1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Apetyt na Rabarbar

Przepisy z rabarbarem

Kwaskowaty smak rabarbaru poleca się na wiosnę i lato! Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta, desery i konfitury z wykorzystaniem rabarbaru. Nie zabrakło również kompotów!

  1. kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

    Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami 🍓 Pyszne wykorzystanie truskawek w tradycyjnym cieście. Zobacz jak je przygotować!

  2. Beza z rabarbarem i truskawkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Beza z rabarbarem i truskawkami
  3. sorbet truskawkowo - rabarbarowo wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sorbet truskawkowo - rabarbarowy
  4. śmietankowy sernik na zimno z rabarbarem wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Śmietankowy sernik z rabarbarem
  5. sernik z rabarbarem i kruszonką do kawy - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Średni
    Sernik z rabarbarem i kruszonką
  6. ciasto z rabarbarem i bezą wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z rabarbarem i bezą
  7. ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

    Przepis na drożdżówkę z serem, które wyrasta na zimno - w lodówce. Bez zagniatania. Drożdżówka na świeżych drożdżach, ale w wersji dla początkujących! ✮

  8. Galette z rabarbarem i migdałami położone na papierze do pieczenia
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Galette z rabarbarem i migdałami
  9. Crumble bezglutenowe z rabarbarem i truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Crumble bezglutenowe z rabarbarem i truskawkami
  10. Ciasto z rabarbarem na blaszce oprószone cukrem pudrem- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Lekkie ciasto z rabarbarem
  11. dżem rabarbarowy z imbirem na śniadanie,chleb, masło, kawa, truskawki Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem rabarbarowy z imbirem
  12. placek na maślance z rabarbarem i kruszonką - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Placek na maślance z rabarbarem
  13. dżem rabarbarowy z cytrusową nutą w słoiczku z łyżeczką, dżem z rabarbaru z dodatkiem soku z mandarynek oraz skórki i soku z limonki - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą

    Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą. Połączenie rabarbaru z mandarynką i limonką - przyjemny kwaśno-słodki smak, idealny na śniadanie i wspominanie lata.

  14. dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią

Rabarbar to owoc czy warzywo?

Z botanicznego punktu widzenia rabarbar jest warzywem. Ze względu na jego wykorzystanie w ciastach lub napojach traktowany jest jako owoc. Warto połączyć go z innymi słodkimi dodatkami. To własnie truskawki stanowią idealną parę dla rabarbaru. W tym przepisie kwaskowaty smak rabarbaru zostaje świetnie zrównoważony dzięki kruchemu ciastu i dodatkowi truskawek. Świetnym sposobem jest również pokrycie rabarbaru budyniową pianką. Obie propozycje są idealnym deserem na upalne, letnie dni.

Rabarbar - obierać czy nie?

I tak, i nie. Młodych łodyg rabarbaru nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Gotowy nie obrany rabarbar możesz wykorzystać do przygotowania galette z rabarbarem i migdałami. Starsze łodygi należy jednak umyć i obrać ze skórki. W obu przypadkach sprawdza się doskonale i smakuje dokładnie tak samo.

Ciasto z rabarbarem - jakie przygotować?

Na rozpoczęcie wiosennego sezonu najlepiej sprawdzi się lekkie ciasto z rabarbarem przygotowane na bazie oleju, które zasmakuje każdemu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu - w sezonie zagości na waszych stołach bardzo często. Rabarbar również dobrze smakuje w połączeniu z ciastami kruchymi. Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym z dodatkiem prawdziwej wanilii skradnie Twoje serce. Dla tych, którzy lubią puszyste i wilgotne ciasta, polecamy placek z rabarbarem na maślance. Z kolei tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem to idealna alternatywa dla osób, które są na diecie bezglutenowej.

Desery z rabarbarem

Nie ma nic lepszego niż orzeźwiający, owocowy napój w upalny dzień. Kompot rabarbarowy z nutą wanilii świetnie się sprawdzi na tę okazję. Rabarbar w połączeniu z wanilią i sokiem z cytryny świetnie ugasi pragnienie. W upalne dni doskonałym pomysłem będą lody rabarbarowe z sosem truskawkowym. Idealny deser dla dzieci i taki, którego na co dzień nie znajdziesz w lodziarni. Na naszej stronie Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również przepisy na przetwory, np. dżem rabarbarowy z cytrusową nutą czy dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem. Konfitury idealnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania oraz do przekładania nimi ciast. Robiąc przetwory przedłużysz w swoim domu sezon na rabarbar i będziesz mógł się rozsmakować nim również zimą.

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej