1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu

Ciasta i desery bez glutenu

Uwielbiasz ciasta i desery, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Być może ktoś wśród Twoich najbliższych jest na diecie bezglutenowej? Przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne i puszyste ciasta bezglutenowe. Nie zabrakło również deserów!

Jakich mąk użyć do przygotowania bezglutenowych ciast?

W sklepach jest coraz większy wybór mąk bez glutenu. Wśród nich znajdziesz najbardziej popularną mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą czy ziemniaczaną. Są one niezbędne do przygotowania bezglutenowego biszkoptu. Mąka z amarantusa może również stanowić świetny dodatek do wypieków  z uwagi na swój lekko orzechowy smak. Nieco droższe, ale nieocenione w smaku są mąki z orzechów – mąka z orzechów laskowych, migdałów czy orzechów włoskich. W  przepisie na tartę bezglutenową z truskawkami i rabarbarem połączenie mąki migdałowej i kokosowej sprawia, że efekt końcowy jest niewiarygodnie smaczny! Nie można zapomnieć również o bardzo modnej mące kasztanowej. Stanowi ona wyjątkowy dodatek do wypieków, jest też cennym źródłem białka i węglowodanów. Co najważniejsze, w przeciwieństwie do innych mąk z orzechów ma niewielką ilość tłuszczu. W tym przepisie na tartę z gruszkami sprawdziła się idealnie! Mąka z cieciorki używana jest rzadziej w przygotowywaniu wypieków na słodko. Można ją znaleźć w niektórych przepisach, ale w niewielkich ilościach z uwagi na swój charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Większość z powyższych mąk możesz przygotować w domu. Wystarczy, że np. ryż, kaszę gryczaną niepaloną, kaszę jaglaną czy wiórki kokosowe zmielisz w robocie kuchennym, malakserze czy nawet zwykłym młynku do kawy.

Do niektórych bezglutenowych ciast nie potrzeba nawet mąki. Świetnie sprawdzi się ugotowana kasza jaglana. Przepis na jaglane ciasto marchewkowe jest tego najlepszym przykładem.

Desery bez glutenu

Najbardziej popularny włoski deser Panna Cotta czy francuski Crème Brûlée są bezglutenowe! Dużą popularnością wśród deserów cieszą się również trufle, które zasmakują każdemu. Popularnym składnikiem takich trufli są daktyle! Stanowią one doskonały zamiennik cukru i nadają przekąsce delikatnej konsystencji. Zobacz nasz przepis na pyszne i zdrowe trufle daktylowe z migdałami.

  1. szarlotka bezglutenowa z lodami waniliowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka bezglutenowa

    Ciepłą szarlotką jesień się zaczyna. Choć możesz przygotować ją o każdej porze...

  2. bezglutenowy chlebek bananowy z czekoladą i masłem orzechowym - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bezglutenowy chlebek bananowy z czekoladą
  3. Sernik bezglutenowy ozdobiony porzeczkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik bezglutenowy
  4. proste bezglutenowe babeczki śmietankowe - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Babeczki bezglutenowe - prosty przepis
  5. tarta bezglutenowa z truskawkami, rabarbarem i bezą z migdałami - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem
  6. torcik czekoladowy bez glutenu do kawy na walentynki
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowy torcik bezglutenowy
  7. biszkopt bezglutenowy jasny na papierze do pieczenia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Biszkopt bezglutenowy jasny

    Biszkopt bezglutenowy jasny to kolejna pyszna wersja podstawy dla niejednego ciasta. 🎂...

  8. migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu z płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Migdałowe ciasto cytrynowe bez glutenu
  9. Ciasteczka dalgona ze squid game na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Trudny
    Ciasteczka Dalgona z serialu "Squid Game"
  10. tahini podane w słoiku na drewnianej desce, czyli domowa pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tahini
  11. domowa chałwa na papierze posypana orzechami pistacjowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Domowa chałwa
  12. chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki
  13. Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka z cynamonem na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)

    Ryż z jabłkami to danie w stylu „coś pysznego zrobione praktycznie z...

  14. lody bananowe i lody bananowe z malinami w wafelkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowe
  15. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  16. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  17. pudding chia na mleczku kokosowym z sosem z wiśni, podany z borówkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pudding chia
  18. prosty piernik bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik bez glutenu
Bez glutenu
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej