Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie - Przepis
Ciasta francuskie i półfrancuskie

Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

  • 06:00
  • 12
  • Trudny
06:00
12
Trudny

Już niedługo Dzień Świętego Marcina, dlatego przygotowałam dla Was moją wersję tradycyjnego poznańskiego przysmaku. Te wyśmienite rogale z białym makiem i bakaliami to jeden z naszych skarbów narodowych, dlatego koniecznie spróbujcie jak pysznie smakują. :)

Składniki

Ciasto:
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3,5 g Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
Dodatkowo:
  • 200 g masła
  • 60 g mąki
Nadzienie 1:
  • 100 g białego maku
  • 150 g orzechów włoskich i migdałów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Lukru klasycznego Dr. Oetkera
  • 100 g migdałów obranych i posiekanych

Ciasto i nadzienie do rogali możesz przygotować dzień wcześniej.

Składniki
Ciasto:
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3,5 g Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
Dodatkowo:
  • 200 g masła
  • 60 g mąki
Nadzienie 1:
  • 100 g białego maku
  • 150 g orzechów włoskich i migdałów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Lukru klasycznego Dr. Oetkera
  • 100 g migdałów obranych i posiekanych
Ciasta francuskie i półfrancuskie ->

Przepisy z kategorii Ciasta francuskie i półfrancuskie

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata
Wszystkiego słodkiego
02:50
24
Średni
Ciasto francuskie