1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Już niedługo Dzień Świętego Marcina, dlatego przygotowałam dla Was moją wersję tradycyjnego poznańskiego przysmaku. Te wyśmienite rogale z białym makiem i bakaliami to jeden z naszych skarbów narodowych, dlatego koniecznie spróbujcie jak pysznie smakują. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto

  • Krok 1

    Do wiekszej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Mleko podgrzej aby było ciepłe, masło rozpuść.

  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem na jasną masę, a następnie dodaj do suchych składników i całość zagnieć.

  • Krok 4

    Na koniec stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleić się zbyt mocno do rąk. Wówczas przełóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 5

    Masło (200 g) dokładnie zagnieć z mąką , wyłóż na papier do pieczenia i uformuj prostokąt, nie grubszy niż 0,5 cm. Zawiń go w papier do pieczenia i odłóż do lodówki do schłodzenia.

  • Krok 6

    Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, wyjmij zagniecione masło z mąką z lodówki i odłóż na chwilę aby nieco zmiękło. W tym czasie ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj je na prostokąt.

  • Krok 7

    Schłodzony płat masła wyłóż na około 2/3 powierzchni ciasta drożdżowego, zostawiając 2 cm marginesy po brzegach na zlepienie ciasta. 

  • Krok 8

    Pustą 1/3 ciasta złóż do środka (zakrywając połowę części z masłem), a następnie załóż na to pozostałą część z masłem w taki sposób, aby powstały trzy warstwy. Miejsce łączenia oraz boki dokładnie przyklej do siebie, lekko rozgnieć wałkiem, a następnie zdecydowanymi, ale ostrożnymi ruchami rozwałkuj wszystko na prostokąt.

  • Krok 9

    Wtedy ponownie złóż całość na trzy, jak za pierwszym razem, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 40 minut do schłodzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i powtórzyłam wałkowanie i składanie, owiń folią i chłodź kolejne 40min. Po tym czasie powtórz czynność ostatni raz..

Nadzienie

  • Krok 10

    Migdały, orzechy i mak sparz wrzątkiem (każde osobno) i odstaw na około 15-20 minut, a następnie odcedź.

  • Krok 11

    Migdały obierz ze skórek . Mak odcedź przez czystą lnianą ściereczkę. Odcedzone orzechy i obrane migdały wymieszaj z makiem i zmiel.

  • Krok 12

    Dodaj dodaj śmietanę, cukier. Całość wymieszaj dokładnie. Masa powinna być lekko wilgotna i nie powinna się rozsypywać. Jeżeli będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę śmietany.

Formowanie rogali

  • Krok 13

    Przygotowane ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Podziel na długie trójkąty o małej podstawie i na każdy z nich wyłóż nadzienie, zostawiając około 1 cm marginesów ze wszystkich stron.

  • Krok 14

    Zwijaj rogale nie zbyt ściśle, pamiętając aby koniec ciasta znalazł się pod rogalem. Przygotowane rogale poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

  • Krok 15

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Przed pieczeniem posmaruj rogale roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut do zarumienienia.

  • Krok 16

    Po upieczeniu odstaw rogale do przestudzenia. Przygotuj lukier, polej nim rogale i posyp posiekanymi migdałami.

Ciasto i nadzienie do rogali możesz przygotować dzień wcześniej.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej