1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Jabłkowa fantazja

Ciasta i desery z jabłkami

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście, a może szybki placek z jabłkami? Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta z dodatkiem jabłek! Idealne na jesienne dni i nie tylko!

  1. Przekrojona na pół monoporcja karmelowa szarlotka - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    07:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Trudny
    Monoporcja karmelowa szarlotka

    Wypróbuj przepis na pyszną karmelową szarlotkę!🍏 Tym razem w nieco bardziej nowoczesnej wersji - jako monoporcja.🍮

  2. ciasto francuskie na słodko wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Bułeczki z ciasta francuskiego z jabłkami
  3. Jeden kawałek szarlotki wegańskiej na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:35
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka wegańska z kruszonką
  4. roślinna szarlotka z budyniem posypana cukrem pudrem na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:10
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegańska szarlotka z budyniem
  5. szarlotka na kruchym cieście z rozmarynem, posypana cukrem pudrem
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka na kruchym cieście z rozmarynem
  6. Ryż zapiekany z jabłkami i migdałami w białej formie ceramicznej i na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:20
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ryż zapiekany z jabłkami
  7. szarlotka bezglutenowa z lodami waniliowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka bezglutenowa

    Szarlotkę bezglutenową - prosty przepis 😍 Ciasto z mąki migdałowej i płatków owsianych , pyszne i kruche a pomiędzy nadzienie z prażonych jabłek.

  8. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym na białym talerzyku w kropki. Obok w słoiczku sos cynamonowy, kawałki ciasta na desce i biały wazon z kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym
  9. na papierze do pieczenia galette z jabłkami i serem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Rustykalne galette z jabłkami i serem
  10. Jabłka w czarnym karmelu na halloween z nietoperzami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Trudny
    Jabłka w czarnym karmelu
  11. kawałek szybkiego placka z jabłkami posypanego cukrem pudrem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybki placek z jabłkami
  12. tarta z jabłkami wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta z jabłkami
  13. Roślinna szarlotka alpejska z wegańską bitą śmietanką, oprószona cynamonem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    05:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Roślinna szarlotka alpejska

    Szarlotka alpejska, ale tym razem w wersji roślinnej i bardziej nowoczesnej odsłonie!🍏 Koniecznie wypróbuj ten przepis.🥧

  14. Tarta tatin z jabłkami i wanilią na drewnianej desce - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:25
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tarta tatin

Przepisy na ciasta i desery z jabłkami

Jabłka od lat są jednymi z najchętniej uprawianych owoców zarówno w Polsce, jak i na świecie. Zachwycają nie tylko różnorodnością odmian (jest ich blisko 10 tysięcy!) ale przede wszystkim smakiem i szerokim zastosowaniem. Smak jabłek jest znany każdemu. Dlatego jabłka chętnie wykorzystywane są do przygotowywania drożdżówek, ciast i deserów. Jednym z najpopularniejszych wypieków jest klasyczna szarlotka - to smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Charakteryzuje się prażonymi jabłkami i aromatycznym cynamonem, który sprawi, że Twoja kuchnia wypełni się niesamowitym zapachem! Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów na szarlotkę również w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej! Szarlotka z dużą ilością jabłekidealna szarlotka na kruchym cieście zachwycają wyglądem i prostotą przygotowania. Serwowane z bitą śmietaną lub lodami będą smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy. W Stanach Zjednoczonych popularne jest American Pie, czyli szarlotka amerykańska, której spód stanowi ciasto francuskie lub kruche. Ta amerykańska wersja zazwyczaj serwowana jest na ciepło lub zimno z bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Warto wspomnieć, że jabłka chętnie wykorzystywane są do przygotowania strucli. Prawdziwą klasyką jest strucla drożdżowa z jabłkami. Puszyste, drożdżowe ciasto, apetyczna kruszonka z pewnością umili jesienne wieczory. W tym przepisie jabłka można zastąpić również innymi dodatkami takimi jak: mak, czy cukier z cynamonem. Nie zapominajmy o szybkim placku z jabłkami dla niespodziewanych gości i o pieczonych jabłkach idealnych na zimowe wieczory. 

Tradycyjne drożdżowe racuchy z jabłkami będą idealnym pomysłem na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Delikatne, puszyste ciasto i pachnące jabłka możesz zjeść ze swoimi ulubionymi dodatkami! Polecamy również wegańską wersję drożdżowych racuchów z jabłkami bez jajek.

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Wielu miłośników ciast z jabłkami uważa, że szarlotka i jabłecznik są tym samym wypiekiem, jednak nic bardziej mylnego! Pomiędzy tymi dwoma smacznymi wypiekami istnieje pewna różnica. Popularna szarlotka to rodzaj ciasta, którego spód stanowi ciasto kruche lub półkruche, a we wnętrzu niekoniecznie muszą znajdować się jabłka. Z kolei jabłecznik to ciasto z jabłkami, jednak na dowolnym spodzie, najczęściej: drożdżowym, biszkoptowym, czy francuskim.

Papierówka, antonówka, a może szara reneta?

Dobór odpowiedniej odmiany jabłek to klucz do udanego i smacznego ciasta. Do przygotowania szarlotki najlepiej sprawdzą się popularne odmiany: szara reneta oraz antonówka, a także papierówka. Więcej na temat odmian jabłek znajdziesz w naszej poradzie. Pamiętaj, aby jabłka na szarlotkę nie miały oznak gnicia, które z pewnością wpłyną na smak Twojego wypieku!

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej