1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Najlepsze ciasto dyniowe

Najlepsze ciasto dyniowe

Najlepsze ciasto dyniowe z kremem z mleka skondensowanego - Wszystkiego Słodkiego
Najlepsze ciasto dyniowe z kremem z mleka skondensowanego - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przepis na najlepsze ciasto dyniowe 🎃 to moja słodka, październikowa pokusa. Jest lekkie i puszyste, i jednocześnie przyjemnie wilgotne. Ponieważ dynia sama w sobie nie ma intensywnego zapachu, dodałam do ciasta odrobinę ekstraktu z pomarańczy.

Krem z mlekiem skondensowanym, którym obłożyłam wierzch ciasta, jest aksamitny i delikatny. Zdobienie ciasta to kwestia Waszej fantazji - możecie zrobić paski, zygzaczki albo zgrabne esyfloresy. Spod otoczki cynamonu wyłania się biała chmurka kremu - wygląda to uroczo.😄 Korzystajcie z dyni póki jest na nią sezon!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta dyniowego:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

    Foremka prostokątna wyłożona papierem do pieczenia.
  • Może się przydać

    Szeroki wybór prostokątnych form do pieczenia znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego na serie Tradition oraz Back Trend dajemy aż 5 lat gwarancji! :)

  • Krok 2

    W misce utrzyj jajka z cukrem, olejem, ekstraktem pomarańczowym i puree z dyni* - do uzyskania puszystej konsystencji. 

    W misie robota kuchennego firmy Bosch jajka z cukrem i ekstraktem pomarańczowym. Obok puree z dyni w misce i olej w szklance.
  • Krok 3

    W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią i szczyptą soli. Do składników mokrych dodaj suche i szybko wymieszaj (tylko do połączenia składników). 

    W ceramicznej misce mąka pszenna, obok proszek do pieczenia, soda i cukier z wanilią.
  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy i piecz przez około 30 minut do suchego patyczka. 

    Ciasto dyniowe przelane do foremki do pieczenia.
  • Krok 5

    Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i na jeszcze gorącym rozsmaruj mleko skondensowane (jeżeli mleko jest za gęste, możesz je krótko podgrzać). Ciasto pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone ciasto dyniowe w foremce do pieczenia.

Krem do ciasta dyniowego:

  • Krok 6

    Twaróg dokładnie zmiksuj z mlekiem skondensowanym. 

    W misce zmiksowany twaróg z mlekiem skondensowanym.
  • Krok 7

    Dodaj schłodzoną śmietankę i miksuj dalej, aż do zgęstnienia kremu. Rozsmaruj na wystudzonym cieście.

    Krem rozsmarowany na cieście dyniowym. Obok cynamon mielony Dr. Oetkera.
  • Krok 8

    Krem oprósz cynamonem, a następnie wstaw ciasto do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia.

    Ciasto dyniowe z kremem śmietankowym oprószone cynamonem.
  • Cynamon mielony z Indonezji Dr. Oetker

    Cynamon mielony to intensywna, słodko-korzenna przyprawa idealna do wypieków, deserów, kawy czy grzanego wina.

Porada:

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/najlepsze-ciasto-dyniowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej