Jeśli do tej pory dyskretnie zostawialiście krem, którym obłożony był tort, z boku talerzyka, koniecznie sprawdźcie przepis na tynk milky way. Delikatny, mleczny posmak mleka w proszku dodanego do masy przypomina wnętrze popularnych batoników - stąd też jego nazwa. Smak masła nie jest mocno wyczuwalny, dlatego krem milky way świetnie sprawdzi się do tynkowania tortu🎂 i dekorowania babeczek🧁
Jego przygotowanie nie trwa długo i jest proste - zerknijcie na przepis i kilka wskazówek, o których warto pamiętać!😉
Tynkowanie kremem milky way
Do przygotowania tynku milky way potrzebujesz kilku składników. Kluczowym dla jego smaku jest mleko w proszku - powinno mieć postać drobnego proszku, przypominającego cukier puder. Granulowane mleko w proszku nie rozpuści się dostatecznie, pozostawiając w tynku nieestetyczne grudki.
Tynk milky way jest kremem maślanym, a więc świetnie sprawdzi się pod dekoracje z masy cukrowej - nie rozpuści ich, jak krem np. z bitej śmietany. Elementy dekoracji najlepiej kłaść na już otynkowany i schłodzony tort.
Gotowy krem powinień mieć kremową, plastyczną, ale nie lejącą konsystencję. Sami musicie wyczuć, w którym momencie będzie dla Was najwygodniejsza do tynkowania. Jeśli krem po ubiciu nie jest wystarczająco gęsty i spada ze szpatuły, możecie schłodzić go w lodówce do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Nadmiar kremu, który zostanie Wam po tynkowaniu, można zamrozić i wykorzystać przy następnych wypiekach.
Krem milky way - przepis na tynk
O czym pamiętać, przygotowując krem do tynkowania tortu? O wcześniejszym wyjęciu masła z lodówki - nie może być za zimne, ponieważ mieszadło miksera może sobie z nim nie poradzić. Z kolei zbyt miękkie masło podczas ubijania zrobi się lejące, nie ubije się dostatecznie i ciężko będzie Ci otynkować gotowy tort.
Proporcje z przepisu poniżej wystarczą na otynkowanie tortu o średnicy około 16-18 cm, przy wysokości około 10 cm. Jeśli Twój tort jest większy, należy podwoić ilość składników.
-
Krok 1
Przygotuj mleko, cukier, mleko w proszku oraz masło w temperaturze pokojowej.
-
Krok 2
Na średniej mocy palnika podgrzej mleko z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
-
Krok 3
W misie miksera ubij masło na wysokich obrotach - może to potrwać około 10 minut, do momentu aż masło podwoi objętość i wyraźnie zmieni kolor na jaśniejszy.
-
Krok 4
Do ostudzonego mleka z cukrem dodaj mleko w proszku i energicznie wymieszaj rózgą do całkowitego połączenia składników. Musisz zrobić to sprawnie, ponieważ masa szybko gęstnieje.
-
Krok 5
Do ubitego masła dodaj masę mleczną i ubijaj około 3-4 minut do połączenia.
-
Krok 6
Jeśli chcesz otrzymać tynk o wybranym kolorze, dodaj barwnik spożywczy przeznaczony do mas tłustych. Zacznij od 1-2 kropli, aby kolor nie wyszedł zbyt intensywny. Ubijaj do rozpuszczenia się barwnika (około 1-2 min.)
-
Krok 7
Jeśli chcesz, aby tynk był idealnie gładki i pozbawiony tzw. dziur, czyli pęcherzyków powietrza, ustaw moc miksera na najniższe obroty i odpowietrzaj krem około 4-6 minut.
-
Krok 8
Gotowym kremem otynkuj tort. Jeśli robisz to po raz pierwszy lub tynkowanie nadal sprawia Ci trudność, zerknij do naszej porady Tynkowanie tortu - krok po kroku.
Do dekoracji babeczek przełóż krem do rękawa cukierniczego z wybraną tylką.
Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/tynk-milky-way-do-tortu |
Komentarze