1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Tarta z m膮k膮 kasztanow膮 i gruszkami

Tarta z m膮k膮 kasztanow膮 i gruszkami

Marta Dmochowska - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tarta z m膮k膮 kasztanow膮 i gruszkami, czyli bezglutenowych wypieków ci膮g dalszy! Tarta jest przepyszna i idealna dla osób ograniczaj膮cych gluten... I nie tylko! Je艣li preferujecie zdrowy tryb 偶ycia - taki spód na tart臋 b臋dzie dobrym rozwi膮zaniem. M膮k臋 kasztanow膮, spo艣ród innych m膮k, wyró偶nia wysoka zawarto艣膰 bia艂ka i w臋glowodanów i pomimo tego, 偶e jest wykonana z orzechów - ma niewielk膮 zawarto艣膰 t艂uszczu. :) Oprócz zdrowotnych zalet, m膮ka kasztanowa nadaje wypiekom aromatycznego, orzechowego zapachu. Krem wykona艂am z mieszanki mielonych migda艂ów, czekolady i m膮ki kasztanowej, a to wszystko udekorowa艂am pokrojonymi w plastry gruszkami i orzechami w艂oskimi.  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Tarta

  • Krok 1

    Do miski wsyp m膮k臋 kasztanow膮, cukier puder oraz dodaj zimne mas艂o, jajko i 2 艂y偶ki wody.

    jajko, zimne mas艂o, m膮ka kasztanowa, cukier puder
  • Krok 2

    Sk艂adniki szybko zagnie膰, zawi艅 w foli臋 spo偶ywcz膮 i odstaw do lodówki na 30 minut.

    przygotowane kruche ciasto
  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj i prze艂ó偶 do okr膮g艂ej formy na tart臋 o 艣rednicy 23 cm. Ponak艂uwaj ciasto widelcem i wstaw do zamra偶arki na ok. godzin臋. Zamro偶one ciasto wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia. Upieczon膮 tart臋 wyci膮gnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    upieczone kruche ciasto

Krem:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Mas艂o utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

    mas艂o, cukier
  • Krok 5

    Dodaj jajko i ekstrakt migda艂owy, a nast臋pnie dok艂adnie zmiksuj.

    masa maslana, ekstrakt migda艂owy, jajko
  • Krok 6

    Dodaj rozpuszczon膮 czekolad臋 i zmiksuj.

    masa maslana z dodatkiem rozpuszczonej czekolady
  • Krok 7

    Mas臋 zmiksuj ze zmielonymi migda艂ami, m膮k膮 kasztanow膮 i mlekiem do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji.

    masa ma艣lana z dodatkiem czekolady, mielone migdaly, m膮ka kasztanowa
  • Krok 8

    Pokrój gruszki w pó艂plastry.

    gruszki pokrojone w plastry
  • Krok 9

    Krem roz艂ó偶 na tarcie, u艂ó偶 gruszki i posyp orzechami w艂oskimi.

    krem wy艂ozony na tarcie z plastrami gruszek i orzechami
  • Krok 10

    Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    tarta z m膮k膮 kasztanow膮, migda艂ami, gruszkami i orzechami

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej