Szarlotki i ciasta z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami

Strucla drożdżowa z jabłkami

  • 03:00
  • 24
  • Średni
03:00
24
Średni

Strucla drożdżowa z jabłkami, czyli klasyka wśród drożdżowych przepisów, wzbogacona jesiennymi dodatkami. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne... Musicie pamiętać, że jabłka powinny być dobrze uprażone. Jeśli mają niewiele soku, to strucla ładnie wyrośnie i będzie dobrze upieczona. Do wypełnienia, zamiast jabłek, możecie użyć maku albo cynamonu z cukrem... Będzie równie pysznie! Całość posypałam apetyczną kruszonką, która idealnie pasuje do nadzienia, które wybrałam. Zapach jabłek prażonych z cynamonem kojarzy się z jesiennymi wieczorami, spędzonymi w gronie najbliższych.

Składniki

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła
Nadzienie z jabłek:
  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 100 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70-80 g masła
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 3 łyżki wody do posmarowania
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Następnie dodaj pozostałe suche składniki, a potem mleko, jajka i miękkie masło.

Krok 3

Zagnieć wszystko razem i wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h, aż do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).

Nadzienie z jabłek:

Krok 4

W czasie, gdy ciasto wyrasta, umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Pokrojone jabłka umieść w szerszym garnku, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. 

Krok 5

Całość podgrzewaj, na wysokiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Praż jabłka ok. 15 minut aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Po uprażeniu wystudź.

Ciasto:

Krok 6

Przygotuj dwie foremki keksówki (wymiary 25x10) i wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką. 

Krok 7

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40x20 cm. Na ciasto wyłóż równomiernie prażone jabłka, zaczynając od dłuższego boku. 

Krok 8

Zwiń ciasto tylko do połowy jego szerokości, następnie zwiń do środka od strony drugiego, długiego boku.

Krok 9

Struclę przetnij na pół i każdą połówkę włóż do keksówki.

Kruszonka:

Krok 10

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć razem. Strucle posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Krok 11

W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 min.

Składniki
Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1 Drożdże suszone instant Dr. Oetkera
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 ml letniego mleka
  • 70 g miękkiego masła
Nadzienie z jabłek:
  • 1 kg jabłek (szara reneta)
  • 100 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
Kruszonka:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 70-80 g masła
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 3 łyżki wody do posmarowania
Szarlotki i ciasta z jabłkami ->

Przepisy z kategorii Szarlotki i ciasta z jabłkami