1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne

ciasteczka wielkanocne lukrowane króliczki
ciasteczka wielkanocne lukrowane króliczki
Zaktualizowano:

Nic tak nie wprawia w wiosenny, świąteczny nastrój jak wspólne przygotowania do tego wyjątkowego czasu🐇 Nie masz pomysłu na rodzinne aktywności z okazji nadchodzących świąt? Przygotuj ciasteczka wielkanocne! Wybierz foremki w kształcie jajeczek, aby stworzyć kolorowe, kruche pisanki, oraz zające w różnych kształtach i rozmiarach. Pastelowe, pyszne ciasteczka ozdobią wielkanocny stół i mogą być miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego.

Gotowi na świąteczne pieczenie i dekorowanie? Z ciasteczkami wielkanocnymi ten czas będzie wyjątkowo radosny!🐣🌷


Pamiętając, że ciasteczka mają nie tylko ładnie wyglądać, ale przede wszystkim wyjątkowo smakować, warto sięgnąć po dobry i sprawdzony przepis.

Kruche ciasto z dodatkiem mielonych migdałów będzie wyjątkowo kruche i delikatne, 

Jeśli nie chcesz ozdabiać ciasteczek lukrem, dodaj do ciasta sproszkowane owoce liofilizowane, np. maliny lub truskawki. Po upieczeniu ciasto uzyska delikatny, różowy kolor i przyjemny owocowy aromat.


Ciasto kruche na ciasteczka wielkanocne

Przygotowując kruche ciasto na wielkanocne ciasteczka pamiętaj, żeby nie zagniatać składników zbyt długo. Im dłuższe wyrabianie ciasta, tym w efekcie bardziej będzie twarde. Najlepiej wykorzystać do tego celu mikser, aby dodatkowo nie ocieplać ciasta rękoma. 

Ciasteczka warto piec na perforowanej macie - dzięki temu równo wypiekają się i zachowują kształt. Przed samym pieczeniem powinny być też mocno schłodzone (zmrożone) - ciasto nie rozleje się, a ciasteczka zachowają swój kształt.

  • Krok 1

    W misie miksera umieść przesianą mąkę z cukrem pudrem, mąką migdałową i solą. Wymieszaj, dodaj pokroje w kostkę zimne masło i pastę z wanilią. Ucieraj do etapu powstania kruszonki, dodaj jajko i ponownie krótko zagnieć do połączenia składników.

  • Krok 2

    Ciasto lekko spłaszcz lub rozwałkuj, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

  • Krok 3

    Ciasto równo rozwałkuj miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3 mm.

  • Krok 4

    Foremkami wycinaj kształty: wielkanocne zające i pisanki. Wycięte ciasteczka ułóż na silikonowej perforowanej macie, a matę umieść na płaskiej blaszce. Odstaw do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 170°C. Ciasteczka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 17-19 minut.

    Gotowe ciasteczka odstaw do całkowitego wystygnięcia.


Kolorowy lukier królewski

  • Krok 1

    Albuminę wymieszaj z wodą, przelej do misy miksera i dodaj cukier puder. Na najniższych obrotach ucieraj* lukier około 20 minut, aż stanie się gęsty i śnieżnobiały.

    *użyj końcówki "motylka"

  • Krok 2

    Lukier przelej do niewielkich miseczek, do każdej z nich dodaj po kropli barwnika spożywczego i dokładnie wymieszaj. Wykorzystałam wiosenne kolory: żółty, niebieski, zielony, różowy i pomarańczowy.

    W osobnej miseczce odłóż niewielką ilość białego lukru.

  • Krok 3

    Kolorowe lukry przełóż do worków cukierniczych, odetnij niewielką część końcówki worka i dekoruj ciasteczka - zaczynając od obrysowania kształtu, a nasepnie wypełniając całą powierzchnię. Odstaw ciasteczka do całkowitego wyschnięcia lukru.

     

  • Krok 4

    Z białego lukru wyciśnij ogonki, posyp je wiórkami kokosowymi, aby tworzyły teksturę futerka.

    Na pozostał biały lukier w miseczce wylewaj nieregularne, cienkie linie kolorowego lukru: np. różowego i pomarańczowego. Zanurzaj w nim ciasteczka w kształcie jajek - w ten sposób uzyskasz marmurkowe kolory pisanek.

     

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/ciasteczka-wielkanocne

Komentarze

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej