1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Truskawkobranie

Ciasta, desery i przetwory z truskawkami

Słodka królowa lata to niewątpliwie truskawka! Piękna, słodka, czerwona. Stanowi idealny dodatek do ciast drożdżowych, kruchych, bez czy deserów. Zobacz nasze poniższe przepisy ciasta i desery z truskawkami! 

  1. Owsianka na mleku z jogurtem i owocami - Przepis Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Nowy
    Czas przygotowywania:
    00:10
    Ilość porcji:
    1
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Owsianka na mleku

    Zrób kremową owsiankę na mleku z owocami i jogurtem 🥣 Idealny pomysł na śniadanie!

  2. Kawałek  kruchego ciasta z czerwonymi owocami i kruszonką na talerzyku z sosem waniliowym- Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:40
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kruche ciasto z czerwonymi owocami i kruszonką
  3. Pavlova Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Pavlova
  4. Kawałek tofurnika bez pieczenia z musem owocowym na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:40
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tofurnik bez pieczenia z musem owocowym
  5. Truskawkowa chmurka bez pieczenia wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Truskawkowa chmurka bez pieczenia
  6. Beza z rabarbarem i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z rabarbarem i truskawkami
  7. kopiec kreta z truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kopiec kreta z truskawkami

    Domowy letni przepis na kopiec kreta z dodatkiem świeżych truskawek. Łatwy przepis krok po kroku. Sprawdź🍓

  8. tarta z kremem diplomat z czekoladą i truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tarta z kremem diplomat i truskawkami
  9. sorbet truskawkowo - rabarbarowo wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sorbet truskawkowo - rabarbarowy
  10. Tiramisu truskawkowe z prosecco w szklanym - przezroczystym naczyniu na ceramicznej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Tiramisu truskawkowe
  11. Ciasto lodowiec Wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto lodowiec
  12. biszkopt z galaretką i truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Biszkopt z galaretką i truskawkami
  13. truskawkowa tarta bez pieczenia wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Truskawkowa tarta bez pieczenia

    Truskawkowa tarta bez pieczenia z pistacjami na kakaowym spodzie z herbatników. Czarne kakao, truskawki i pistacje to połączenie idealne! 🍓

  14. Sernik z białą czekoladą i truskawkami bez pieczenia położony na białym talerzu
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik bez pieczenia z białą czekoladą i truskawkami

Ciasto z truskawkami - które przygotować?

Istnieje wiele możliwości przygotowania ciast z truskawkami. Tradycyjny biszkopt z truskawkami i galaretką, drożdżówka, ciasto kruche, ciasto z kremem truskawkowym, brownie czy beza. Truskawkowe ptasie mleczko, delikatne z nutą czekolady jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Idealnie sprawdzi się latem. Beza z truskawkami to idealne połączenie, które skradnie Twoje serce. Krucha i delikatna, a przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Dla miłośników pistacji sprawdzą się mini bezy, które z dodatkiem kremu rozpływają się w ustach. Latem najlepsze ciasta to te lekkie i puszyste. Charlotte z truskawkami prezentuje się doskonale, smakuje wyśmienicie i przygotowuje się je w oka mgnieniu. Połączenie warstwy waniliowej z puszystą truskawkową pianką jest genialne. Słodkiej królowy lata nie mogło również zabraknąć na sernikach – do wyboru delikatny sernik z białą czekoladą, sernik z serkiem ricotta czy sernik na zimno na jogurcie. Truskawka świetnie komponuje się również z kruchym ciastem i z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. Nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie się na przyjście gości? Polecamy szybkie ciasto z truskawkami

Deser z truskawkami

Ten owoc świetnie sprawdza się w deserach na zimno. Polecamy deser truskawkowy z miętą z kremem na bazie śmietanki i mascarpone, angielski Eton Mess (beza + truskawki + bita śmietana), deser waniliowy z musem truskawkowym na bazie kremu angielskiego. Na Wszystkiego Słodkiego nie zabrakło również przepisów na pyszne musy, sosy, galaretki, kremy z tym owocem. 

Które truskawki są najsmaczniejsze?

Odmian truskawek są tysiące. Jak wybrać tą najlepszą? Jeżeli jesteś miłośnikiem przetworów to świetnie sprawdzi się Senga Sengana. W smaku bardzo słodka, z łatwością się ją odszypułkowuje, jej zapach i aromat jest wręcz nie do opisania. Świetnie sprawdzi się w tym przepisie, który z dodatkiem białej czekolady zaspokoi potrzeby każdego łasucha. Kiedy jednak zależy Ci na tym, żeby truskawki stanowiły dekorację ciasta, deseru czy dodatku do wina wybierz odmiany typowo deserowe, np. Polka, Korona czy Elsanta. Te rodzaje idealnie nadadzą się do upieczenia pysznych ciast i deserów. Mówi się, że te kaszubskie są najsmaczniejsze ze wszystkich odmian. Na ich smak wpływa specyficzny, nieco surowy mikroklimat tej okolicy. Truskawki z Kaszub są słodkie i bardzo aromatyczne. Truskawka kaszubska zawiera więcej cukrów niż inne rodzaje truskawek, dlatego dobrze smakuje zarówno prosto z krzaka jak i dodatek do ciast, deserów oraz przetworów. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w jej cudownie słodkim smaku.

Kiedy rozpoczyna się sezon na truskawki?

Sezon na truskawki rozpoczyna się w maju i trwa pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Obfitują w liczne wartości odżywcze, np. witaminę C, żelazo, wapń, fosfor, magnez i mangan. Działają odkwaszająco i wzmacniająco. Deser truskawkowy z orzeźwiającą miętą dobrze się sprawdzi w gorące dni. Taki deser z dodatkiem śmietanki i mascarpone jest ulepszoną wersją dla klasyki ze śmietaną i cukrem, który przywoła smaki z dzieciństwa.

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej