1. Strona główna
  2. Popularne przepisy
  3. Pierniki

Przepisy na pierniki

Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na pierniki - obowiązkowy wypiek na świątecznym stole i nie tylko.

Przepis na piernik

Piernik to wypiek bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Na Wszytkiego Słodkiego znajdziesz wiele wariacji tego wiątecznego ciasta. Szczególnie polecamy sprawdzony przepis na piernik, który jest  szybki w przygotowaniu, piernik staropolski dojrzewający, a także wersje łatwy piernik w wersji wegańskiej. Wszystkie ciasta  charakteryzują się niezwykłym korzenym aromatem i wyjątkowym smakiem! Zapraszamy!

Czym przełożyć piernik?

Przygotowanie tradycyjnego dojrzewającego piernika trwa około czterech tygodni. Tyle czasu potrzeba, aby ciasto leżakowało i dojrzewało w lodówce. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż kolejnym etapem i jednocześnie zwieńczeniem naszej pracy jest pieczenie i przełożenie gotowego wypieku powidłami śliwkowymi. Do przełożenia korzennego ciasta możesz użyć ulubionej konfitury, marmolady, bądź delikatnego śmietankowego kremu przygotowanego na bazie serka mascarpone. Jeżeli cenisz sobie prostotę i czas przygotowania, koniecznie zobacz szybki i łatwy przepis na piernik. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz także prosty przepis na powidła śliwkowe idealne do przełożenia piernika. Niezależnie od wyboru sposobu przygotowania i przełożenia świątecznego wypieku, z pewnością Twoja kuchnia wypełni się pięknym aromatem korzennych przypraw i wprawi Cię w wyjątkowy, świąteczny nastrój!

Jeżeli szukasz inspiracji na świąteczne słodkości z korzenną nutą, koniecznie zobacz przepis na piernikową kostkę karmelową bez pieczenia.

Jakich przypraw użyć do tego świątecznego ciasta?

Korzenny smak piernika zna niemal każdy. Ten ciemny, aromatyczny wypiek z dodatkiem miodu jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu, często utożsamianym z okresem Bożego Narodzenia, jednak równie chętnie przygotowywany jest na inne okazje. Za sprawą korzennej mieszanki, w skład której wchodzi m.in.: cynamon, imbir, kardamon, anyż, goździki, czarny pieprz, ciasto dawniej określane było jako „pierne” (pieprzne), tym samym nawiązywało swoim smakiem i aromatem do intensywności przypraw. Pierniki występują w różnych formach i kształtach. Zazwyczaj przygotowywane są w keksówkach, dużych blachach, lub postaci ciastek oblanych czekoladową polewą i udekorowanych kolorowymi posypkami, bądź bakaliami. Zobacz, w jaki sposób przygotować idealną przyprawę korzenną.

Dlaczego piernik pęka?

Piernik, podobnie jak inne ciasta ma tendencję do pękania w trakcie pieczenia. Najprawdopodobniej przyczyna leży w zbyt wysokiej temperaturze, która wysusza wierzch ciasta.

Przepisy na pierniki

Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na pierniki - obowiązkowy wypiek na świątecznym stole i nie tylko.

Przepis na piernik

Piernik to wypiek bez którego trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Na Wszytkiego Słodkiego znajdziesz wiele wariacji tego wiątecznego ciasta. Szczególnie polecamy sprawdzony przepis na piernik, który jest  szybki w przygotowaniu, piernik staropolski dojrzewający, a także wersje łatwy piernik w wersji wegańskiej. Wszystkie ciasta  charakteryzują się niezwykłym korzenym aromatem i wyjątkowym smakiem! Zapraszamy!

Czym przełożyć piernik?

Przygotowanie tradycyjnego dojrzewającego piernika trwa około czterech tygodni. Tyle czasu potrzeba, aby ciasto leżakowało i dojrzewało w lodówce. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż kolejnym etapem i jednocześnie zwieńczeniem naszej pracy jest pieczenie i przełożenie gotowego wypieku powidłami śliwkowymi. Do przełożenia korzennego ciasta możesz użyć ulubionej konfitury, marmolady, bądź delikatnego śmietankowego kremu przygotowanego na bazie serka mascarpone. Jeżeli cenisz sobie prostotę i czas przygotowania, koniecznie zobacz szybki i łatwy przepis na piernik. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz także prosty przepis na powidła śliwkowe idealne do przełożenia piernika. Niezależnie od wyboru sposobu przygotowania i przełożenia świątecznego wypieku, z pewnością Twoja kuchnia wypełni się pięknym aromatem korzennych przypraw i wprawi Cię w wyjątkowy, świąteczny nastrój!

Jeżeli szukasz inspiracji na świąteczne słodkości z korzenną nutą, koniecznie zobacz przepis na piernikową kostkę karmelową bez pieczenia.

Jakich przypraw użyć do tego świątecznego ciasta?

Korzenny smak piernika zna niemal każdy. Ten ciemny, aromatyczny wypiek z dodatkiem miodu jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu, często utożsamianym z okresem Bożego Narodzenia, jednak równie chętnie przygotowywany jest na inne okazje. Za sprawą korzennej mieszanki, w skład której wchodzi m.in.: cynamon, imbir, kardamon, anyż, goździki, czarny pieprz, ciasto dawniej określane było jako „pierne” (pieprzne), tym samym nawiązywało swoim smakiem i aromatem do intensywności przypraw. Pierniki występują w różnych formach i kształtach. Zazwyczaj przygotowywane są w keksówkach, dużych blachach, lub postaci ciastek oblanych czekoladową polewą i udekorowanych kolorowymi posypkami, bądź bakaliami. Zobacz, w jaki sposób przygotować idealną przyprawę korzenną.

Dlaczego piernik pęka?

Piernik, podobnie jak inne ciasta ma tendencję do pękania w trakcie pieczenia. Najprawdopodobniej przyczyna leży w zbyt wysokiej temperaturze, która wysusza wierzch ciasta.

  1. Piernik pomidorowy przełożony powidłami śliwkowymi z polewą czekoladową, ozdobiony posypką cukrową - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:05
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik pomidorowy

    A gdyby tak zrobić piernik... z pomidorami? Jeśli zastanawiacie się, czy to ma w...

  2. pierwszy etap piernik staropolski przygotowania ciasta wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    30
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik staropolski dojrzewający
  3. Pokrojony czekoladowy piernik z powidłami i polewą z czekolady obsypany posypką cukrową - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:45
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowy piernik z powidłami
  4. Piernik w kształcie choinki z kremem maślanym wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik choinka
  5. Piernik z bakaliami przełożony powidłami śliwkowymi z polewą czekoladową i złotymi cukrowymi perełkami - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik z bakaliami
  6. pierniczki świateczne dekorowane na choinkę - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    100
    Poziom trudności:
    Średni
    Pierniczki świąteczne
  7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi na talerzyku
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

    Pyszny, wilgotny, miodowy piernik. Przełożony powidłami śliwkowymi i polany kakaową...

  8. piernik wegański przełożony powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą i posypany dużą ilością migdałów - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:55
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Łatwy piernik wegański
  9. piernik przełożony powidłami, na biało-złotym talerzyku Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik - łatwy i szybki przepis
  10. Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami, kremem śmietankowym z nutką cynamonu, polewą czekoladową ozdobioną złotym pisakiem żelowym oraz dekoracją ze złotych suszonych gruszek na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i dekoracją z gruszek
  11. piernik staropolski dojrzewający przekładany powidłami z polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    07:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap
  12. piernik czekoladowy nasączony wiśniówką z kremem z białą czekoladą i korzenną galaretką udekorowany posiekanymi orzechami włoskimi - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Piernik czekoladowy z korzenną polewą
Pierniki
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej