1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto jogurtowe ze 艣liwkami

Ciasto jogurtowe ze 艣liwkami

Ciasto jogurtowe ze 艣liwkami z glazur膮, pokrojone na kawa艂ki - Wszystkiego S艂odkiego
Ciasto jogurtowe ze 艣liwkami z glazur膮, pokrojone na kawa艂ki - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

艢liwkowe szale艅stwo trwa w najlepsze 馃挏 Powid艂a zamkni臋te w niewielkich s艂oiczkach, a kompot ze 艣liwek czeka na swoj膮 kolej - w mi臋dzyczasie warto przygotowa膰 najlepsze ciasto jogurtowe ze 艣liwkami 馃構

Wilgotne, za spraw膮 dodatku jogurtu i oleju, nadziane aromatycznymi, s艂odkimi w臋gierkami. Idealne na jesienne podwieczorki, kiedy nic tak nie otula jak ulubiona herbata i kawa艂ek pysznego ciasta.

Ciasto jogurtowe ze 艣liwkami przygotujesz w kilka chwil, a przepis nie wymaga wielu sk艂adników. Aby jogurtowy placek d艂u偶ej zachowa艂 艣wie偶o艣膰 i 艂adnie si臋 prezentowa艂, jego wierzch posmarowa艂am krystaliczn膮 glazur膮.

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz M膮ka Polka.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto jogurtowe ze 艣liwkami:

  • Krok 1

    Spód formy o wymiarach 25 cm x 38 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Boki wysmaruj mas艂em.

    Do misy robota kuchennego prze艂ó偶 jogurt, cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka i zmiksuj.

    Na blacie kuchennym robot kuchenny, ekstrakt waniliowy oraz w miseczkach cukier, jajka i jogurt.
  • Krok 2

    Przesiej m膮k臋 pszenn膮, a nast臋pnie wymieszaj j膮 z proszkiem do pieczenia oraz sol膮.

    Na blacie kuchennym m膮ka oraz proszek do pieczenia.
  • Krok 3

    Suche sk艂adniki dodaj do masy jogurtowej i krótko zmiksuj. Nast臋pnie miksuj wlewaj膮c stopniowo olej.

    Misa z ciastem jogurtowym, a obok olej w pojemniku.
  • Krok 4

    Ciasto prze艂ó偶 do wcze艣niej przygotowanej formy i wyrównaj. Na wierzchu u艂ó偶 艣liwki pokrojone w 膰wiartki.

    Ciasto jogurtowe ze 艣liwkami prze艂o偶one do prostok膮tnej formy.
  • Krok 5

    Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez oko艂o 50 minut w trybie góra-dó艂. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto jogurtowe.

Glazura:

  • Krok 6

    Zagotuj 250 ml wody, dodaj do niej glazur臋 oraz cukier i mieszaj trzepaczk膮 oko艂o 3 minuty. Naczynie z rozmieszan膮 glazur膮 odstaw  na ok. 15-17 minut w temperaturze pokojowej do momentu a偶 zacznie t臋偶e膰.

    Na blacie kuchennym opakowanie od glazury, wrz膮tek w szklanym naczyniu oraz trzepaczka.
  • Krok 7

    Za pomoc膮 p臋dzelka rozsmaruj na wierzchu glazur臋 i pozostaw na oko艂ok 30 minut do st臋偶enia.

    Upieczone ciasto jogurtowe posmarowane glazur膮.

Dzi臋ki glazurze, ciasto 艂adnie si臋 b艂yszczy i nie obsycha.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej