Babki i ciasta ucierane

Najlepsze ciasto dyniowe

Najlepsze ciasto dyniowe

  • 04:00
  • 21
  • Średni
Zaktualizowano:
04:00
21
Średni

Przepis na najlepsze ciasto dyniowe to moja słodka, październikowa pokusa. Jest lekkie i puszyste, jednocześnie przyjemnie wilgotne. Ponieważ dynia sama w sobie nie ma intensywnego zapachu, dodałam do ciasta odrobinę ekstraktu z pomarańczy. Krem, którym obłożyłam wierzch ciasta jest aksamitny i delikatny :) Zdobienie ciasta to kwestia Waszej fantazji - możecie zrobić paski, zygzaczki, albo zgrabne esyfloresy :) Spod otoczki cynamonu wyłania się biała chmurka kremu - wygląda to uroczo! Korzystajcie z dyni póki jest na nią sezon! 

Składniki

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka Ekstraktu Naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
  • 400 g puree z dyni*
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g mleka skondensowanego
Krem:
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
Wskazówki

Ciasto:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

Krok 2

W misce utrzyj jajka z cukrem, olejem, ekstraktem pomarańczowym i puree z dyni* - do uzyskania puszystej konsystencji. 

Krok 3

W drugiej misce rozmieszaj mąkę pszenną, z cukrem trzcinowym, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do składników mokrych dodaj suche i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników. 

Krok 4

Ciasto przelej do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i rozsmaruj na jeszcze gorącym cieście mleko skondensowane (jeżeli mleko jest za gęste, możesz je krótko podgrzać). Ciasto pozostaw do wystudzenia.

Krem:

Krok 5

Twaróg dokładnie zmiksuj z mlekiem skondensowanym. 

Krok 6

Dodaj schłodzoną śmietankę i dalej zmiksuj, aż do zgęstnienia kremu.

Krok 7

Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście, oprósz go cukrem trzcinowym z cynamonem, a następnie za pomocą wykałaczki utwórz fantazyjny wzorek. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na około 3 godziny.

Jak zrobić puree z dyni? Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 190°C. Dynię piecz do miękkości (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree.

Składniki
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 1 łyżeczka Ekstraktu Naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
  • 400 g puree z dyni*
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 250 g mleka skondensowanego
Krem:
  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
Babki i ciasta ucierane ->

Przepisy z kategorii Babki i ciasta ucierane

Wszystkiego słodkiego
01:00
20
Średni
Sękacz na blaszce