1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Najlepsze ciasto dyniowe

Najlepsze ciasto dyniowe

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Przepis na najlepsze ciasto dyniowe to moja słodka, październikowa pokusa. Jest lekkie i puszyste, jednocześnie przyjemnie wilgotne. Ponieważ dynia sama w sobie nie ma intensywnego zapachu, dodałam do ciasta odrobinę ekstraktu z pomarańczy. Krem, którym obłożyłam wierzch ciasta jest aksamitny i delikatny :) Zdobienie ciasta to kwestia Waszej fantazji - możecie zrobić paski, zygzaczki, albo zgrabne esyfloresy :) Spod otoczki cynamonu wyłania się biała chmurka kremu - wygląda to uroczo! Korzystajcie z dyni póki jest na nią sezon! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Krok 2

    W misce utrzyj jajka z cukrem, olejem, ekstraktem pomarańczowym i puree z dyni* - do uzyskania puszystej konsystencji. 

  • Krok 3

    W drugiej misce rozmieszaj mąkę pszenną, z cukrem trzcinowym, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do składników mokrych dodaj suche i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników. 

  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i rozsmaruj na jeszcze gorącym cieście mleko skondensowane (jeżeli mleko jest za gęste, możesz je krótko podgrzać). Ciasto pozostaw do wystudzenia.

Krem:

  • Krok 5

    Twaróg dokładnie zmiksuj z mlekiem skondensowanym. 

  • Krok 6

    Dodaj schłodzoną śmietankę i dalej zmiksuj, aż do zgęstnienia kremu.

  • Krok 7

    Krem rozsmaruj na wystudzonym cieście, oprósz go cukrem trzcinowym z cynamonem, a następnie za pomocą wykałaczki utwórz fantazyjny wzorek. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na około 3 godziny.

Jak zrobić puree z dyni? Umytą i pokrojoną na większe kawałki dynię rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez około 40 minut w temperaturze 190°C. Dynię piecz do miękkości (w zależności od twardości warzywa czas pieczenia może być różny). Z upieczonej dyni usuń skórkę i pestki. Resztę zblenduj na puree.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej