1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Apetyt na Rabarbar

Apetyt na Rabarbar

Kwaskowaty smak rabarbaru poleca się na wiosnę i lato! Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta, desery i konfitury z wykorzystaniem rabarbaru. Nie zabrakło również kompotów!

  1. Ciasto z rabarbarem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Lekkie ciasto z rabarbarem

    Lekkie ciasto z rabarbarem to puszyste, lekkie i delikatne ciasto z rabarbarem ❤️ Idealny przepis na majówkę. Zobacz przepis!

  2. kruche ciasto z pianką , truskawkami, rabarbarem i płatkami migdałów
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni

    Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem

  3. placek na maślance z rabarbarem i kruszonką
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Placek na maślance z rabarbarem

  4. dżem rabarbarowy z imbirem na śniadanie,chleb, masło, kawa, truskawki Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Dżem rabarbarowy z imbirem

  5. ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

  6. wegańska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką na niebieskim talerzyku w kwiaty - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni

    Wegańska drożdżówka z rabarbarem

  7. Galette z rabarbarem i migdałami położone na papierze do pieczenia
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Galette z rabarbarem i migdałami

    Galette z rabarbarem i migdałami - niezwykle efektowna tarta! ❤️ Prosta w wykonaniu. Brzeg tarty jest oprószony płatkami migdałowymi, które nadają chrupkości!

  8. Crumble bezglutenowe z rabarbarem i truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Crumble bezglutenowe z rabarbarem i truskawkami

  9. kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

  10. torcik rabarbarowo-cytrynowy
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny

    Torcik rabarbarowo-cytrynowy

  11. kompot rabarbarowy z nutą wanilii, kostkami lodu i miętą
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Kompot rabarbarowy z nutą wanilii

  12. lody rabarbarowe
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    10:00
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Średni

    Lody rabarbarowe z sosem truskawkowym

  13. dzem rabarbarowy z cytrusowa nuta
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą

    Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą. Przyjemny kwaśno-słodki smak, idealny na śniadanie, przywołuje wspomnienie o początku lata. 🥖

  14. dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem na śniadanie
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    4
    Poziom trudności:
    Łatwy

    Dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem

Rabarbar to owoc czy warzywo?

Z botanicznego punktu widzenia rabarbar jest warzywem. Ze względu na jego wykorzystanie w ciastach lub napojach traktowany jest jako owoc. Warto połączyć go z innymi słodkimi dodatkami. To własnie truskawki stanowią idealną parę dla rabarbaru. W tym przepisie kwaskowaty smak rabarbaru zostaje świetnie zrównoważony dzięki kruchemu ciastu i dodatkowi truskawek. Świetnym sposobem jest również pokrycie rabarbaru budyniową pianką. Obie propozycje są idealnym deserem na upalne, letnie dni.

Rabarbar - obierać czy nie?

I tak, i nie. Młodych łodyg rabarbaru nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Gotowy nie obrany rabarbar możesz wykorzystać do przygotowania galette z rabarbarem i migdałami. Starsze łodygi należy jednak umyć i obrać ze skórki. W obu przypadkach sprawdza się doskonale i smakuje dokładnie tak samo.

Ciasta z rabarbarem - jakie przygotować?

Na rozpoczęcie wiosennego sezonu najlepiej sprawdzi się lekkie ciasto z rabarbarem przygotowane na bazie oleju, które zasmakuje każdemu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu - w sezonie zagości na waszych stołach bardzo często. Rabarbar również dobrze smakuje w połączeniu z ciastami kruchymi. Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym z dodatkiem prawdziwej wanilii skradnie Twoje serce. Z kolei tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem to idealna alternatywa dla osób, które są na diecie bezglutenowej.

Desery z rabarbarem

Nie ma nic lepszego niż orzeźwiający, owocowy napój w upalny dzień. Kompot rabarbarowy z nutą wanilii świetnie się sprawdzi na tę okazję. Rabarbar w połączeniu z wanilią i sokiem z cytryny świetnie ugasi pragnienie. W upalne dni doskonałym pomysłem będą lody rabarbarowe z sosem truskawkowym. Idealny deser dla dzieci i taki, którego na co dzień nie znajdziesz w lodziarni. Na naszej stronie Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również przepisy na przetwory, np. dżem rabarbarowy z cytrusową nutą czy dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem. Konfitury idealnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania oraz do przekładania nimi ciast. Robiąc przetwory przedłużysz w swoim domu sezon na rabarbar i będziesz mógł się rozsmakować nim również zimą.

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej