Pyszne, zdrowe i jednocześnie mniej kaloryczne. Ciasta i desery, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Poniżej znajdziesz przepisy na fit wypieki małe i duże, które zostały przygotowane z myślą o osobach, które szukają zdrowszej alternatywy do klasycznych przepisów.
Moja wegańska tarta z nadzieniem czekoladowym na bazie kakao jest najlepszym dowodem na to,...
Roślinne serniki to zdrowa alternatywa dla klasycznego świątecznego wypieku! Możesz...
Uwielbiasz odkrywać nietypowe kulinarne wykorzystanie popularnych składników?...
Wśród lżejszych i zdrowszych przepisów znajdziesz ciasta przygotowane na bazie warzyw tj. marchewka, szpinak czy nawet fasola (zobacz brownie z fasoli). Nie zabrakło też deserów, które są słodzone daktylami czy bananami. Trufle z cieciorki czy kulki rafaello ideanie sprawdzą się jako mała, słodka przekąska dla osób dbających o linię. Ciasta i desery z dodatkiem awokado dostarczą Ci znaczne ilości witamin i mineralów, a także sporą dawkę dobrego nastroju!
Przepisy z tej kategorii zawierają w swoich składnikach płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, kaszę jaglaną, amarantus, mąkę orzechową, migdałową, ryżową czy kasztanową. Cukier często został zastąpiony daktylami czy bananami. Zdrowsze ciasta często w swoim składzie zawierają cukier brzozowy czy kokosowy o niższym indeksie glikemicznym.
Możliwe jest przygotowanie ciasta fit bez glutenu czy bez jajek. W tej tarcie bez jajek zwykły cukier został zastąpiony daktylami i bananami. Bezglutenowe ciasto lub deser można również przygotować w lżejszej wersji. Do bezglutenowych kulek z kaszy jaglanej został wykorzystany cukier brzozowy (ksylitol), który ma bardzo niski indeks glikemiczny.