Ciasta drożdżowe

Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

  • 02:00
  • 16
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
16
Średni

Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Dynię wykorzystuję nie tylko w wypiekach, choć te zdecydowanie dają mi najwięcej radości. Tym razem dodałam ją do ciasta drożdżowego, które tak bardzo lubię, dlatego radość podwójna :-). Zapraszam na lekkie drożdżowe ciasto z dużą ilością chrupiącej, cynamonowej kruszonki. Spróbujcie koniecznie :-).  

Składniki

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 200 g puree z dyni
  • 30 g roztopionego masła
  • Kilka kropel Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej (szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 40 g płatków migdałów
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cynamon, cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj. 

Krok 2

Mleko podgrzej, by było letnie (nie może być zbyt gorące). Do suchych składników dodaj mleko, kilka kropel aromatu i puree z dyni.

Krok 3

Ciasto dokładnie wyrób do czasu aż nabierze sprężystej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Kruszonka:

Krok 4

Z mąki, cukru, zimnego masła i cynamonu zagnieć kruszonkę.

Ciasto:

Krok 5

Formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Krok 6

Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, przykryj kruszonką, posyp płatkami migdałów i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.

Krok 7

Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piecz 40 min do suchego patyczka. Ciasto pozostaw na chwilkę by odparowało w piekarniku, po jakiś 15 minutach wystaw z pieca do wystudzenia.

Składniki
Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 Drożdże suszone Dr. Oetkera
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 200 g puree z dyni
  • 30 g roztopionego masła
  • Kilka kropel Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej (szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego Dr. Oetkera
Dodatkowo:
  • 40 g płatków migdałów
Ciasta drożdżowe ->

Przepisy z kategorii Ciasta drożdżowe