Ciasto mleczna kanapka

Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło Ci się próbować deserów na zimno w rodzaju mlecznej kanapki, na pewno smak tego ciasta będzie Ci się kojarzył właśnie z nimi. Wyraźny smak czekolady, karmelu i mlecznego kremu na bazie mleka w proszku idealnie się komponuje. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
W rondelku rozpuść masło, odstaw do przestudzenia. Biszkopty zblenduj na piasek, połącz z kremem czekoladowo-orzechowym i roztopionym masłem.
-
Krok 3
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż nimi dno i boki tortownicy. Odstaw do lodówki na czas przygotowania wypełnienia.
Krem
-
Krok 4
Laskę wanilii natnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarenka.
-
Krok 5
Mleko przelej do rondelka, dodaj cukier i ziarenka wanilii, zagotuj i odstaw do ostudzenia.
-
Krok 6
Masło utarzyj na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj do niego mleko z cukrem.
-
Krok 7
Wsyp mleko w proszku i ucieraj do gładkości.
-
Krok 8
Na schłodzony spód przełóż połowę mlecznego kremu. Kajmak przełóż do worka cukierniczego i nałóż go równomiernie na dolną warstwę kremu. Kajmakową warstwę przykryj resztą mlecznego kremu.
Polewa
-
Krok 9
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do formy przesyp orzechy i praż je w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po przestudzeniu, pocierając je miedzy arkuszami recznika papierowego usuwając skórki a nastepnie drobno posiekaj.
-
Krok 10
Śmietankę zagotuj w rondelku, zdejmij z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.
-
Krok 11
Połowę porcji orzechów wysyp na torcik, polej polewą, a wierzch posyp pozostałymi orzechami.
-
Krok 12
Torcik wstaw na 2 godziny do lodówki.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze