1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Bez glutenu

Ciasta i desery bez glutenu

Uwielbiasz ciasta i desery, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Być może ktoś wśród Twoich najbliższych jest na diecie bezglutenowej? Przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne i puszyste ciasta bezglutenowe. Nie zabrakło również deserów!

Jakich mąk użyć do przygotowania bezglutenowych ciast?

W sklepach jest coraz większy wybór mąk bez glutenu. Wśród nich znajdziesz najbardziej popularną mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą czy ziemniaczaną. Są one niezbędne do przygotowania bezglutenowego biszkoptu. Mąka z amarantusa może również stanowić świetny dodatek do wypieków  z uwagi na swój lekko orzechowy smak. Nieco droższe, ale nieocenione w smaku są mąki z orzechów – mąka z orzechów laskowych, migdałów czy orzechów włoskich. W  przepisie na tartę bezglutenową z truskawkami i rabarbarem połączenie mąki migdałowej i kokosowej sprawia, że efekt końcowy jest niewiarygodnie smaczny! Nie można zapomnieć również o bardzo modnej mące kasztanowej. Stanowi ona wyjątkowy dodatek do wypieków, jest też cennym źródłem białka i węglowodanów. Co najważniejsze, w przeciwieństwie do innych mąk z orzechów ma niewielką ilość tłuszczu. W tym przepisie na tartę z gruszkami sprawdziła się idealnie! Mąka z cieciorki używana jest rzadziej w przygotowywaniu wypieków na słodko. Można ją znaleźć w niektórych przepisach, ale w niewielkich ilościach z uwagi na swój charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Większość z powyższych mąk możesz przygotować w domu. Wystarczy, że np. ryż, kaszę gryczaną niepaloną, kaszę jaglaną czy wiórki kokosowe zmielisz w robocie kuchennym, malakserze czy nawet zwykłym młynku do kawy.

Do niektórych bezglutenowych ciast nie potrzeba nawet mąki. Świetnie sprawdzi się ugotowana kasza jaglana. Przepis na jaglane ciasto marchewkowe jest tego najlepszym przykładem.

Desery bez glutenu

Najbardziej popularny włoski deser Panna Cotta czy francuski Crème Brûlée są bezglutenowe! Dużą popularnością wśród deserów cieszą się również trufle, które zasmakują każdemu. Popularnym składnikiem takich trufli są daktyle! Stanowią one doskonały zamiennik cukru i nadają przekąsce delikatnej konsystencji. Zobacz nasz przepis na pyszne i zdrowe trufle daktylowe z migdałami.

  1. Rozkrojony fit sernik z dynią na bazie skyrów - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Fit sernik z dynią
  2. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i białą czekoladą na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek bezglutenowy z kajmakiem
  3. Naleśniki z mąki kokosowej na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Naleśniki z mąki kokosowej
  4. Ciasteczka dalgona ze squid game na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Trudny
    Ciasteczka Dalgona z serialu "Squid Game"
  5. tahini podane w słoiku na drewnianej desce, czyli domowa pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tahini
  6. domowa chałwa na papierze posypana orzechami pistacjowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Domowa chałwa
  7. chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki
  8. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  9. Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka z cynamonem na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)
  10. lody bananowe i lody bananowe z malinami w wafelkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowe
  11. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  12. błyskawiczne ciasteczka orzechowe bez glutenu - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Błyskawiczne ciasteczka orzechowe
  13. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
  14. pudding chia na mleczku kokosowym z sosem z wiśni, podany z borówkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pudding chia
  15. prosty piernik bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik bez glutenu
  16. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)
  17. czekoladowe babeczki bez glutenu prosty przepis - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe babeczki bez glutenu

Ciasta i desery bez glutenu

Uwielbiasz ciasta i desery, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Być może ktoś wśród Twoich najbliższych jest na diecie bezglutenowej? Przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne i puszyste ciasta bezglutenowe. Nie zabrakło również deserów!

Jakich mąk użyć do przygotowania bezglutenowych ciast?

W sklepach jest coraz większy wybór mąk bez glutenu. Wśród nich znajdziesz najbardziej popularną mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą czy ziemniaczaną. Są one niezbędne do przygotowania bezglutenowego biszkoptu. Mąka z amarantusa może również stanowić świetny dodatek do wypieków  z uwagi na swój lekko orzechowy smak. Nieco droższe, ale nieocenione w smaku są mąki z orzechów – mąka z orzechów laskowych, migdałów czy orzechów włoskich. W  przepisie na tartę bezglutenową z truskawkami i rabarbarem połączenie mąki migdałowej i kokosowej sprawia, że efekt końcowy jest niewiarygodnie smaczny! Nie można zapomnieć również o bardzo modnej mące kasztanowej. Stanowi ona wyjątkowy dodatek do wypieków, jest też cennym źródłem białka i węglowodanów. Co najważniejsze, w przeciwieństwie do innych mąk z orzechów ma niewielką ilość tłuszczu. W tym przepisie na tartę z gruszkami sprawdziła się idealnie! Mąka z cieciorki używana jest rzadziej w przygotowywaniu wypieków na słodko. Można ją znaleźć w niektórych przepisach, ale w niewielkich ilościach z uwagi na swój charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Większość z powyższych mąk możesz przygotować w domu. Wystarczy, że np. ryż, kaszę gryczaną niepaloną, kaszę jaglaną czy wiórki kokosowe zmielisz w robocie kuchennym, malakserze czy nawet zwykłym młynku do kawy.

Do niektórych bezglutenowych ciast nie potrzeba nawet mąki. Świetnie sprawdzi się ugotowana kasza jaglana. Przepis na jaglane ciasto marchewkowe jest tego najlepszym przykładem.

Desery bez glutenu

Najbardziej popularny włoski deser Panna Cotta czy francuski Crème Brûlée są bezglutenowe! Dużą popularnością wśród deserów cieszą się również trufle, które zasmakują każdemu. Popularnym składnikiem takich trufli są daktyle! Stanowią one doskonały zamiennik cukru i nadają przekąsce delikatnej konsystencji. Zobacz nasz przepis na pyszne i zdrowe trufle daktylowe z migdałami.

  1. Rozkrojony fit sernik z dynią na bazie skyrów - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Fit sernik z dynią

    Jeśli pumpkin spice latte, to tylko w duecie z fit sernikiem z dynią! 🎃 Każda jesieniara...

  2. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i białą czekoladą na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek bezglutenowy z kajmakiem
  3. Naleśniki z mąki kokosowej na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Naleśniki z mąki kokosowej
  4. Ciasteczka dalgona ze squid game na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Trudny
    Ciasteczka Dalgona z serialu "Squid Game"
  5. tahini podane w słoiku na drewnianej desce, czyli domowa pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tahini
  6. domowa chałwa na papierze posypana orzechami pistacjowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Domowa chałwa
  7. chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki

    Chlebek bananowy należy do tych wypieków, które nie dosyć, że wprost nie...

  8. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  9. Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka z cynamonem na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)
  10. lody bananowe i lody bananowe z malinami w wafelkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowe
  11. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  12. błyskawiczne ciasteczka orzechowe bez glutenu - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Błyskawiczne ciasteczka orzechowe
  13. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli

    Ciasto czekoladowe z fasoli to propozycja dla czekoladoholików szukających...

  14. pudding chia na mleczku kokosowym z sosem z wiśni, podany z borówkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pudding chia
  15. prosty piernik bez glutenu - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik bez glutenu
  16. tarta czekoladowa na bazie kakao be mleka, cukru, jajek i mąki posypana orzechami laskowymi na brązowej kratce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta czekoladowa na bazie kakao (bez mleka, cukru, jajek i mąki)
  17. czekoladowe babeczki bez glutenu prosty przepis - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowe babeczki bez glutenu
Bez glutenu
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej