1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta drożdżowe
  4. Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Dyniowe ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dyniowe ciasto drożdżowe z z dużą ilością chrupiącej, cynamonowej kruszonki. Dynia świetnie sprawdza się również w wypiekach, które dają nam wszystkim tyle radości! Spróbujcie koniecznie :-).  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cynamon, cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj. 

  • Krok 2

    Mleko podgrzej, by było letnie (nie może być zbyt gorące). Do suchych składników dodaj mleko, puree z dyni. Na koniec wlej roztopione masło.

  • Krok 3

    Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Kruszonka:

  • Krok 4

    Z mąki, cukru, zimnego masła i cynamonu zagnieć kruszonkę.

Ciasto:

  • Krok 5

    Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 6

    Wyrośnięte ciasto przełóż do formy, przykryj kruszonką, posyp płatkami migdałów i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny.

  • Krok 7

    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180˚C i piecz 40 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej