1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Bez glutenu

Ciasta i desery bez glutenu

Uwielbiasz ciasta i desery, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Być może ktoś wśród Twoich najbliższych jest na diecie bezglutenowej? Przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne i puszyste ciasta bezglutenowe. Nie zabrakło również deserów!

Jakich mąk użyć do przygotowania bezglutenowych ciast?

W sklepach jest coraz większy wybór mąk bez glutenu. Wśród nich znajdziesz najbardziej popularną mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą czy ziemniaczaną. Są one niezbędne do przygotowania bezglutenowego biszkoptu. Mąka z amarantusa może również stanowić świetny dodatek do wypieków  z uwagi na swój lekko orzechowy smak. Nieco droższe, ale nieocenione w smaku są mąki z orzechów – mąka z orzechów laskowych, migdałów czy orzechów włoskich. W  przepisie na tartę bezglutenową z truskawkami i rabarbarem połączenie mąki migdałowej i kokosowej sprawia, że efekt końcowy jest niewiarygodnie smaczny! Nie można zapomnieć również o bardzo modnej mące kasztanowej. Stanowi ona wyjątkowy dodatek do wypieków, jest też cennym źródłem białka i węglowodanów. Co najważniejsze, w przeciwieństwie do innych mąk z orzechów ma niewielką ilość tłuszczu. W tym przepisie na tartę z gruszkami sprawdziła się idealnie! Mąka z cieciorki używana jest rzadziej w przygotowywaniu wypieków na słodko. Można ją znaleźć w niektórych przepisach, ale w niewielkich ilościach z uwagi na swój charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Większość z powyższych mąk możesz przygotować w domu. Wystarczy, że np. ryż, kaszę gryczaną niepaloną, kaszę jaglaną czy wiórki kokosowe zmielisz w robocie kuchennym, malakserze czy nawet zwykłym młynku do kawy.

Do niektórych bezglutenowych ciast nie potrzeba nawet mąki. Świetnie sprawdzi się ugotowana kasza jaglana. Przepis na jaglane ciasto marchewkowe jest tego najlepszym przykładem.

Desery bez glutenu

Najbardziej popularny włoski deser Panna Cotta czy francuski Crème Brûlée są bezglutenowe! Dużą popularnością wśród deserów cieszą się również trufle, które zasmakują każdemu. Popularnym składnikiem takich trufli są daktyle! Stanowią one doskonały zamiennik cukru i nadają przekąsce delikatnej konsystencji. Zobacz nasz przepis na pyszne i zdrowe trufle daktylowe z migdałami.

  1. babka migdałowa wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Babka migdałowa
  2. Nocna owsianka z jabłkami i jogurtem naturalnym w słoiczku - Wszystkiego Slodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Nowy
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Nocna owsianka
  3. Owsianka na mleku z jogurtem i owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Nowy
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Owsianka na mleku
  4. Gofry bez glutenu posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gofry bez glutenu
  5. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i białą czekoladą na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek bezglutenowy z kajmakiem
  6. Rozkrojony fit sernik z dynią na bazie skyrów - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Fit sernik z dynią
  7. Naleśniki z mąki kokosowej na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Naleśniki z mąki kokosowej
  8. Ciasteczka dalgona ze squid game na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Trudny
    Ciasteczka Dalgona z serialu "Squid Game"
  9. tahini podane w słoiku na drewnianej desce, czyli domowa pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tahini
  10. domowa chałwa na papierze posypana orzechami pistacjowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Domowa chałwa
  11. chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki
  12. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  13. Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka z cynamonem na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)
  14. lody bananowe i lody bananowe z malinami w wafelkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowe
  15. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  16. błyskawiczne ciasteczka orzechowe bez glutenu - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Błyskawiczne ciasteczka orzechowe
  17. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli

Ciasta i desery bez glutenu

Uwielbiasz ciasta i desery, a musisz lub chcesz unikać glutenu w diecie? Być może ktoś wśród Twoich najbliższych jest na diecie bezglutenowej? Przygotowaliśmy dla Ciebie mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne i puszyste ciasta bezglutenowe. Nie zabrakło również deserów!

Jakich mąk użyć do przygotowania bezglutenowych ciast?

W sklepach jest coraz większy wybór mąk bez glutenu. Wśród nich znajdziesz najbardziej popularną mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą czy ziemniaczaną. Są one niezbędne do przygotowania bezglutenowego biszkoptu. Mąka z amarantusa może również stanowić świetny dodatek do wypieków  z uwagi na swój lekko orzechowy smak. Nieco droższe, ale nieocenione w smaku są mąki z orzechów – mąka z orzechów laskowych, migdałów czy orzechów włoskich. W  przepisie na tartę bezglutenową z truskawkami i rabarbarem połączenie mąki migdałowej i kokosowej sprawia, że efekt końcowy jest niewiarygodnie smaczny! Nie można zapomnieć również o bardzo modnej mące kasztanowej. Stanowi ona wyjątkowy dodatek do wypieków, jest też cennym źródłem białka i węglowodanów. Co najważniejsze, w przeciwieństwie do innych mąk z orzechów ma niewielką ilość tłuszczu. W tym przepisie na tartę z gruszkami sprawdziła się idealnie! Mąka z cieciorki używana jest rzadziej w przygotowywaniu wypieków na słodko. Można ją znaleźć w niektórych przepisach, ale w niewielkich ilościach z uwagi na swój charakterystyczny, lekko gorzkawy smak. Większość z powyższych mąk możesz przygotować w domu. Wystarczy, że np. ryż, kaszę gryczaną niepaloną, kaszę jaglaną czy wiórki kokosowe zmielisz w robocie kuchennym, malakserze czy nawet zwykłym młynku do kawy.

Do niektórych bezglutenowych ciast nie potrzeba nawet mąki. Świetnie sprawdzi się ugotowana kasza jaglana. Przepis na jaglane ciasto marchewkowe jest tego najlepszym przykładem.

Desery bez glutenu

Najbardziej popularny włoski deser Panna Cotta czy francuski Crème Brûlée są bezglutenowe! Dużą popularnością wśród deserów cieszą się również trufle, które zasmakują każdemu. Popularnym składnikiem takich trufli są daktyle! Stanowią one doskonały zamiennik cukru i nadają przekąsce delikatnej konsystencji. Zobacz nasz przepis na pyszne i zdrowe trufle daktylowe z migdałami.

  1. babka migdałowa wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Babka migdałowa

    Przepis na migdałową babkę bezglutenową, którą od pierwszego zjedzenia...

  2. Nocna owsianka z jabłkami i jogurtem naturalnym w słoiczku - Wszystkiego Slodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Nowy
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Nocna owsianka
  3. Owsianka na mleku z jogurtem i owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Nowy
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Owsianka na mleku
  4. Gofry bez glutenu posypane cukrem pudrem ze świeżymi owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gofry bez glutenu
  5. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i białą czekoladą na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mazurek bezglutenowy z kajmakiem
  6. Rozkrojony fit sernik z dynią na bazie skyrów - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:30
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Fit sernik z dynią
  7. Naleśniki z mąki kokosowej na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Naleśniki z mąki kokosowej

    Jakie śniadanie króluje u Was najczęściej, kiedy macie więcej wolnego czasu o...

  8. Ciasteczka dalgona ze squid game na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Trudny
    Ciasteczka Dalgona z serialu "Squid Game"
  9. tahini podane w słoiku na drewnianej desce, czyli domowa pasta sezamowa - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:25
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tahini
  10. domowa chałwa na papierze posypana orzechami pistacjowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Trudny
    Domowa chałwa
  11. chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki z czekoladą - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Chlebek bananowy bez jajek, mleka i mąki
  12. puree z dyni w słoiczkach, a obok na desce drewnianej pokrojona dynia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Puree (mus) z dyni
  13. Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka z cynamonem na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami (bez mleka)

    Ryż z jabłkami to danie w stylu „coś pysznego zrobione praktycznie z...

  14. lody bananowe i lody bananowe z malinami w wafelkach - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowe
  15. lody bananowo-czekoladowe z blendera posypane kawałkami czekolady w drewnianej miseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    3
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lody bananowo-czekoladowe z blendera
  16. błyskawiczne ciasteczka orzechowe bez glutenu - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    18
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Błyskawiczne ciasteczka orzechowe
  17. czekoladowe ciasto z fasoli z kremem z awokado i borówkami na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Czekoladowe ciasto z fasoli
Bez glutenu
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej