Chlebek cynamonowy bez jajek
Feeria jesiennych zapachów, czyli drożdżowe ciasto i aromatyczny cynamon 😻 zamknięte w pysznym chlebku cynamonowym w wersji bez jajek 🌿
Z ciasta drożdżowego obficie posmarowanego cynamonowym nadzieniem wystarczy zapleść efektowny warkocz. Jak to zrobić? Sprawdźcie mój przepis krok po kroku 😉
Jeśli kochacie korzenne nuty i puszyste, drożdżowe wypieki, wegański chlebek cynamonowy skradnie Wasze serduszka 💞
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chlebek cynamonowy bez jajek:
-
Krok 1
Zacznij od wymieszania suchych składników na ciasto drożdżowe: mąki, drożdży, cukru, soli, cukru z wanilią.
-
Krok 2
Następnie dodaj miękką margarynę oraz ciepły napój migdałowy i zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Misę z zagniecionym ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.
-
Krok 4
W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotuj masę cynamonową. Utrzyj do puszystej konsystencji margarynę, cukier trzcinowy i cynamon.
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie.
-
Krok 6
Podsyp delikatnie ciasto mąką i rozwałkuj je na prostokąt.
-
Krok 7
Na placku rozsmaruj równomiernie masę cynamonową
-
Krok 8
Następnie zroluj ciasto.
-
Krok 9
Przetnij je delikatnie wzdłuż.
-
Krok 10
A następnie zapleć. Cały proces zawijania znajdziesz w rolce na instagramie.
-
Krok 11
Przełóż ciasto do keksówki o długości 30 cm i pozostaw ciasto do wyrastania na około 1,5 godziny.
-
Krok 12
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/chlebek-cynamonowy-bez-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze