Nic tak nie wprawia w wiosenny, świąteczny nastrój jak wspólne przygotowania do tego wyjątkowego czasu🐇 Nie masz pomysłu na rodzinne aktywności z okazji nadchodzących świąt? Przygotuj ciasteczka wielkanocne! Wybierz foremki w kształcie jajeczek, aby stworzyć kolorowe, kruche pisanki, oraz zające w różnych kształtach i rozmiarach. Pastelowe, pyszne ciasteczka ozdobią wielkanocny stół i mogą być miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego.
Gotowi na świąteczne pieczenie i dekorowanie? Z ciasteczkami wielkanocnymi ten czas będzie wyjątkowo radosny!🐣🌷
Pamiętając, że ciasteczka mają nie tylko ładnie wyglądać, ale przede wszystkim wyjątkowo smakować, warto sięgnąć po dobry i sprawdzony przepis.
Kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów będzie wyjątkowo kruche i delikatne,
Jeśli nie chcesz ozdabiać ciasteczek lukrem, dodaj do ciasta sproszkowane owoce liofilizowane, np. maliny lub truskawki. Po upieczeniu ciasto uzyska delikatny, różowy kolor i przyjemny owocowy aromat.
Ciasto kruche na ciasteczka wielkanocne
Przygotowując kruche ciasto na wielkanocne ciasteczka pamiętaj, żeby nie zagniatać składników zbyt długo. Im dłuższe wyrabianie ciasta, tym w efekcie bardziej będzie twarde. Najlepiej wykorzystać do tego celu mikser, aby dodatkowo nie ocieplać ciasta rękoma.
Ciasteczka warto piec na perforowanej macie - dzięki temu równo wypiekają się i zachowują kształt. Przed samym pieczeniem powinny być też mocno schłodzone (zmrożone) - ciasto nie rozleje się, a ciasteczka zachowają swój kształt.
-
Krok 1
W misie miksera umieść przesianą mąkę z cukrem pudrem, mąką migdałową i solą. Wymieszaj, dodaj pokroje w kostkę zimne masło i pastę z wanilią. Ucieraj do etapu powstania kruszonki, dodaj jajko i ponownie krótko zagnieć do połączenia składników.
-
Krok 2
Ciasto lekko spłaszcz lub rozwałkuj, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
-
Krok 3
Ciasto równo rozwałkuj miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3 mm.
-
Krok 4
Foremkami wycinaj kształty: wielkanocne zające i pisanki. Wycięte ciasteczka ułóż na silikonowej perforowanej macie, a matę umieść na płaskiej blaszce. Odstaw do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 170°C. Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 17-19 minut.
Gotowe ciasteczka odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Kolorowy lukier królewski
-
Krok 1
Albuminę wymieszaj z wodą, przelej do misy miksera i dodaj cukier puder. Na najniższych obrotach ucieraj* lukier około 20 minut, aż stanie się gęsty i śnieżnobiały.
*użyj końcówki "motylka"
-
Krok 2
Lukier przelej do niewielkich miseczek, do każdej z nich dodaj po kropli barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj. Wykorzystałam wiosenne kolory: żółty, niebieski, zielony, różowy i pomarańczowy.
W osobnej miseczce odłóż niewielką ilość białego lukru.
-
Krok 3
Kolorowe lukry przełóż do worków cukierniczych, odetnij niewielką część końcówki worka i dekoruj ciasteczka - zaczynając od obrysowania kształtu, a nasepnie wypełniając całą powierzchnię. Odstaw ciasteczka do całkowitego wyschnięcia lukru.
-
Krok 4
Z białego lukru wyciśnij ogonki, posyp je wiórkami kokosowymi, aby tworzyły teksturę futerka.
Na pozostał biały lukier w miseczce wylewaj nieregularne, cienkie linie kolorowego lukru: np. różowego i pomarańczowego. Zanurzaj w nim ciasteczka w kształcie jajek - w ten sposób uzyskasz marmurkowe kolory pisanek.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/ciasteczka-wielkanocne |
Komentarze