Ciasta i desery z rabarbarem | Przepisy | Wszystkiego Słodkiego

Apetyt na Rabarbar

Kwaskowaty smak rabarbaru poleca się na wiosnę i lato! Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta, desery i konfitury z wykorzystaniem rabarbaru. Nie zabrakło również kompotów!

Rabarbar to owoc czy warzywo?

Z botanicznego punktu widzenia rabarbar jest warzywem. Ze względu na jego wykorzystanie w ciastach lub napojach traktowany jest jako owoc. Warto połączyć go z innymi słodkimi dodatkami. To własnie truskawki stanowią idealną parę dla rabarbaru. W tym przepisie kwaskowaty smak rabarbaru zostaje świetnie zrównoważony dzięki kruchemu ciastu i dodatkowi truskawek. Świetnym sposobem jest również pokrycie rabarbaru budyniową pianką. Obie propozycje są idealnym deserem na upalne, letnie dni.

Rabarbar - obierać czy nie?

I tak, i nie. Młodych łodyg rabarbaru nie trzeba obierać, wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Gotowy nie obrany rabarbar możesz wykorzystać do przygotowania galette z rabarbarem i migdałami. Starsze łodygi należy jednak umyć i obrać ze skórki. W obu przypadkach sprawdza się doskonale i smakuje dokładnie tak samo.

Ciasta z rabarbarem - jakie przygotować?

Na rozpoczęcie wiosennego sezonu najlepiej sprawdzi się lekkie ciasto z rabarbarem przygotowane na bazie oleju, które zasmakuje każdemu. Szybkie i łatwe w przygotowaniu - w sezonie zagości na waszych stołach bardzo często. Rabarbar również dobrze smakuje w połączeniu z ciastami kruchymi. Tarta z rabarbarem i kremem waniliowym z dodatkiem prawdziwej wanilii skradnie Twoje serce. Z kolei tarta bezglutenowa z truskawkami i rabarbarem to idealna alternatywa dla osób, które są na diecie bezglutenowej.

Desery z rabarbarem

Nie ma nic lepszego niż orzeźwiający, owocowy napój w upalny dzień. Kompot rabarbarowy z nutą wanilii świetnie się sprawdzi na tę okazję. Rabarbar w połączeniu z wanilią i sokiem z cytryny świetnie ugasi pragnienie. W upalne dni doskonałym pomysłem będą lody rabarbarowe z sosem truskawkowym. Idealny deser dla dzieci i taki, którego na co dzień nie znajdziesz w lodziarni. Na naszej stronie Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również przepisy na przetwory, np. dżem rabarbarowy z cytrusową nutą czy dżem rabarbarowy z wanilią i kardamonem. Konfitury idealnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania oraz do przekładania nimi ciast. Robiąc przetwory przedłużysz w swoim domu sezon na rabarbar i będziesz mógł się rozsmakować nim również zimą.

  • 1
  • 2