Bez glutenu

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

  • 02:00
  • 12
  • Średni
02:00
12
Średni

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami, czyli bezglutenowych wypieków ciąg dalszy! Tarta jest przepyszna i idealna dla osób ograniczających gluten... I nie tylko! Jeśli preferujecie zdrowy tryb życia - taki spód na tartę będzie dobrym rozwiązaniem. Mąkę kasztanową, spośród innych mąk, wyróżnia wysoka zawartość białka i węglowodanów i pomimo tego, że jest wykonana z orzechów - ma niewielką zawartość tłuszczu. :) Oprócz zdrowotnych zalet, mąka kasztanowa nadaje wypiekom aromatycznego, orzechowego zapachu. Krem wykonałam z mieszanki mielonych migdałów, czekolady i mąki kasztanowej, a to wszystko udekorowałam pokrojonymi w plastry gruszkami i orzechami włoskimi.  

Składniki

Tarta:
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 30 ml mleka
Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Składniki
Tarta:
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 30 ml mleka
Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Zobacz ten przepis na ws.pl
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu

00:10
1
Łatwy
Przyprawa korzenna
Wszystkiego słodkiego
06:00
8
Łatwy
Lody z awokado