Bez glutenu

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

tarta z mąką kasztanową, czekoladą i gruszkami

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

  • 02:00
  • 12
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
12
Średni

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami, czyli bezglutenowych wypieków ciąg dalszy! Tarta jest przepyszna i idealna dla osób ograniczających gluten... I nie tylko! Jeśli preferujecie zdrowy tryb życia - taki spód na tartę będzie dobrym rozwiązaniem. Mąkę kasztanową, spośród innych mąk, wyróżnia wysoka zawartość białka i węglowodanów i pomimo tego, że jest wykonana z orzechów - ma niewielką zawartość tłuszczu. :) Oprócz zdrowotnych zalet, mąka kasztanowa nadaje wypiekom aromatycznego, orzechowego zapachu. Krem wykonałam z mieszanki mielonych migdałów, czekolady i mąki kasztanowej, a to wszystko udekorowałam pokrojonymi w plastry gruszkami i orzechami włoskimi.  

Składniki

Tarta:
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 30 ml mleka
Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Wskazówki

Tarta

Krok 1

Do miski wsyp mąkę kasztanową, cukier puder oraz dodaj zimne masło, jajko i 2 łyżki wody.

jajko, zimne masło, mąka kasztanowa, cukier puder
Krok 2

Składniki szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

przygotowane kruche ciasto
Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę. Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia. Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

upieczone kruche ciasto

Krem:

Krok 4

Piekarnik nagrzej do 200°C. Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

masło, cukier
Krok 5

Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, a następnie dokładnie zmiksuj.

masa maslana, ekstrakt migdałowy, jajko
Krok 6

Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.

masa maslana z dodatkiem rozpuszczonej czekolady
Krok 7

Masę zmiksuj ze zmielonymi migdałami, mąką kasztanową i mlekiem do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji.

masa maślana z dodatkiem czekolady, mielone migdaly, mąka kasztanowa
Krok 8

Pokrój gruszki w półplastry.

gruszki pokrojone w plastry
Krok 9

Krem rozłóż na tarcie, ułóż gruszki i posyp orzechami włoskimi.

krem wyłozony na tarcie z plastrami gruszek i orzechami
Krok 10

Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

tarta z mąką kasztanową, migdałami, gruszkami i orzechami
Składniki
Tarta:
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
Krem:
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 30 ml mleka
Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 30 g pokrojonych orzechów włoskich
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu