1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Strucla drożdżowa z jabłkami, czyli klasyka wśród drożdżowych przepisów, wzbogacona jesiennymi dodatkami. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne... Musicie pamiętać, że jabłka powinny być dobrze uprażone. Jeśli mają niewiele soku, to strucla ładnie wyrośnie i będzie dobrze upieczona. Do wypełnienia, zamiast jabłek, możecie użyć maku albo cynamonu z cukrem... Będzie równie pysznie! Całość posypałam apetyczną kruszonką, która idealnie pasuje do nadzienia, które wybrałam. Zapach jabłek prażonych z cynamonem kojarzy się z jesiennymi wieczorami, spędzonymi w gronie najbliższych.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie dodaj pozostałe suche składniki, a potem mleko, jajka i miękkie masło.

  • Krok 3

    Zagnieć wszystko razem i wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h, aż do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

Nadzienie z jabłek:

  • Krok 4

    W czasie, gdy ciasto wyrasta, umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Pokrojone jabłka umieść w szerszym garnku, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. 

  • Krok 5

    Całość podgrzewaj, na wysokiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Praż jabłka ok. 15 minut aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Po uprażeniu wystudź.

Ciasto:

  • Krok 6

    Przygotuj dwie foremki keksówki (wymiary 25x10) i wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. 

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40x20 cm. Na ciasto wyłóż równomiernie prażone jabłka, zaczynając od dłuższego boku. 

  • Krok 8

    Zwiń ciasto tylko do połowy jego szerokości, następnie zwiń do środka od strony drugiego, długiego boku.

  • Krok 9

    Struclę przetnij na pół i każdą połówkę włóż do keksówki.

Kruszonka:

  • Krok 10

    Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć razem. Strucle posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.

  • Krok 11

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 min.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej