1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Brownie i blondie
  4. Karmelowe blondie

Karmelowe blondie

karmelowe blondie wszystkiego słodkiego
karmelowe blondie wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Odwieczny konflikt "brunetki czy blondynki" przeniósł się także do kuchennej przestrzeni 😁 Obok wilgotnego, czekoladowego brownie stanęła we szranki jej jasna wersja, czyli blondie. Klasycznie przygotowane na bazie białej czekolady, która w moim przepisie ustąpiła miejsca karmelowym nutom. Jak wyszło? Najpyszniej!

Brązowy cukier doskonale podkreśla karmelowy smak czekolady i nadaje ciastu piękny kolor. Karmelowe blondie jest przyjemnie wilgotne i znika w mgnieniu oka. W przepisie wykorzystałam czekoladę w kaletkach, która podczas pieczenia ruzpuszcza się, uwalniając nuty toffi z odrobiną soli. Prawdziwa uczta dla wielbicieli karmelowej czekolady!🤎

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Callebaut, Dr. Oetker oraz Lurpak.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta

  • Krok 1

    Masło rozpuść. Odstaw do przestudzenia.

    w szklanej miseczce rozpuszczone masło Lurpak obok w szklance brązowy cukier
  • Krok 2

    Dodaj brązowy cukier i jajka.

    w szklanej miseczce rozpuszczone masło z cukrem i jajkami
  • Krok 3

    Dodaj pastę z wanilii Bourbon. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj.

    w misce masa na ciasto blondie obok pasta z wanilii Dr. Oetkera, proszek do pieczenia i mąka
  • Krok 4

    Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    kwadratowa foremka wyłożona papierem do pieczenia, w misce masa na karmelowe blondie
  • Krok 5

    Do ciasta wmieszaj karmelowe kaletki czekolady. Piecz w 190°C przez około 25 minut.

    w foremce nieupieczone ciasto blondie z karmelową czekoladą Gold Callebaut
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/brownie-i-blondie/karmelowe-blondie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej