1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami

tarta z mąką kasztanową, czekoladą i gruszkami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tarta z mąką kasztanową i gruszkami, czyli bezglutenowych wypieków ciąg dalszy! Tarta jest przepyszna i idealna dla osób ograniczających gluten... I nie tylko! Jeśli preferujecie zdrowy tryb życia - taki spód na tartę będzie dobrym rozwiązaniem. Mąkę kasztanową, spośród innych mąk, wyróżnia wysoka zawartość białka i węglowodanów i pomimo tego, że jest wykonana z orzechów - ma niewielką zawartość tłuszczu. :) Oprócz zdrowotnych zalet, mąka kasztanowa nadaje wypiekom aromatycznego, orzechowego zapachu. Krem wykonałam z mieszanki mielonych migdałów, czekolady i mąki kasztanowej, a to wszystko udekorowałam pokrojonymi w plastry gruszkami i orzechami włoskimi.  


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Tarta

  • Krok 1

    Do miski wsyp mąkę kasztanową, cukier puder oraz dodaj zimne masło, jajko i 2 łyżki wody.

    jajko, zimne masło, mąka kasztanowa, cukier puder
  • Krok 2

    Składniki szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

    przygotowane kruche ciasto
  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy na tartę o średnicy 23 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do zamrażarki na ok. godzinę. Zamrożone ciasto wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 25 minut do zrumienienia. Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    upieczone kruche ciasto

Krem:

  • Krok 4

    Piekarnik nagrzej do 200°C. Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji.

    masło, cukier
  • Krok 5

    Dodaj jajko i ekstrakt migdałowy, a następnie dokładnie zmiksuj.

    masa maslana, ekstrakt migdałowy, jajko
  • Krok 6

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.

    masa maslana z dodatkiem rozpuszczonej czekolady
  • Krok 7

    Masę zmiksuj ze zmielonymi migdałami, mąką kasztanową i mlekiem do uzyskania puszystej, kremowej konsystencji.

    masa maślana z dodatkiem czekolady, mielone migdaly, mąka kasztanowa
  • Krok 8

    Pokrój gruszki w półplastry.

    gruszki pokrojone w plastry
  • Krok 9

    Krem rozłóż na tarcie, ułóż gruszki i posyp orzechami włoskimi.

    krem wyłozony na tarcie z plastrami gruszek i orzechami
  • Krok 10

    Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

    tarta z mąką kasztanową, migdałami, gruszkami i orzechami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej