Domowa cha艂wa
Sezam towarzyszy nam od tysi臋cy lat. Jest jedn膮 z najstarszych uprawianych przez cz艂owieka ro艣lin, znan膮 ju偶 w staro偶ytno艣ci! Babilo艅czycy nazywali sezam „przypraw膮 bogów”, którzy wed艂ug legendy raczyli si臋 sezamowym winem tworz膮c 艣wiat! Past膮 sezamow膮 zajadali si臋 Rzymianie, za艣 greccy wojownicy, docenili jego walory energetyczne, zabieraj膮c ze sob膮 poka藕ne porcje sezamu na wielotygodniowe wyprawy! Wspó艂cze艣nie wielu z nas uwielbia s艂odk膮 CHA艁W臉, która swój charakterystyczny smak zawdzi臋cza w艂a艣nie sezamowi. Najcz臋艣ciej si臋gamy po jej wersj臋 sklepow膮, jednak w opcji wykonanej w domu jest o niebo pyszniejsza! 馃挍
A wi臋c… jak zrobi膰 domow膮 cha艂w臋? Aby dok艂adnie zmieli膰 ziarna, potrzebujesz przede wszystkim dobrego m艂ynka do kawy lub malaksera. Do masy dodajesz syrop z agawy lub miód oraz karmel, który spulchniony jest dodatkiem sody oczyszczonej. 馃榾 Przepis dla prawdziwych pasjonatów cukiernictwa! Pami臋taj o tym, 偶eby do domowej cha艂wy wykorzysta膰 dobrej jako艣ci ziarna sezamu!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie domowej cha艂wy z sezamu:
-
Krok 1
Sezam prze艂ó偶 na patelni臋 i delikatnie podpra偶.
-
Krok 2
Podpra偶ony sezam prze艂ó偶 do s艂oiczka z wyposa偶enia robota kuchennego lub m艂ynka do kawy i zmiel na past臋.
-
Krok 3
Zmielony sezam prze艂ó偶 do misy robota kuchennego. Dodaj past臋 z wanilii i wymieszaj za pomoc膮 ko艅cówki do ucierania.
-
Marta poleca
Intensywny smak i aromat wanilii, kt贸ry podkre艣li smak Twoich wypiek贸w i deser贸w.馃檪
-
Krok 4
Na patelni臋 przesyp cukier i dodaj wod臋. Podgrzewaj do momentu, a偶 cukier zacznie br膮zowie膰. Uwaga! Nie mieszaj karmelu! Nast臋pnie odstaw patelni臋, dodaj 艂y偶eczk臋 sody i wymieszaj. Karmel
-
Krok 5
Przelej szybko mas臋 karmelow膮 do zmielonego sezamu i ucieraj na wysokich obrotach.
-
Krok 6
Masa karmelowa powinna równomiernie rozprowadzi膰 z mas膮 sezamow膮. Na koniec dodaj syrop z agawy i wymieszaj.
-
Krok 7
Prze艂ó偶 mas臋 cha艂wow膮 na papier do pieczenia i uformuj wa艂ek. Zawi艅 papier lekko dociskaj膮c i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój w plastry.
Je偶eli chcesz wzbogadzi膰 swoj膮 cha艂w臋, mo偶esz doda膰 bakalie, czy kakao.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/domowa-chalwa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze