Gofry - puszyste i pyszne. Pięknie wyrastają. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną i owocami. Daj się zainspirować przepisami na chrupiące, domowe gofry! Smakują jak te z budki!
Jak zrobić dobre, chrupiące gofry?
Sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. To właśnie białka ubite na sztywno nadają gofrom chrupkości. Pamiętaj o tym, żeby przed przygotowywaniem ciasta na gofry dobrze oddzielić białka od żółtek i żeby jajka były w temperaturze pokojowej (najlepiej kilkudniowe). Pozwoli Ci to uzyskać odpowiednią piankową strukturę białek. Więcej o tym jak dobrze ubić pianę z białek przeczytasz w naszej poradzie. W przygotowywaniu ciasta na gofry zwróć uwagę na to, żeby dodać białka na samym końcu do pozostałych składników i wymieszać je delikatnie rózgą. Aby uzyskać chrupkość, bardzo ważne jest również uprzednie nagrzanie gofrownicy i nieotwieranie jej w trakcie smażenia gofrów. Na sam koniec pamiętaj o tym, żeby wyjąć gofry na kratkę do studzenia. W przeciwnym razie nie odparują, zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję.
Ciasto na gofry
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie ciasta na gofry. Możesz je przygotować na mleku (gofry waniliowe), na maślance (gofry na maślance), na jogurcie (zielone gofry) czy na mleku roślinnym (gofry bezglutenowe i bez laktozy). W niektórych przepisach dodaje się również do ciasta wodę. Istotnym składnikiem w cieście na gofry jest tłuszcz – na naszej stronie znajdziesz przepisy w którym wykorzystujemy roztopione masło lub po prostu olej roślinny. Najczęstszym spulchniaczem w cieście na gofry jest po prostu proszek do pieczenia. Ten popularny deser możesz również przygotować na bazie drożdży tj. w przepisie na gofry na drożdżach.
Najlepsze przepisy na domowe gofry
Domowe gofry? Nic prostszego! Ten pyszny deser możesz przygotować na kilka sposobów. Z dodatkiem kakao, budyniu czy nawet szpinaku! Te ostatnie świetnie sprawdzą się na przyjęciu dla dzieci. Są zielone i pięknie komponują się z bitą śmietaną i owocami. Dla wielbicieli ptysi przygotowaliśmy gofry z ciasta ptysiowego (parzonego). Przepis na nie podobnie jak w przypadku karpatki czy ptysi opiera się na zaparzeniu mąki, wody i tłuszczu (np. oleju), a następnie dodaniu do tych składników jajek. Podane z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem smakują obłędnie!
Z czym podawać gofry?
Gofry możesz podawać na wiele sposobów. Najczęściej podaje się je z cukrem pudrem, z bitą śmietaną i owocami lub bitą śmietaną i dżemem. Popularne są również sosy owocowe, czekoladowe, toffi, frużeliny (owoce w żelu), a nawet lody! Spraw, że Twoje gofry będą smakować jak te z budki!
Gofry - puszyste i pyszne. Pięknie wyrastają. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną i owocami. Daj się zainspirować przepisami na chrupiące, domowe gofry! Smakują jak te z budki!
Jak zrobić dobre, chrupiące gofry?
Sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. To właśnie białka ubite na sztywno nadają gofrom chrupkości. Pamiętaj o tym, żeby przed przygotowywaniem ciasta na gofry dobrze oddzielić białka od żółtek i żeby jajka były w temperaturze pokojowej (najlepiej kilkudniowe). Pozwoli Ci to uzyskać odpowiednią piankową strukturę białek. Więcej o tym jak dobrze ubić pianę z białek przeczytasz w naszej poradzie. W przygotowywaniu ciasta na gofry zwróć uwagę na to, żeby dodać białka na samym końcu do pozostałych składników i wymieszać je delikatnie rózgą. Aby uzyskać chrupkość, bardzo ważne jest również uprzednie nagrzanie gofrownicy i nieotwieranie jej w trakcie smażenia gofrów. Na sam koniec pamiętaj o tym, żeby wyjąć gofry na kratkę do studzenia. W przeciwnym razie nie odparują, zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję.
Ciasto na gofry
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie ciasta na gofry. Możesz je przygotować na mleku (gofry waniliowe), na maślance (gofry na maślance), na jogurcie (zielone gofry) czy na mleku roślinnym (gofry bezglutenowe i bez laktozy). W niektórych przepisach dodaje się również do ciasta wodę. Istotnym składnikiem w cieście na gofry jest tłuszcz – na naszej stronie znajdziesz przepisy w którym wykorzystujemy roztopione masło lub po prostu olej roślinny. Najczęstszym spulchniaczem w cieście na gofry jest po prostu proszek do pieczenia. Ten popularny deser możesz również przygotować na bazie drożdży tj. w przepisie na gofry na drożdżach.
Najlepsze przepisy na domowe gofry
Domowe gofry? Nic prostszego! Ten pyszny deser możesz przygotować na kilka sposobów. Z dodatkiem kakao, budyniu czy nawet szpinaku! Te ostatnie świetnie sprawdzą się na przyjęciu dla dzieci. Są zielone i pięknie komponują się z bitą śmietaną i owocami. Dla wielbicieli ptysi przygotowaliśmy gofry z ciasta ptysiowego (parzonego). Przepis na nie podobnie jak w przypadku karpatki czy ptysi opiera się na zaparzeniu mąki, wody i tłuszczu (np. oleju), a następnie dodaniu do tych składników jajek. Podane z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem smakują obłędnie!
Z czym podawać gofry?
Gofry możesz podawać na wiele sposobów. Najczęściej podaje się je z cukrem pudrem, z bitą śmietaną i owocami lub bitą śmietaną i dżemem. Popularne są również sosy owocowe, czekoladowe, toffi, frużeliny (owoce w żelu), a nawet lody! Spraw, że Twoje gofry będą smakować jak te z budki!
Jeśli jeszcze nie odkryliście idealnego przepisu na gofry, które po upieczeniu są...
Przepis ten choć o klasyce, jest nieco niekonwencjonalny, ponieważ skierowany do...
Gofry - kto ich nie lubi? :) Gofry podwójnie czekoladowe z dodatkiem bitej...