Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na pierniki - obowiązkowy wypiek na świątecznym stole i nie tylko.
Piernik to wypiek bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Na Wszytkiego Słodkiego znajdziesz wiele wariacji tego wiątecznego ciasta. Szczególnie polecamy sprawdzony przepis na piernik, który jest szybki w przygotowaniu, piernik staropolski dojrzewający, a także wersje łatwy piernik w wersji wegańskiej. Wszystkie ciasta charakteryzują się niezwykłym korzenym aromatem i wyjątkowym smakiem! Zapraszamy!
Przygotowanie tradycyjnego dojrzewającego piernika trwa około czterech tygodni. Tyle czasu potrzeba, aby ciasto leżakowało i dojrzewało w lodówce. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż kolejnym etapem i jednocześnie zwieńczeniem naszej pracy jest pieczenie i przełożenie gotowego wypieku powidłami śliwkowymi. Do przełożenia korzennego ciasta możesz użyć ulubionej konfitury, marmolady, bądź delikatnego śmietankowego kremu przygotowanego na bazie serka mascarpone. Jeżeli cenisz sobie prostotę i czas przygotowania, koniecznie zobacz szybki i łatwy przepis na piernik. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz także prosty przepis na powidła śliwkowe idealne do przełożenia piernika. Niezależnie od wyboru sposobu przygotowania i przełożenia świątecznego wypieku, z pewnością Twoja kuchnia wypełni się pięknym aromatem korzennych przypraw i wprawi Cię w wyjątkowy, świąteczny nastrój!
Jeżeli szukasz inspiracji na świąteczne słodkości z korzenną nutą, koniecznie zobacz przepis na piernikową kostkę karmelową bez pieczenia.
Korzenny smak piernika zna niemal każdy. Ten ciemny, aromatyczny wypiek z dodatkiem miodu jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu, często utożsamianym z okresem Bożego Narodzenia, jednak równie chętnie przygotowywany jest na inne okazje. Za sprawą korzennej mieszanki, w skład której wchodzi m.in.: cynamon, imbir, kardamon, anyż, goździki, czarny pieprz, ciasto dawniej określane było jako „pierne” (pieprzne), tym samym nawiązywało swoim smakiem i aromatem do intensywności przypraw. Pierniki występują w różnych formach i kształtach. Zazwyczaj przygotowywane są w keksówkach, dużych blachach, lub postaci ciastek oblanych czekoladową polewą i udekorowanych kolorowymi posypkami, bądź bakaliami. Zobacz, w jaki sposób przygotować idealną przyprawę korzenną.
Piernik, podobnie jak inne ciasta ma tendencję do pękania w trakcie pieczenia. Najprawdopodobniej przyczyna leży w zbyt wysokiej temperaturze, która wysusza wierzch ciasta.
Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na pierniki - obowiązkowy wypiek na świątecznym stole i nie tylko.
Piernik to wypiek bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Na Wszytkiego Słodkiego znajdziesz wiele wariacji tego wiątecznego ciasta. Szczególnie polecamy sprawdzony przepis na piernik, który jest szybki w przygotowaniu, piernik staropolski dojrzewający, a także wersje łatwy piernik w wersji wegańskiej. Wszystkie ciasta charakteryzują się niezwykłym korzenym aromatem i wyjątkowym smakiem! Zapraszamy!
Przygotowanie tradycyjnego dojrzewającego piernika trwa około czterech tygodni. Tyle czasu potrzeba, aby ciasto leżakowało i dojrzewało w lodówce. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż kolejnym etapem i jednocześnie zwieńczeniem naszej pracy jest pieczenie i przełożenie gotowego wypieku powidłami śliwkowymi. Do przełożenia korzennego ciasta możesz użyć ulubionej konfitury, marmolady, bądź delikatnego śmietankowego kremu przygotowanego na bazie serka mascarpone. Jeżeli cenisz sobie prostotę i czas przygotowania, koniecznie zobacz szybki i łatwy przepis na piernik. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz także prosty przepis na powidła śliwkowe idealne do przełożenia piernika. Niezależnie od wyboru sposobu przygotowania i przełożenia świątecznego wypieku, z pewnością Twoja kuchnia wypełni się pięknym aromatem korzennych przypraw i wprawi Cię w wyjątkowy, świąteczny nastrój!
Jeżeli szukasz inspiracji na świąteczne słodkości z korzenną nutą, koniecznie zobacz przepis na piernikową kostkę karmelową bez pieczenia.
Korzenny smak piernika zna niemal każdy. Ten ciemny, aromatyczny wypiek z dodatkiem miodu jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu, często utożsamianym z okresem Bożego Narodzenia, jednak równie chętnie przygotowywany jest na inne okazje. Za sprawą korzennej mieszanki, w skład której wchodzi m.in.: cynamon, imbir, kardamon, anyż, goździki, czarny pieprz, ciasto dawniej określane było jako „pierne” (pieprzne), tym samym nawiązywało swoim smakiem i aromatem do intensywności przypraw. Pierniki występują w różnych formach i kształtach. Zazwyczaj przygotowywane są w keksówkach, dużych blachach, lub postaci ciastek oblanych czekoladową polewą i udekorowanych kolorowymi posypkami, bądź bakaliami. Zobacz, w jaki sposób przygotować idealną przyprawę korzenną.
Piernik, podobnie jak inne ciasta ma tendencję do pękania w trakcie pieczenia. Najprawdopodobniej przyczyna leży w zbyt wysokiej temperaturze, która wysusza wierzch ciasta.
Dziś zapraszam na mój sprawdzony przepis na piernik staropolski...
Pyszny, wilgotny, miodowy piernik. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany kakaową...