1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami z glazurą, pokrojone na kawałki - Wszystkiego Słodkiego
Ciasto jogurtowe ze śliwkami z glazurą, pokrojone na kawałki - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Śliwkowe szaleństwo trwa w najlepsze 💜 Powidła zamknięte w niewielkich słoiczkach, a kompot ze śliwek czeka na swoją kolej - w międzyczasie warto przygotować najlepsze ciasto jogurtowe ze śliwkami 😋

Wilgotne, za sprawą dodatku jogurtu i oleju, nadziane aromatycznymi, słodkimi węgierkami. Idealne na jesienne podwieczorki, kiedy nic tak nie otula jak ulubiona herbata i kawałek pysznego ciasta.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami przygotujesz w kilka chwil, a przepis nie wymaga wielu składników. Aby jogurtowy placek dłużej zachował świeżość i ładnie się prezentował, jego wierzch posmarowałam krystaliczną glazurą.

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Mąka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto jogurtowe ze śliwkami:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.

    Do misy robota kuchennego przełóż jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka i zmiksuj.

    Na blacie kuchennym robot kuchenny, ekstrakt waniliowy oraz w miseczkach cukier, jajka i jogurt.
  • Krok 2

    Przesiej mąkę pszenną, a następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz solą.

    Na blacie kuchennym mąka oraz proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    Suche składniki dodaj do masy jogurtowej i krótko zmiksuj. Następnie miksuj wlewając stopniowo olej.

    Misa z ciastem jogurtowym, a obok olej w pojemniku.
  • Krok 4

    Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj. Na wierzchu ułóż śliwki pokrojone w ćwiartki.

    Ciasto jogurtowe ze śliwkami przełożone do prostokątnej formy.
  • Krok 5

    Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 50 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto jogurtowe.

Glazura:

  • Krok 6

    Zagotuj 250 ml wody, dodaj do niej glazurę oraz cukier i mieszaj trzepaczką około 3 minuty. Naczynie z rozmieszaną glazurą odstaw  na ok. 15-17 minut w temperaturze pokojowej do momentu aż zacznie tężeć.

    Na blacie kuchennym opakowanie od glazury, wrzątek w szklanym naczyniu oraz trzepaczka.
  • Krok 7

    Za pomocą pędzelka rozsmaruj na wierzchu glazurę i pozostaw na okołok 30 minut do stężenia.

    Upieczone ciasto jogurtowe posmarowane glazurą.

Dzięki glazurze, ciasto ładnie się błyszczy i nie obsycha.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej