1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik na ciasteczkowym spodzie

Sernik na ciasteczkowym spodzie

sernik na ciasteczkowym spodzie wszystkiego słodkiego
sernik na ciasteczkowym spodzie wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli do tej pory myśleliście, że w kwestii sernika już nic nie jest w stanie Was zaskoczyć - oto on! Sernik na ciasteczkowym spodzie 🍪🍪🍪

Brzmi banalnie? Nic bardziej mylnego! Klasyczna, waniliowa masa serowa ma tutaj nie byle jakie towarzystwo - ekspresowy spód z kruchych ciasteczek (a to tylko słodkie preludium!) oraz polewa czekolada z pokruszonymi na niewielkie kawałki ciasteczkami. 

Delikatność sernika idealnie komponuje się z chrupiącym wierzchem, tworząc apetyczną całość i dostarczając doznań, jakie tylko sernik może Wam zapewnić! Sprawdźcie przepis na wyjątkowy sernik na ciasteczkowym spodzie🥰

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Lurpak oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasteczkowy spód do sernika

  • Krok 1

    Ciasteczka umieść w malakserze i zmiksuj na piasek. Możesz też zrobić to ręcznie, włóż ciasta do grubego worka i rozkrusz je przy pomocy wałka.

    W malakserze ciasteczka do spodu n asernik i masło Lurpak
  • Krok 2

    Pokruszone ciasteczka wymieszaj z miękkim masłem.

    w malakserze pokruszone ciasteczka, w miseczce kawałki masła i kostka masła Lurpak
  • Krok 3

    Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170°C około 10 minut.

     

     

    Tortownica wyłożona spodem z ciasteczek

Masa na sernik

  • Krok 4

    Jajka z cukrem ubij na jasną puszystą masę, dodaj cukier z wanilią, rostopione i przestudzone masło, twróg i mąkę ziemniaczaną.

    na blacie składniki na sernik na ciasteczkowym spodzie
  • Krok 5

    Brzegi wystudzonej tortownicy wysmaruj masłem, przelej masę serową.

    Piecz w 160°C przez 40 minut, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 40 minut.

    w misie robota masa na sernik obok tortownica z wyłożonym spodem z ciasteczek
  • Krok 6

    Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia.

    upieczony sernik na papierze do pieczenia

Chrupiący wierzch czekoladowy

  • Krok 7

    Ciasteczka drobno pokrusz.

    W miseczkach pokruszone ciasteczka obok kaletki czekolady Callebaut  z masłem i sernik na ciasteczkowym spodzie
  • Krok 8

    Czekoladę z masłem rozpuść.

    w miseczce rozpuszczona czekolada Callebaut
  • Krok 9

    Czekoladę z ciasteczkami wymieszaj i wyłóż na wierzch ciasta, odstaw do schłodzenia do lodówki.

     

    upieczony sernik z ciasteczkowym spodem i polewą czekoladową z pokruszonymi ciasteczkami
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-na-ciasteczkowym-spodzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej