Ciasta i desery z dynią o pięknej pomarańczowej barwie. Warzywo, które idealnie sprawdza się do wypieków. Zobacz nasze przepisy na tarty, serniki, muffinki czy chlebek dyniowy.
Pyszne słodkie śniadanie, które możesz przygotować dzień wcześniej! Sprawdź przepis na wegańskie dyniowe muffinki bez cukru! 🎃 Poczuj jesienną atmosferę! 🍂
Tarta dyniowa z bezą to idealne ciasto na jesień. Masa dyniowa z korzenną nutą, na ciemnym spodzie z bezą Masz ochotę spróbować?
Przyprawa do dyni "Pumpkin Pie" to mieszanka korzennych specjałów - idealny dodatek do wielu jesiennych przepisów. Zobacz przepis 🍂
Z dyni możesz przygotować rozmaite zupy, potrawy czy sałatki. Dynia daje też szereg możliwości w zakresie ciast, deserów, a także dżemów, konfitur czy chutney. Jej piękny kolor i łagodny smak dobrze komponuje się w wypiekach. W słodkich przepisach najczęściej wykorzystywana jest dynia Hokkaido.
Wypieki z dynią cieszą się coraz większą popularnością. Dynia świetnie komponuje się z czekoladą np. w przepisie na ciasto dyniowo-czekoladowe . Puree z dyni możesz również dodać do muffinek, sernika, chlebka odrywanego , babki czy ciasteczek owsianych . Dynia w połączeniu z pomarańczą i jogurtem może stanowić pyszne wypełnienie tarty na słodko . Z dyni, śmietanki i mascarpone możesz przygotować pyszny krem do bezy i nie tylko. Jesienne ciasto warto „doprawić” przyprawą do dyni (Pumpkin Pie). Ta mieszanka korzennych przypraw dobrze sprawdzi się do tarty z dyniowym nadzieniem ,ale także do innych słodkich jesiennych przepisów.
Do ciasta z dynią niezbędne jest zazwyczaj puree z dyni. W celu przygotowania takiego puree wystarczy, że pokroisz dynię na mniejsze kawałki, usuniesz z niej pestki i włożysz do piekarnika (uprzednio wyłożonego papierem do pieczenia). Tak przygotowane kawałki dyni należy piec do miękkości w temperaturze 200 °C przez około 35-40 minut. Kiedy kawałki dyni ostygną, wyjmij miąższ łyżeczką i zblenduj na mus. Możesz go przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić i wykorzystać do ciasta, deseru czy zupy w późniejszym terminie Szczegółowe wskazówki jak zrobić puree znajdziesz w tym przepisie .
Istnieje kilka jej odmian. Najbardziej popularną jest dynia Hokkaido. To ją możemy zazwyczaj spotkać w supermarketach czy na lokalnym rynku. Dynia ta ma jasnopomarańczowy lub odrobinę zielony kolor i pomarańczowy miąższ. Jej skórka jest jadalna mimo tego, że może się wydawać, że jest dość twarda i gruba. Świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach. Kolejna odmiana dyni to dyna makaronowa (spaghetti squash) . Ma włóknista strukturę i neutralny smak. Po upieczeniu jej wnętrze przypomina spaghetti. Natomiast dynia prowansalska ma intensywny smak i bardzo pomarańczowy miąższ i jest coraz częściej wykorzystywana w wypiekach czy daniach wytrawnych.