, pączki parzone czy ptysie. Dla każdego coś pysznego!
Ciasto parzone (popularnie nazywane ciastem ptysiowym) cieszy się dużą popularnością w polskich cukierniach i w polskich domach. Zawdzięcza to głównie swojej lekkości, chrupkości i wyjątkowemu wyglądowi. Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść ptysia czy kawałka pysznej karpatki?
Ciasto parzone jak sama nazwa wskazuje otrzymuje się poprzez zaparzenie składników – wody, mąki pszennej i tłuszczu. Jego wykonanie jest dość proste. W zależności od przepisu dodaje się do niego jeszcze jajka, mąkę kukurydzianą czy odrobinę proszku do pieczenia. Przykładowy przepis na delikatne i kruche ciasto parzone znajdziesz tutaj. Gotowe ciasto ptysiowe jest lekkie i puszyste. Jego wnętrze nie może być wilgotne. Pamiętaj również o tym, żeby dopiero pod koniec pieczenia doglądnąć wypiek i jeśli jest kruche możesz delikatnie uchylić piekarnik. Ciasto ptysiowe jest bardzo podatne na wahania temperatury i jeśli wyciągniesz je zbyt szybko może opaść.
Ciasto ptysiowe jest dobre na każdą okazję. Możesz je przygotować na Tłusty Czwartek w postaci pączków hiszpańskich, zwanych też popularnie gniazdkami czy pączkami wiedeńskimi. Są pyszne i delikatne. Do przygotowania krążków na pączki przyda Ci się rękaw cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ciasto parzone jest też nieodłącznym elementem karpatki – to właśnie ono tworzy „wysokie góry” na cieście. Eklerki z kremem i polewą czekoladową czy ptysie z bitą śmietaną sprawdzą się jako deser do kawy czy na przyjęciu. Wśród propozycji wykorzystania ciasta parzonego są również niebagatelne torty. Przełożone kremem lub dżemem konkurują z innymi popularnymi ciastami przekładanymi.
Jedno ciasto, masa możliwości. Tutaj znajdziesz wiele przepisów i pomysłów na ciasta parzone. Wśród nich znana wszystkim karpatka, eklerki, pączki parzone czy ptysie. Dla każdego coś pysznego!
Ciasto parzone (popularnie nazywane ciastem ptysiowym) cieszy się dużą popularnością w polskich cukierniach i w polskich domach. Zawdzięcza to głównie swojej lekkości, chrupkości i wyjątkowemu wyglądowi. Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść ptysia czy kawałka pysznej karpatki?
Ciasto parzone jak sama nazwa wskazuje otrzymuje się poprzez zaparzenie składników – wody, mąki pszennej i tłuszczu. Jego wykonanie jest dość proste. W zależności od przepisu dodaje się do niego jeszcze jajka, mąkę kukurydzianą czy odrobinę proszku do pieczenia. Przykładowy przepis na delikatne i kruche ciasto parzone znajdziesz tutaj. Gotowe ciasto ptysiowe jest lekkie i puszyste. Jego wnętrze nie może być wilgotne. Pamiętaj również o tym, żeby dopiero pod koniec pieczenia doglądnąć wypiek i jeśli jest kruche możesz delikatnie uchylić piekarnik. Ciasto ptysiowe jest bardzo podatne na wahania temperatury i jeśli wyciągniesz je zbyt szybko może opaść.
Ciasto ptysiowe jest dobre na każdą okazję. Możesz je przygotować na Tłusty Czwartek w postaci pączków hiszpańskich, zwanych też popularnie gniazdkami czy pączkami wiedeńskimi. Są pyszne i delikatne. Do przygotowania krążków na pączki przyda Ci się rękaw cukierniczy z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ciasto parzone jest też nieodłącznym elementem karpatki – to właśnie ono tworzy „wysokie góry” na cieście. Eklerki z kremem i polewą czekoladową czy ptysie z bitą śmietaną sprawdzą się jako deser do kawy czy na przyjęciu. Wśród propozycji wykorzystania ciasta parzonego są również niebagatelne torty. Przełożone kremem lub dżemem konkurują z innymi popularnymi ciastami przekładanymi.
Mini pączki hiszpańskie, czyli wilgotne kuleczki z ciasta parzonego 😍Jeśli nie macie...
Pamiętam eklery ledwo mieszczące się w dłoni, wypełnione bo brzegi budyniowym kremem, z...
🍩 Bezglutenowe pączki hiszpańskie zdominowały dzisiaj naszą kuchnię! Jeśli...