Strucla drożdżowa z jabłkami


Strucla drożdżowa z jabłkami, czyli klasyka wśród drożdżowych przepisów, wzbogacona jesiennymi dodatkami. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne... Musicie pamiętać, że jabłka powinny być dobrze uprażone. Jeśli mają niewiele soku, to strucla ładnie wyrośnie i będzie dobrze upieczona. Do wypełnienia, zamiast jabłek, możecie użyć maku albo cynamonu z cukrem... Będzie równie pysznie! Całość posypałam apetyczną kruszonką, która idealnie pasuje do nadzienia, które wybrałam. Zapach jabłek prażonych z cynamonem kojarzy się z jesiennymi wieczorami, spędzonymi w gronie najbliższych.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Następnie dodaj pozostałe suche składniki, a potem mleko, jajka i miękkie masło.
-
Krok 3
Zagnieć wszystko razem i wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h, aż do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi objętość).
Nadzienie z jabłek:
-
Krok 4
W czasie, gdy ciasto wyrasta, umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Pokrojone jabłka umieść w szerszym garnku, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon.
-
Krok 5
Całość podgrzewaj, na wysokiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Praż jabłka ok. 15 minut aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Po uprażeniu wystudź.
Ciasto:
-
Krok 6
Przygotuj dwie foremki keksówki (wymiary 25x10) i wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40x20 cm. Na ciasto wyłóż równomiernie prażone jabłka, zaczynając od dłuższego boku.
-
Krok 8
Zwiń ciasto tylko do połowy jego szerokości, następnie zwiń do środka od strony drugiego, długiego boku.
-
Krok 9
Struclę przetnij na pół i każdą połówkę włóż do keksówki.
Kruszonka:
-
Krok 10
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć razem. Strucle posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.
-
Krok 11
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40-45 min.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze