Ciasta francuskie i półfrancuskie

Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

rogale Świętego Marcina z ciasta drożdżowo-francuskiego

Rogale Świętego Marcina drożdżowo-francuskie

  • 06:00
  • 12
  • Trudny
Zaktualizowano:
06:00
12
Trudny

Już niedługo Dzień Świętego Marcina, dlatego przygotowałam dla Was moją wersję tradycyjnego poznańskiego przysmaku. Te wyśmienite rogale z białym makiem i bakaliami to jeden z naszych skarbów narodowych, dlatego koniecznie spróbujcie jak pysznie smakują. :)

Składniki

Ciasto:
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3,5 g Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
Dodatkowo:
  • 200 g masła
  • 60 g mąki
Nadzienie 1:
  • 100 g białego maku
  • 150 g orzechów włoskich i migdałów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Lukru klasycznego Dr. Oetkera
  • 100 g migdałów obranych i posiekanych
Wskazówki

Ciasto

Krok 1

Do wiekszej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mleko podgrzej aby było ciepłe, masło rozpuść.

Krok 3

Jajka ubij z cukrem na jasną masę, a następnie dodaj do suchych składników i całość zagnieć.

Krok 4

Na koniec stopniowo dodawaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się elastyczne i nie będzie kleić się zbyt mocno do rąk. Wówczas przełóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu bez przeciągów na około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Krok 5

Masło (200 g) dokładnie zagnieć z mąką , wyłóż na papier do pieczenia i uformuj prostokąt, nie grubszy niż 0,5 cm. Zawiń go w papier do pieczenia i odłóż do lodówki do schłodzenia.

Krok 6

Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, wyjmij zagniecione masło z mąką z lodówki i odłóż na chwilę aby nieco zmiękło. W tym czasie ponownie zagnieć ciasto i rozwałkuj je na prostokąt.

Krok 7

Schłodzony płat masła wyłóż na około 2/3 powierzchni ciasta drożdżowego, zostawiając 2 cm marginesy po brzegach na zlepienie ciasta. 

Krok 8

Pustą 1/3 ciasta złóż do środka (zakrywając połowę części z masłem), a następnie załóż na to pozostałą część z masłem w taki sposób, aby powstały trzy warstwy. Miejsce łączenia oraz boki dokładnie przyklej do siebie, lekko rozgnieć wałkiem, a następnie zdecydowanymi, ale ostrożnymi ruchami rozwałkuj wszystko na prostokąt.

Krok 9

Wtedy ponownie złóż całość na trzy, jak za pierwszym razem, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 40 minut do schłodzenia. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i powtórzyłam wałkowanie i składanie, owiń folią i chłodź kolejne 40min. Po tym czasie powtórz czynność ostatni raz..

Nadzienie

Krok 10

Migdały, orzechy i mak sparz wrzątkiem (każde osobno) i odstaw na około 15-20 minut, a następnie odcedź.

Krok 11

Migdały obierz ze skórek . Mak odcedź przez czystą lnianą ściereczkę. Odcedzone orzechy i obrane migdały wymieszaj z makiem i zmiel.

Krok 12

Dodaj dodaj śmietanę, cukier. Całość wymieszaj dokładnie. Masa powinna być lekko wilgotna i nie powinna się rozsypywać. Jeżeli będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę śmietany.

Formowanie rogali

Krok 13

Przygotowane ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Podziel na długie trójkąty o małej podstawie i na każdy z nich wyłóż nadzienie, zostawiając około 1 cm marginesów ze wszystkich stron.

Krok 14

Zwijaj rogale nie zbyt ściśle, pamiętając aby koniec ciasta znalazł się pod rogalem. Przygotowane rogale poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

Krok 15

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Przed pieczeniem posmaruj rogale roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut do zarumienienia.

Krok 16

Po upieczeniu odstaw rogale do przestudzenia. Przygotuj lukier, polej nim rogale i posyp posiekanymi migdałami.

Ciasto i nadzienie do rogali możesz przygotować dzień wcześniej.

Składniki
Ciasto:
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 3,5 g Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
Dodatkowo:
  • 200 g masła
  • 60 g mąki
Nadzienie 1:
  • 100 g białego maku
  • 150 g orzechów włoskich i migdałów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie Lukru klasycznego Dr. Oetkera
  • 100 g migdałów obranych i posiekanych
Ciasta francuskie i półfrancuskie ->

Przepisy z kategorii Ciasta francuskie i półfrancuskie

Wszystkiego słodkiego
02:50
24
Średni
Ciasto francuskie
Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Średni
Pasteis de nata