1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki

Pierniki

Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na pierniki - obowiązkowy wypiek na świątecznym stole i nie tylko.

Czym przełożyć piernik?

Przygotowanie tradycyjnego dojrzewającego piernika trwa około czterech tygodni. Tyle czasu potrzeba, aby ciasto leżakowało i dojrzewało w lodówce. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż kolejnym etapem i jednocześnie zwieńczeniem naszej pracy jest pieczenie i przełożenie gotowego wypieku powidłami śliwkowymi. Do przełożenia korzennego ciasta możesz użyć ulubionej konfitury, marmolady, bądź delikatnego śmietankowego kremu przygotowanego na bazie serka mascarpone. Jeżeli cenisz sobie prostotę i czas przygotowania, koniecznie zobacz szybki i łatwy przepis na piernik. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz także prosty przepis na powidła śliwkowe idealne do przełożenia piernika. Niezależnie od wyboru sposobu przygotowania i przełożenia świątecznego wypieku, z pewnością Twoja kuchnia wypełni się pięknym aromatem korzennych przypraw i wprawi Cię w wyjątkowy, świąteczny nastrój!

Jeżeli szukasz inspiracji na świąteczne słodkości z korzenną nutą, koniecznie zobacz przepis na piernikową kostkę karmelową bez pieczenia.

Jakich przypraw użyć do tego świątecznego ciasta?

Korzenny smak piernika zna niemal każdy. Ten ciemny, aromatyczny wypiek z dodatkiem miodu jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu, często utożsamianym z okresem Bożego Narodzenia, jednak równie chętnie przygotowywany jest na inne okazje. Za sprawą korzennej mieszanki, w skład której wchodzi m.in.: cynamon, imbir, kardamon, anyż, goździki, czarny pieprz, ciasto dawniej określane było jako „pierne” (pieprzne), tym samym nawiązywało swoim smakiem i aromatem do intensywności przypraw. Pierniki występują w różnych formach i kształtach. Zazwyczaj przygotowywane są w keksówkach, dużych blachach, lub postaci ciastek oblanych czekoladową polewą i udekorowanych kolorowymi posypkami, bądź bakaliami. Zobacz, w jaki sposób przygotować idealną przyprawę korzenną.

Dlaczego piernik pęka?

Piernik, podobnie jak inne ciasta ma tendencję do pękania w trakcie pieczenia. Najprawdopodobniej przyczyna leży w zbyt wysokiej temperaturze, która wysusza wierzch ciasta.

Pierniki
Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej