Gofry - puszyste i pyszne. Pi臋knie wyrastaj膮. Najcz臋艣ciej podawane s膮 z bit膮 艣mietan膮 i owocami. Daj si臋 zainspirowa膰 przepisami na chrupi膮ce, domowe gofry! Smakuj膮 jak te z budki!
Jak zrobi膰 dobre, chrupi膮ce gofry?
Sekret przygotowania chrupi膮cych gofrów tkwi w dobrze ubitych bia艂kach. To w艂a艣nie bia艂ka ubite na sztywno nadaj膮 gofrom chrupko艣ci. Pami臋taj o tym, 偶eby przed przygotowywaniem ciasta na gofry dobrze oddzieli膰 bia艂ka od 偶ó艂tek i 偶eby jajka by艂y w temperaturze pokojowej (najlepiej kilkudniowe). Pozwoli Ci to uzyska膰 odpowiedni膮 piankow膮 struktur臋 bia艂ek. Wi臋cej o tym jak dobrze ubi膰 pian臋 z bia艂ek przeczytasz w naszej poradzie. W przygotowywaniu ciasta na gofry zwró膰 uwag臋 na to, 偶eby doda膰 bia艂ka na samym ko艅cu do pozosta艂ych sk艂adników i wymiesza膰 je delikatnie rózg膮. Aby uzyska膰 chrupko艣膰, bardzo wa偶ne jest równie偶 uprzednie nagrzanie gofrownicy i nieotwieranie jej w trakcie sma偶enia gofrów. Na sam koniec pami臋taj o tym, 偶eby wyj膮膰 gofry na kratk臋 do studzenia. W przeciwnym razie nie odparuj膮, zatrzymaj膮 w sobie wilgo膰 i w rezultacie b臋d膮 mia艂y gumowat膮 konsystencj臋.
Ciasto na gofry
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie ciasta na gofry. Mo偶esz je przygotowa膰 na mleku (gofry waniliowe), na ma艣lance (gofry na ma艣lance), na jogurcie (zielone gofry) czy na mleku ro艣linnym (gofry bezglutenowe i bez laktozy). W niektórych przepisach dodaje si臋 równie偶 do ciasta wod臋. Istotnym sk艂adnikiem w cie艣cie na gofry jest t艂uszcz – na naszej stronie znajdziesz przepisy w którym wykorzystujemy roztopione mas艂o lub po prostu olej ro艣linny. Najcz臋stszym spulchniaczem w cie艣cie na gofry jest po prostu proszek do pieczenia. Ten popularny deser mo偶esz równie偶 przygotowa膰 na bazie dro偶d偶y tj. w przepisie na gofry na dro偶d偶ach.
Najlepsze przepisy na domowe gofry
Domowe gofry? Nic prostszego! Ten pyszny deser mo偶esz przygotowa膰 na kilka sposobów. Z dodatkiem kakao, budyniu czy nawet szpinaku! Te ostatnie 艣wietnie sprawdz膮 si臋 na przyj臋ciu dla dzieci. S膮 zielone i pi臋knie komponuj膮 si臋 z bit膮 艣mietan膮 i owocami. Dla wielbicieli ptysi przygotowali艣my gofry z ciasta ptysiowego (parzonego). Przepis na nie podobnie jak w przypadku karpatki czy ptysi opiera si臋 na zaparzeniu m膮ki, wody i t艂uszczu (np. oleju), a nast臋pnie dodaniu do tych sk艂adników jajek. Podane z roztopionym mas艂em, cukrem i cynamonem smakuj膮 ob艂臋dnie!
Z czym podawa膰 gofry?
Gofry mo偶esz podawa膰 na wiele sposobów. Najcz臋艣ciej podaje si臋 je z cukrem pudrem, z bit膮 艣mietan膮 i owocami lub bit膮 艣mietan膮 i d偶emem. Popularne s膮 równie偶 sosy owocowe, czekoladowe, toffi, fru偶eliny (owoce w 偶elu), a nawet lody! Spraw, 偶e Twoje gofry b臋d膮 smakowa膰 jak te z budki!
Gofry - puszyste i pyszne. Pi臋knie wyrastaj膮. Najcz臋艣ciej podawane s膮 z bit膮 艣mietan膮 i owocami. Daj si臋 zainspirowa膰 przepisami na chrupi膮ce, domowe gofry! Smakuj膮 jak te z budki!
Jak zrobi膰 dobre, chrupi膮ce gofry?
Sekret przygotowania chrupi膮cych gofrów tkwi w dobrze ubitych bia艂kach. To w艂a艣nie bia艂ka ubite na sztywno nadaj膮 gofrom chrupko艣ci. Pami臋taj o tym, 偶eby przed przygotowywaniem ciasta na gofry dobrze oddzieli膰 bia艂ka od 偶ó艂tek i 偶eby jajka by艂y w temperaturze pokojowej (najlepiej kilkudniowe). Pozwoli Ci to uzyska膰 odpowiedni膮 piankow膮 struktur臋 bia艂ek. Wi臋cej o tym jak dobrze ubi膰 pian臋 z bia艂ek przeczytasz w naszej poradzie. W przygotowywaniu ciasta na gofry zwró膰 uwag臋 na to, 偶eby doda膰 bia艂ka na samym ko艅cu do pozosta艂ych sk艂adników i wymiesza膰 je delikatnie rózg膮. Aby uzyska膰 chrupko艣膰, bardzo wa偶ne jest równie偶 uprzednie nagrzanie gofrownicy i nieotwieranie jej w trakcie sma偶enia gofrów. Na sam koniec pami臋taj o tym, 偶eby wyj膮膰 gofry na kratk臋 do studzenia. W przeciwnym razie nie odparuj膮, zatrzymaj膮 w sobie wilgo膰 i w rezultacie b臋d膮 mia艂y gumowat膮 konsystencj臋.
Ciasto na gofry
Istnieje kilka sposobów na przygotowanie ciasta na gofry. Mo偶esz je przygotowa膰 na mleku (gofry waniliowe), na ma艣lance (gofry na ma艣lance), na jogurcie (zielone gofry) czy na mleku ro艣linnym (gofry bezglutenowe i bez laktozy). W niektórych przepisach dodaje si臋 równie偶 do ciasta wod臋. Istotnym sk艂adnikiem w cie艣cie na gofry jest t艂uszcz – na naszej stronie znajdziesz przepisy w którym wykorzystujemy roztopione mas艂o lub po prostu olej ro艣linny. Najcz臋stszym spulchniaczem w cie艣cie na gofry jest po prostu proszek do pieczenia. Ten popularny deser mo偶esz równie偶 przygotowa膰 na bazie dro偶d偶y tj. w przepisie na gofry na dro偶d偶ach.
Najlepsze przepisy na domowe gofry
Domowe gofry? Nic prostszego! Ten pyszny deser mo偶esz przygotowa膰 na kilka sposobów. Z dodatkiem kakao, budyniu czy nawet szpinaku! Te ostatnie 艣wietnie sprawdz膮 si臋 na przyj臋ciu dla dzieci. S膮 zielone i pi臋knie komponuj膮 si臋 z bit膮 艣mietan膮 i owocami. Dla wielbicieli ptysi przygotowali艣my gofry z ciasta ptysiowego (parzonego). Przepis na nie podobnie jak w przypadku karpatki czy ptysi opiera si臋 na zaparzeniu m膮ki, wody i t艂uszczu (np. oleju), a nast臋pnie dodaniu do tych sk艂adników jajek. Podane z roztopionym mas艂em, cukrem i cynamonem smakuj膮 ob艂臋dnie!
Z czym podawa膰 gofry?
Gofry mo偶esz podawa膰 na wiele sposobów. Najcz臋艣ciej podaje si臋 je z cukrem pudrem, z bit膮 艣mietan膮 i owocami lub bit膮 艣mietan膮 i d偶emem. Popularne s膮 równie偶 sosy owocowe, czekoladowe, toffi, fru偶eliny (owoce w 偶elu), a nawet lody! Spraw, 偶e Twoje gofry b臋d膮 smakowa膰 jak te z budki!
Je艣li jeszcze nie odkryli艣cie idealnego przepisu na gofry, które po upieczeniu s膮...
Przepis ten cho膰 o klasyce, jest nieco niekonwencjonalny, poniewa偶 skierowany do...
Gofry - kto ich nie lubi? :) Gofry podwójnie czekoladowe z dodatkiem bitej...