Sernik baskijski czekoladowy
Sernik baskijski czekoladowy🍫 to wyjątkowe połączenie intensywnego smaku czekolady z niezwykłą kremowością, która rozpływa się w ustach. Sernik baskijski, krótko pieczony w wysokiej temperaturze, zaskakuje wyrazistą, karmelową skórką, która dodaje mu wyjątkowego charakteru.
Zachwyci Was nie tylko smak, ale i wygląd sernika – jego głęboki kawowy kolor, inspirowany jest kolorem Mocha Pantone 2025. Odcień ciasta, pełen czekoladowych tonów, jest niczym pyszna rozkosz dla zmysłów.
Nie czekaj – pozwól sobie na chwilę przyjemności i upiecz czekoladowy sernik baskijski , który zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sernik baskijski czekoladowy
-
Krok 1
Serki wyłóż wcześniej z lodówki, zmiksuj.
-
Krok 2
Czekoladę zalej gorącą śmietanką, kiedy się rozpuści wymieszaj do połączenia.
-
Krok 3
Serki zmiksuj z cukrem.
-
Krok 4
Do masy dodaj proszek budyniowy i jajka. Na końcu wmiksuj czekoladę.
-
Krok 5
Ciasto przelej fo tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki z papieru powinny być wyższe od tortonicy o jakieś 5 cm.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 240°C około 40 minut.
Ciasto odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki na jakieś 6–8 godzin. Wtedy dopiero sernik baskijski nabierze odpowiedniej konsystencji.
Polewa czekoladowa
-
Krok 6
Czekoladę zalej gorącą śmietanką. Po kilku minutach wymieszaj do rozpuszczenia się czzekolady, ewentualnie zblenduj.
*Serek Philadelfia możesz zastąpić serkiem kanapkowym lub śmietankowym innych marek spożywczych
Sernik po wyjęciu z piekarnika nadal będzie miał płynną, galaretowatą konsystencję, która może sprawiać wrażenie nieupieczonego. Tak ma pozostać.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-baskijski-czekoladowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze