1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Chlebek cynamonowy bez jajek

Chlebek cynamonowy bez jajek

Przekrojony chlebek cynamonowy bez jajek - Przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Feeria jesiennych zapachów, czyli drożdżowe ciasto i aromatyczny cynamon 😻 zamknięte w pysznym chlebku cynamonowym w wersji bez jajek 🌿

Z ciasta drożdżowego obficie posmarowanego cynamonowym nadzieniem wystarczy zapleść efektowny warkocz. Jak to zrobić? Sprawdźcie mój przepis krok po kroku 😉

Jeśli kochacie korzenne nuty i puszyste, drożdżowe wypieki, wegański chlebek cynamonowy skradnie Wasze serduszka 💞

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Chlebek cynamonowy bez jajek:

  • Krok 1

    Zacznij od wymieszania suchych składników na ciasto drożdżowe: mąki, drożdży, cukru, soli, cukru z wanilią.

    W misie mąka pszenna. Obok na blacie opakowanie cukru z wanilią i drożdży. W miseczce cukier.
  • Krok 2

    Następnie dodaj miękką margarynę oraz ciepły napój migdałowy i zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Robot kuchenny firmy Bosch. Obok w miseczce miękka margaryna i napój migdałowy.
  • Krok 3

    Misę z zagniecionym ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.

    Zagniecione ciasto drożdżowe.
  • Krok 4

    W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotuj masę cynamonową. Utrzyj do puszystej konsystencji margarynę, cukier trzcinowy i cynamon.

    W misie cukier trzcinowy, cynamon i masło.
  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie.

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe w misie.
  • Krok 6

    Podsyp delikatnie ciasto mąką i rozwałkuj je na prostokąt.

    Rozwałkowane na placek ciasto drożdżowe. Obok masa cynamonowa.
  • Krok 7

    Na placku rozsmaruj równomiernie masę cynamonową

    Rozłożona na placku drożdżowym masa cynamonowa.
  • Krok 8

    Następnie zroluj ciasto.

    Zrolowane ciasto drożdżowe.
  • Krok 9

    Przetnij je delikatnie wzdłuż.

    Przekrojone zrolowane ciasto drożdżowe na pół.
  • Krok 10

    A następnie zapleć. Cały proces zawijania znajdziesz w rolce na instagramie.

    Zapleciony warkocz cynamonowy.
  • Krok 11

    Przełóż ciasto do keksówki o długości 30 cm i pozostaw ciasto do wyrastania na około 1,5 godziny.

    Ciasto cynamonowe w keksówce.
  • Krok 12

    Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczony chlebek cynamonowy w keksówce.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/chlebek-cynamonowy-bez-jajek

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej