Ciasta i desery z dynią o pięknej pomarańczowej barwie. Warzywo, które idealnie sprawdza się do wypieków. Zobacz nasze przepisy na tarty, serniki, muffinki czy chlebek dyniowy.
Babka z dynią i matchą - zdrowe urozmaicenie tradycyjnej babki. Ciasto jest proste do wykonania, a efekt wizualny zaskakuje! ☆ Zobacz przepis krok po kroku ☆☕
Przepis na ciasto dyniowo-czekoladowe. Dyniowy blat ciasta pachnący przyprawą pumkun pie i czekoladowy z czarnym kakao, przełożone kremem kajmakowym. 🍫🍂
Tarta dyniowa z bezą to idealne ciasto na jesień. Masa dyniowa z korzenną nutą, na ciemnym spodzie z bezą Masz ochotę spróbować?
Z dyni możesz przygotować rozmaite zupy, potrawy czy sałatki. Dynia daje też szereg możliwości w zakresie ciast, deserów, a także dżemów, konfitur czy chutney. Jej piękny kolor i łagodny smak dobrze komponuje się w wypiekach. W słodkich przepisach najczęściej wykorzystywana jest dynia Hokkaido.
Wypieki z dynią cieszą się coraz większą popularnością. Dynia świetnie komponuje się z czekoladą np. w przepisie na ciasto dyniowo-czekoladowe . Puree z dyni możesz również dodać do muffinek, sernika, chlebka odrywanego , babki czy ciasteczek owsianych . Dynia w połączeniu z pomarańczą i jogurtem może stanowić pyszne wypełnienie tarty na słodko . Z dyni, śmietanki i mascarpone możesz przygotować pyszny krem do bezy i nie tylko. Jesienne ciasto warto „doprawić” przyprawą do dyni (Pumpkin Pie). Ta mieszanka korzennych przypraw dobrze sprawdzi się do tarty z dyniowym nadzieniem ,ale także do innych słodkich jesiennych przepisów.
Do ciasta z dynią niezbędne jest zazwyczaj puree z dyni. W celu przygotowania takiego puree wystarczy, że pokroisz dynię na mniejsze kawałki, usuniesz z niej pestki i włożysz do piekarnika (uprzednio wyłożonego papierem do pieczenia). Tak przygotowane kawałki dyni należy piec do miękkości w temperaturze 200 °C przez około 35-40 minut. Kiedy kawałki dyni ostygną, wyjmij miąższ łyżeczką i zblenduj na mus. Możesz go przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić i wykorzystać do ciasta, deseru czy zupy w późniejszym terminie Szczegółowe wskazówki jak zrobić puree znajdziesz w tym przepisie .
Istnieje kilka jej odmian. Najbardziej popularną jest dynia Hokkaido. To ją możemy zazwyczaj spotkać w supermarketach czy na lokalnym rynku. Dynia ta ma jasnopomarańczowy lub odrobinę zielony kolor i pomarańczowy miąższ. Jej skórka jest jadalna mimo tego, że może się wydawać, że jest dość twarda i gruba. Świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach. Kolejna odmiana dyni to dyna makaronowa (spaghetti squash) . Ma włóknista strukturę i neutralny smak. Po upieczeniu jej wnętrze przypomina spaghetti. Natomiast dynia prowansalska ma intensywny smak i bardzo pomarańczowy miąższ i jest coraz częściej wykorzystywana w wypiekach czy daniach wytrawnych.