1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Najlepsze ciasto dyniowe

Najlepsze ciasto dyniowe

Najlepsze ciasto dyniowe z kremem z mleka skondensowanego - Wszystkiego Słodkiego
Najlepsze ciasto dyniowe z kremem z mleka skondensowanego - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przepis na najlepsze ciasto dyniowe to moja słodka, październikowa pokusa. Jest lekkie i puszyste, jednocześnie przyjemnie wilgotne. Ponieważ dynia sama w sobie nie ma intensywnego zapachu, dodałam do ciasta odrobinę ekstraktu z pomarańczy. Krem, którym obłożyłam wierzch ciasta jest aksamitny i delikatny :) Zdobienie ciasta to kwestia Waszej fantazji - możecie zrobić paski, zygzaczki, albo zgrabne esyfloresy :) Spod otoczki cynamonu wyłania się biała chmurka kremu - wygląda to uroczo! Korzystajcie z dyni póki jest na nią sezon! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    Foremka prostokątna wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    W misce utrzyj jajka z cukrem, olejem, ekstraktem pomarańczowym i puree z dyni* - do uzyskania puszystej konsystencji. 

    W misie robota kuchennego firmy Bosch jajka z cukrem i ekstraktem pomarańczowym. Obok puree z dyni i olej.
  • Krok 3

    W drugiej misce rozmieszaj mąkę pszenną, z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i szczyptą soli. Do składników mokrych dodaj suche i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników. 

    W ceramicznej misce mąka pszenna, obok proszek do pieczenia, soda i cukier z wanilią.
  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. 

    Ciasto dyniowe w formie.
  • Krok 5

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i rozsmaruj na jeszcze gorącym cieście mleko skondensowane (jeżeli mleko jest za gęste, możesz je krótko podgrzać). Ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto dyniowe.

Krem:

  • Krok 6

    Twaróg dokładnie zmiksuj z mlekiem skondensowanym. 

    W misce zmiksowany twaróg z mlekiem skondensowanym.
  • Krok 7

    Dodaj schłodzoną śmietankę i dalej zmiksuj, aż do zgęstnienia kremu. Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście,

    Krem rozsmarowany na cieście dyniowym. Obok cynamon mielony Dr. Oetkera.
  • Krok 8

    Oprósz krem cynamonem, a następnie wstaw ciasto do lodówki na około 3 godziny - do schłodzenia.

    Ciasto dyniowe z kremem, oprószone cynamonem.

Jak zrobić puree z dyni? Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 190°C. Dynię piecz do miękkości (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/najlepsze-ciasto-dyniowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej