1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Jabłkowa fantazja

Ciasta i desery z jabłkami

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście, a może szybki placek z jabłkami? Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na ciasta z dodatkiem jabłek! Idealne na jesienne dni i nie tylko!

  1. Jabłka pod kruszonką podane z lodami waniliowymi na białym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:15
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Jabłka pod kruszonką

    Jabłka pod kruszonką to jeden z tych deserów, który sprawdza się zawsze! Niezależnie od pory roku czy pogody. To deser idealny i dla każdego!

  2. ciasto z musem jabłkowym na talerzyku- Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasto z musem jabłkowym
  3. prażone jabłka z wanilia i cynamonem do słoika - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Prażone jabłka
  4. mus jabłkowy z wanilią do ciast i deserów - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Mus jabłkowy
  5. szarlotka bezglutenowa z lodami waniliowymi - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szarlotka bezglutenowa
  6. wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym na białym talerzyku w kropki. Obok w słoiczku sos cynamonowy, kawałki ciasta na desce i biały wazon z kwiatami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Wegański placek z jabłkami i sosem cynamonowym

    Wegański placek z jabłkami to łatwy i szybki przepis na ciasto z jabłkami idealne na weekend. 🍎 Przed podaniem polej je cynamonowym sosem! Mniam!😍

  7. na papierze do pieczenia galette z jabłkami i serem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Rustykalne galette z jabłkami i serem
  8. Jabłka w czarnym karmelu na halloween z nietoperzami.
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Trudny
    Jabłka w czarnym karmelu
  9. Jabłka w czerwonym karmelu
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Średni
    Jabłka w czerwonym karmelu
  10. Jabłecznik z bitą śmietaną i cynamonem
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Jabłecznik z bitą śmietaną
  11. Jogurtowe drożdżówki z jabłkami - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:30
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Średni
    Jogurtowe drożdżówki z jabłkiem
  12. Kawałek tortu jabłkowego na talerzyku
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort jabłkowy

    Tort jabłkowy w odsłonie z rodzynkami, cynamonem i migdałami. Ciasto które możesz zrobić przez cały rok. ☆ Koniecznie zobacz przepis ☆

  13. Kruche ciasteczka jabłkowe - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Średni
    Kruche ciasteczka jabłkowe

Przepisy na ciasta i desery z jabłkami

Jabłka od lat są jednymi z najchętniej uprawianych owoców zarówno w Polsce, jak i na świecie. Zachwycają nie tylko różnorodnością odmian (jest ich blisko 10 tysięcy!) ale przede wszystkim smakiem i szerokim zastosowaniem. Smak jabłek jest znany każdemu. Dlatego jabłka chętnie wykorzystywane są do przygotowywania drożdżówek, ciast i deserów. Jednym z najpopularniejszych wypieków jest klasyczna szarlotka - to smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Charakteryzuje się prażonymi jabłkami i aromatycznym cynamonem, który sprawi, że Twoja kuchnia wypełni się niesamowitym zapachem! Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów na szarlotkę również w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej! Szarlotka z dużą ilością jabłekidealna szarlotka na kruchym cieście zachwycają wyglądem i prostotą przygotowania. Serwowane z bitą śmietaną lub lodami będą smacznym dodatkiem do popołudniowej kawy. W Stanach Zjednoczonych popularne jest American Pie, czyli szarlotka amerykańska, której spód stanowi ciasto francuskie lub kruche. Ta amerykańska wersja zazwyczaj serwowana jest na ciepło lub zimno z bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Warto wspomnieć, że jabłka chętnie wykorzystywane są do przygotowania strucli. Prawdziwą klasyką jest strucla drożdżowa z jabłkami. Puszyste, drożdżowe ciasto, apetyczna kruszonka z pewnością umili jesienne wieczory. W tym przepisie jabłka można zastąpić również innymi dodatkami takimi jak: mak, czy cukier z cynamonem. Nie zapominajmy o szybkim placku z jabłkami dla niespodziewanych gości i o pieczonych jabłkach idealnych na zimowe wieczory. 

Tradycyjne drożdżowe racuchy z jabłkami będą idealnym pomysłem na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Delikatne, puszyste ciasto i pachnące jabłka możesz zjeść ze swoimi ulubionymi dodatkami! Polecamy również wegańską wersję drożdżowych racuchów z jabłkami bez jajek.

Czym się różni szarlotka od jabłecznika?

Wielu miłośników ciast z jabłkami uważa, że szarlotka i jabłecznik są tym samym wypiekiem, jednak nic bardziej mylnego! Pomiędzy tymi dwoma smacznymi wypiekami istnieje pewna różnica. Popularna szarlotka to rodzaj ciasta, którego spód stanowi ciasto kruche lub półkruche, a we wnętrzu niekoniecznie muszą znajdować się jabłka. Z kolei jabłecznik to ciasto z jabłkami, jednak na dowolnym spodzie, najczęściej: drożdżowym, biszkoptowym, czy francuskim.

Papierówka, antonówka, a może szara reneta?

Dobór odpowiedniej odmiany jabłek to klucz do udanego i smacznego ciasta. Do przygotowania szarlotki najlepiej sprawdzą się popularne odmiany: szara reneta oraz antonówka, a także papierówka. Więcej na temat odmian jabłek znajdziesz w naszej poradzie. Pamiętaj, aby jabłka na szarlotkę nie miały oznak gnicia, które z pewnością wpłyną na smak Twojego wypieku!

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej