1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta francuskie i półfrancuskie
  4. Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie z nadzieniem z białego maku z orzechami włoskimi i migdałami, polane lukrem i posypane posiekanymi migdałami - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Już niedługo Dzień Świętego Marcina, dlatego przygotowałam dla Was moją wersję tradycyjnego poznańskiego przysmaku. Te wyśmienite rogale drożdżowo-francuskie z białym makiem i bakaliami to jeden z naszych skarbów narodowych, dlatego koniecznie spróbujcie, jak pysznie smakują. ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto drożdżowo-francuskie na rogale Świętego Marcina:

  • Krok 1

    Do większej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj.

  • Krok 2

    Mleko podgrzej, aby było ciepłe. Masło rozpuść.

  • Krok 3

    Jajka ubij z cukrem na jasną masę, następnie dodaj mleko i wymieszaj. Dodaj do suchych składników i zagnieć ciasto.

  • Krok 4

    Na koniec stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleić się zbyt mocno do rąk. Wówczas przełóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

  • Krok 5

    Masło (200 g) dokładnie zagnieć z mąką, wyłóż na papier do pieczenia i uformuj prostokąt, nie grubszy niż 0,5 cm. Zawiń go w papier do pieczenia i odłóż do lodówki do schłodzenia.

  • Papier do wypieków

    Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu!

  • Krok 6

    Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, wyjmij najpierw zagniecione masło z mąką z lodówki i odłóż na chwilę, aby nieco zmiękło. W międzyczasie ponownie zagnieć ciasto drożdżowe i rozwałkuj je na prostokąt.

  • Krok 7

    Schłodzony płat masła wyłóż na około 2/3 powierzchni ciasta drożdżowego, zostawiając 2 cm marginesów po brzegach na zlepienie ciasta. 

  • Krok 8

    Pustą 1/3 ciasta złóż do środka (zakrywając połowę części z masłem), a następnie załóż na to pozostałą część z masłem w taki sposób, aby powstały trzy warstwy. Miejsce łączenia oraz boki dokładnie przyklej do siebie, lekko rozgnieć wałkiem, a następnie zdecydowanymi, ale ostrożnymi ruchami rozwałkuj wszystko na prostokąt.

  • Krok 9

    Wtedy ponownie złóż całość na trzy, jak za pierwszym razem, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 40 minut do schłodzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i powtórz wałkowanie i składanie, owiń folią i chłodź kolejne 40 minut. Po tym czasie powtórz czynność ostatni raz.

Nadzienie z białego maku:

  • Krok 10

    Migdały, orzechy i mak sparz wrzątkiem (każde osobno) i odstaw na około 15-20 minut, a następnie odcedź.

  • Krok 11

    Migdały obierz ze skórek. Mak odcedź przez czystą lnianą ściereczkę. Odcedzone orzechy i obrane migdały wymieszaj z makiem i zmiel.

  • Krok 12

    Następnie dodaj dodaj śmietanę i cukier. Całość wymieszaj dokładnie. Masa powinna być lekko wilgotna i nie powinna się rozsypywać. Jeżeli będzie zbyt sucha, możesz dodać jeszcze odrobinę śmietany.

Formowanie rogali Świętego Marcina:

  • Krok 13

    Przygotowane ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Podziel na długie trójkąty o małej podstawie i na każdy z nich wyłóż nadzienie, zostawiając około 1 cm marginesów ze wszystkich stron.

  • Może się przydać

    Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.

  • Krok 14

    Zwijaj rogale niezbyt ściśle, pamiętając, aby koniec ciasta znalazł się pod rogalem. Przygotowane rogale układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

  • Krok 15

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Przed pieczeniem posmaruj rogale roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut do zarumienienia.

  • Krok 16

    Po upieczeniu odstaw rogale do przestudzenia. Przygotuj lukier, polej nim rogale i posyp posiekanymi migdałami.

Porada:

⭐ Ciasto i nadzienie do rogali możesz przygotować dzień wcześniej.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-francuskie-i-polfrancuskie/rogale-swietego-marcina-drozdzowo-francuskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej