1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto mleczna kanapka

Ciasto mleczna kanapka

kawałek ciasta mleczna kanapka na spodzie z biszkoptów z nutellą, przełożonego kremem mlecznym i masą krówkową, polanego czekoladą i posypanego podprażonymi orzechami laskowymi - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło Ci się próbować deserów na zimno w rodzaju mlecznej kanapki, na pewno smak tego ciasta będzie Ci się kojarzył właśnie z nimi. Wyraźny smak czekolady, karmelu i mlecznego kremu na bazie mleka w proszku idealnie się komponuje. Koniecznie wypróbuj ten przepis na ciasto mleczna kanapka!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód do ciasta mleczna kanapka:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    W rondelku rozpuść masło, odstaw do przestudzenia. Biszkopty zblenduj na piasek, połącz z kremem czekoladowo-orzechowym i roztopionym masłem.

  • Krok 3

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż nimi dno i boki tortownicy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.

Krem mleczny:

  • Krok 4

    Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka.

  • Krok 5

    Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i ziarenka wanilii, zagotuj i odstaw do ostudzenia.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 6

    Masło utrzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj do niego mleko z cukrem. 

  • Krok 7

    Następnie wsyp mleko w proszku i ucieraj do gładkości.

  • Krok 8

    Na schłodzony spód przełóż połowę mlecznego kremu. Kajmak przełóż do worka cukierniczego i nałóż go równomiernie na warstwę kremu. Krówkową warstwę przykryj resztą mlecznego kremu.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 9

    Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na blaszkę z papierem do pieczenia przesyp orzechy i praż je w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu orzechów, pocieraj je między arkuszami ręcznika papierowego, żeby usunąć skórki, a nastepnie drobno posiekaj.

  • Krok 10

    Śmietankę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.

  • Krok 11

    Połowę porcji orzechów wysyp na ciasto, polej polewą, a wierzch posyp pozostałymi orzechami.

  • Krok 12

    Ciasto mleczna kanapka wstaw na min. 2 godziny do lodówki. 

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-przekladane/ciasto-mleczna-kanapka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej