1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami z cynamonem oraz z waniliową kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
Strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami z cynamonem oraz z waniliową kruszonką - Wszystkiego Słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

🍎 Strucla drożdżowa z jabłkami czyli klasyka wśród drożdżowych przepisów. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne. Zapach jabłek prażonych z cynamonem kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami spędzonymi w gronie najbliższych. 🍁 Całość posypałam apetyczną kruszonką, która idealnie pasuje do jabłkowego nadzienia. 

Pamiętaj, aby jabłka były dobrze uprażone. Jeśli będą mieć niewiele soku, to strucla ładnie wyrośnie i będzie dobrze upieczona. Do wypełnienia, zamiast jabłek, możesz użyć także maku albo cynamonu z cukrem. Będzie równie pysznie! 😃

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie strucli drożdżowej z jabłkami:

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Następnie dodaj pozostałe suche składniki, a potem mleko, jajka i miękkie masło.

  • Krok 3

    Zagnieć wszystko razem i wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż do podwojenia objętości.

Nadzienie z jabłek:

  • Krok 4

    W czasie, gdy ciasto wyrasta, umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Pokrojone jabłka umieść w szerszym garnku, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. 

  • Krok 5

    Jabłka podgrzewaj na wysokiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Praż je przez ok. 15 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Wystudź.

Ciasto na struclę cd.:

  • Krok 6

    Przygotuj dwie foremki keksówki (wymiary 25 cm x 10 cm) i wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. 

  • Może się przydać

    Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 25 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

  • Krok 7

    Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm. Na ciasto wyłóż równomiernie prażone jabłka, zaczynając od dłuższego boku. 

  • Krok 8

    Zwiń ciasto tylko do połowy jego szerokości, następnie zwiń do środka od strony drugiego, długiego boku.

  • Krok 9

    Struclę przetnij na pół i każdą z połówek włóż do keksówek.

Kruszonka:

  • Krok 10

    Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć. Strucle posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

  • Krok 11

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Wyrośnięte ciasto piecz przez ok. 40 - 45 minut.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/strucla-drozdzowa-z-jablkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej