1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik baskijski czekoladowy

Sernik baskijski czekoladowy

baskijski sernik czekoladowy
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik baskijski czekoladowy🍫 to wyjątkowe połączenie intensywnego smaku czekolady z niezwykłą kremowością, która rozpływa się w ustach. Sernik baskijski, krótko pieczony w wysokiej temperaturze, zaskakuje wyrazistą, karmelową skórką, która dodaje mu wyjątkowego charakteru.

Zachwyci Was nie tylko smak, ale i wygląd sernika – jego głęboki kawowy kolor, inspirowany jest kolorem Mocha Pantone 2025. Odcień ciasta, pełen czekoladowych tonów, jest niczym pyszna rozkosz dla zmysłów.

Nie czekaj – pozwól sobie na chwilę przyjemności i upiecz czekoladowy sernik baskijski , który zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Callebaut oraz Bosch.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sernik baskijski czekoladowy

  • Krok 1

    Serki wyłóż wcześniej z lodówki, zmiksuj.

    w robocie kuchennym bosch serki śmietankowe
  • Krok 2

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką, kiedy się rozpuści wymieszaj do połączenia.

    w miseczce rozpuszczona czekolada Callebaut
  • Krok 3

    Serki zmiksuj z cukrem.

    na blacie budyń śmietankowy Dr. Oetkera obok składniki na sernik baskijski
  • Krok 4

    Do masy dodaj proszek budyniowy i jajka. Na końcu wmiksuj czekoladę.

    na blacie budyń śmietankowy Dr. Oetker
  • Krok 5

    Ciasto przelej fo tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Boki z papieru powinny być wyższe od tortonicy o jakieś 5 cm.

    Piecz w rozgrzanym piekarniku do 240°C około 40 minut.

    Ciasto odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki na jakieś 6–8 godzin. Wtedy dopiero sernik baskijski nabierze odpowiedniej konsystencji.

    w tortownicy upieczony sernik baskijski czekoladowy

Polewa czekoladowa

  • Krok 6

    Czekoladę zalej gorącą śmietanką. Po kilku minutach wymieszaj do rozpuszczenia się czzekolady, ewentualnie zblenduj.

    miseczka z kaletkami czekolady Callebaut z opakowania 400 g

*Serek Philadelfia możesz zastąpić serkiem kanapkowym lub śmietankowym innych marek spożywczych

Sernik po wyjęciu z piekarnika nadal będzie miał płynną, galaretowatą konsystencję, która może sprawiać wrażenie nieupieczonego. Tak ma pozostać.

 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-baskijski-czekoladowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej