Klasyczna szarlotka na kruchym cieście, a może szybki placek z jabłkami? Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta z dodatkiem jabłek! Idealne na jesienne dni i nie tylko!
Ciasto z musem jabłkowym - hit jesiennych wypieków - 🍎🍏. Pyszny mus jabłkowy pomiędzy kruchym ciastem to prosty przepis na najlepsze ciasto do kawy. Spróbuj!
Wypróbuj przepis na pyszną karmelową szarlotkę!🍏 Tym razem w nieco bardziej nowoczesnej wersji - jako monoporcja.🍮
Upiecz na weekend serowe ciasto z jabłkami. W przepisie oprócz jabłek znajdziesz także masę budyniową, dżem morelowy i płatki migdałów. Sprawdź przepis!
Jabłka od lat są jednymi z najchętniej uprawianych owoców zarówno w Polsce, jak i na świecie. Zachwycają nie tylko różnorodnością odmian (jest ich blisko 10 tysięcy!) ale przede wszystkim smakiem i szerokim zastosowaniem. Smak jabłek jest znany każdemu. Dlatego jabłka chętnie wykorzystywane są do przygotowywania drożdżówek, ciast i deserów. Jednym z najpopularniejszych wypieków jest klasyczna szarlotka - to smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Charakteryzuje się prażonymi jabłkami i aromatycznym cynamonem, który sprawi, że Twoja kuchnia wypełni się niesamowitym zapachem! Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów na szarlotkę również w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej! Szarlotka z dużą ilością jabłek i idealna szarlotka na kruchym cieście zachwycają wyglądem i prostotą przygotowania. Serwowane z bitą śmietaną lub lodami będą smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy. W Stanach Zjednoczonych popularne jest American Pie, czyli szarlotka amerykańska, której spód stanowi ciasto francuskie lub kruche. Ta amerykańska wersja zazwyczaj serwowana jest na ciepło lub zimno z bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Warto wspomnieć, że jabłka chętnie wykorzystywane są do przygotowania strucli. Prawdziwą klasyką jest strucla drożdżowa z jabłkami. Puszyste, drożdżowe ciasto, apetyczna kruszonka z pewnością umili jesienne wieczory. W tym przepisie jabłka można zastąpić również innymi dodatkami takimi jak: mak, czy cukier z cynamonem. Nie zapominajmy o szybkim placku z jabłkami dla niespodziewanych gości i o pieczonych jabłkach idealnych na zimowe wieczory.
Tradycyjne drożdżowe racuchy z jabłkami będą idealnym pomysłem na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Delikatne, puszyste ciasto i pachnące jabłka możesz zjeść ze swoimi ulubionymi dodatkami! Polecamy również wegańską wersję drożdżowych racuchów z jabłkami bez jajek.
Wielu miłośników ciast z jabłkami uważa, że szarlotka i jabłecznik są tym samym wypiekiem, jednak nic bardziej mylnego! Pomiędzy tymi dwoma smacznymi wypiekami istnieje pewna różnica. Popularna szarlotka to rodzaj ciasta, którego spód stanowi ciasto kruche lub półkruche, a we wnętrzu niekoniecznie muszą znajdować się jabłka. Z kolei jabłecznik to ciasto z jabłkami, jednak na dowolnym spodzie, najczęściej: drożdżowym, biszkoptowym, czy francuskim.
Dobór odpowiedniej odmiany jabłek to klucz do udanego i smacznego ciasta. Do przygotowania szarlotki najlepiej sprawdzą się popularne odmiany: szara reneta oraz antonówka, a także papierówka. Więcej na temat odmian jabłek znajdziesz w naszej poradzie. Pamiętaj, aby jabłka na szarlotkę nie miały oznak gnicia, które z pewnością wpłyną na smak Twojego wypieku!