DynioweLove

Ciasta i desery z dynią o pięknej pomarańczowej barwie. Warzywo, które idealnie sprawdza się do wypieków. Zobacz nasze przepisy na tarty, serniki, muffinki czy chlebek dyniowy. 

Dynia – co z nią zrobić?

Z dyni możesz przygotować rozmaite zupy, potrawy czy sałatki. Dynia daje też szereg możliwości w zakresie ciast, deserów, a także dżemów, konfitur czy chutney. Jej piękny kolor i łagodny smak dobrze komponuje się w wypiekach. W słodkich przepisach najczęściej wykorzystywana jest dynia Hokkaido.

Dynia na słodko

Wypieki z dynią cieszą się coraz większą popularnością. Dynia świetnie komponuje się z czekoladą np. w przepisie na ciasto dyniowo-czekoladowe . Puree z dyni możesz również dodać do muffinek, sernika, chlebka odrywanego , babki czy ciasteczek owsianych . Dynia w połączeniu z pomarańczą i jogurtem może stanowić pyszne wypełnienie tarty na słodko . Z dyni, śmietanki i mascarpone możesz przygotować pyszny krem do bezy i nie tylko. Jesienne ciasto warto „doprawić” przyprawą do dyni (Pumpkin Pie). Ta mieszanka korzennych przypraw dobrze sprawdzi się do tarty z dyniowym nadzieniem ,ale także do innych słodkich jesiennych przepisów.

Puree z dyni

Do ciasta z dynią niezbędne jest zazwyczaj puree z dyni. W celu przygotowania takiego puree wystarczy, że pokroisz dynię na mniejsze kawałki, usuniesz z niej pestki i włożysz do piekarnika (uprzednio wyłożonego papierem do pieczenia). Tak przygotowane kawałki dyni należy piec do miękkości w temperaturze 200 °C przez około 35-40 minut. Kiedy kawałki dyni ostygną, wyjmij miąższ łyżeczką i zblenduj na mus. Możesz go przechowywać do tygodnia w lodówce lub zamrozić i wykorzystać do ciasta, deseru czy zupy w późniejszym terminie Szczegółowe wskazówki jak zrobić puree znajdziesz w tym przepisie .

Jakie są odmiany dyni?

Istnieje kilka jej odmian. Najbardziej popularną jest dynia Hokkaido. To ją możemy zazwyczaj spotkać w supermarketach czy na lokalnym rynku. Dynia ta ma jasnopomarańczowy lub odrobinę zielony kolor i pomarańczowy miąższ. Jej skórka jest jadalna mimo tego, że może się wydawać, że jest dość twarda i gruba. Świetnie sprawdzi się w ciastach i deserach. Kolejna odmiana dyni to dyna makaronowa (spaghetti squash) . Ma włóknista strukturę i neutralny smak. Po upieczeniu jej wnętrze przypomina spaghetti. Natomiast dynia prowansalska ma intensywny smak i bardzo pomarańczowy miąższ i jest coraz częściej wykorzystywana w wypiekach czy daniach wytrawnych.

  • 1
  • 2