Szarlotki i ciasta z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami

  • 03:00
  • 24
  • Średni
03:00
24
Średni

Strucla drożdżowa z jabłkami, czyli klasyka wśród drożdżowych przepisów, wzbogacona jesiennymi dodatkami. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne... Musicie pamiętać, że jabłka powinny być dobrze uprażone. Jeśli mają niewiele soku, to strucla ładnie wyrośnie i będzie dobrze upieczona. Do wypełnienia, zamiast jabłek, możecie użyć maku albo cynamonu z cukrem... Będzie równie pysznie! Całość posypałam apetyczną kruszonką, która idealnie pasuje do nadzienia, które wybrałam. Zapach jabłek prażonych z cynamonem kojarzy się z jesiennymi wieczorami, spędzonymi w gronie najbliższych.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła
Nadzienie z jabłek:
  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 100 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70-80 g masła
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 3 łyżki wody do posmarowania
Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła
Nadzienie z jabłek:
  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 100 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70-80 g masła
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 3 łyżki wody do posmarowania
Zobacz ten przepis na ws.pl
Szarlotki i ciasta z jabłkami ->

Przepisy z kategorii Szarlotki i ciasta z jabłkami